„Luminor“ skelbia pirmojo ketvirčio rezultatus

2023 metų pirmojo ketvirčio rezultatai atspindi dvi tendencijas - banko finansinės padėties pagerėjimą ir mažiausią neveiksnių paskolų rodiklį „Luminor“ banko istorijoje. Jos metų pradžioje sudarė vos 1.2 proc.

luminorNuotrauka: © Luminor

„Luminor“ metų pradžioje ir toliau laikėsi savo strategijos bei padėjo klientams siekti savų tikslų. Bankas padidino paslaugų pasiūlą mažmeninės bankininkystės klientams, išlaikė būsto paskolų rinkos dalį, padidino indėlių portfelių ir išplėtė aktyvių klientų bazę. Banko verslo padalinys ir toliau pirmavo organizuojant Baltijos šalių įmonių obligacijų emisijas, o jo verslo klientai didino lėšų kiekį savo sąskaitose.  

Bankas toliau stiprino savo IT sistemas ir tobulino atitikties reguliavimui procesus, investavo į technologijų bazę bei nuosekliai vykdė aplinkosaugos, socialinės atsakomybės bei valdysenos įsipareigojimus.  

Pirmąjį ketvirtį Baltijos šalyse buvo fiksuojama sumažėjusi naujų paskolų paklausa, tačiau toliau daugėjo klientų lėšų sąskaitose. Tokiu būdu banko klientai reagavo į ekonomikoje vyraujantį neapibrėžtumą bei išaugusias bazines palūkanas. Nepaisydamas to, bankas padidino savo grynąsias palūkanų pajamas ir pagerino veiklos efektyvumą. Visa tai lėmė didesnį nei įprasta ketvirčio grynąjį pelną.   

Grynasis pirmųjų trijų metų mėnesių „Luminor“ pelnas visose trijose Baltijos šalyse sudarė 60,3 mln. eurų, jis padidėjo 49,6 proc., palyginti su ketvirtuoju 2022 metų ketvirčiu. Banko operacinės išlaidos dėl investicijų į IT sistemas per laikotarpį didėjo 37 proc.

Bankas taip pat padarė atidėjinių neveiksnioms paskoloms, tačiau mažiau nei pernai, ir tai taip pat turėjo įtakos grynojo pelno rodikliui. Banko sąnaudų ir pelno santykis pasiekė 49,9 proc. ir tai padėjo pagerinti kapitalo grąžą iki 15,2 proc. „Luminor“ likvidumo ir kapitalo pozicijos išliko stiprios, o kapitalo pakankamumo rodiklis laikotarpio pabaigoje siekė 20,4 proc.  

„Luminor“ banko generalinis direktorius Peteris Bosekas:

„Mūsų solidūs ketvirčio rezultatai, įskaitant pajamų augimą, padidėjusį likvidumą ir sustiprėjusias kapitalo pozicijas leido daugiau investicijų skirti banko IT sistemų plėtrai ir klientų patirčiai gerinti. Vertinant situaciją apskritai, manau, kad Baltijos regiono perspektyvos išlieka geros, nepaisant vyraujančių abejonių dėl ekonomikos augimo. Sveiki banko finansai ir atsakingas rizikos valdymas „Luminor“ suteikia galimybių toliau įgyvendinti numatytą strategiją, stiprinti klientų finansinę padėtį ir prisidėti prie Baltijos šalių ūkių augimo.“

„Luminor“ banko Lietuvoje vadovas Andrius Načajus:

„Didžiuojuosi komanda, kurios susitelkimas ir kompetencija padeda ir bankui, ir klientams. Tačiau rinkoje šiuo metu atsiranda daug nežinomybės ir iššūkių. Padėtį Lietuvoje gerokai  komplikuoja ir Lietuvos politikai, žaibo greičiu stumiantys naujo, specialiai bankams pritaikyto pajamų mokesčio įstatymą. Turint galvoje, kad Lietuvoje du ketvirčius iš eilės fiksuojamas BVP nuosmukis, rimtų iššūkių gali atsirasti ne tik verslui, bet ir bankų sistemai. Belieka tikėtis, kad papildomas likvidumas ir sukauptas kapitalas padės neutralizuoti galimus praradimus.“

„Luminor“ pirmojo ketvirčio ataskaitą galima rasti čia.

Top