Sunkumai grąžinant būsto paskolą: ką daryti, jei su jais susiduriame?

Netikėtai išaugusios kainos ar pasikeitusi gyvenimo situacija gali išmušti iš vėžių bei sukelti sunkumų mokėti būsto paskolos įmokas. Žinoti, kaip tokioje situacijoje elgtis ir kaip išvengti nemaloniausių scenarijų, aktualu ne tik susidūrus su iššūkiais, bet ir kiekvienam turinčiam ar planuojančiam imti būsto paskolą.

nt rinka sasd323Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Pirmas „vaistas“ – finansinė drausmė

Siekiant išvengti paskolos mokėjimo vėlavimų susidūrus su finansiniais sunkumais pirmiausia reikėtų įvertinti savo galimybes sumažinti išlaidas bei nusistatyti veiksmų planą.

Neretai tokio plano sudarymas gali pareikalauti bent minimalių gyvenimo būdo pokyčių, tačiau laiku įvesta finansinė disciplina ilgainiui gali padėti išvengti sudėtingesnių problemų.
 
Norint sumažinti savo išlaidas, idant pakaktų lėšų būtiniems finansiniams įsipareigojimams vykdyti, pirmiausia reikėtų atidžiai jas peržiūrėti. Įvertinkite savo paskutinių poros mėnesių išlaidas iki pačių smulkiausių – mat net ir nedideli pirkiniai mėnesio gale gali sudaryti solidžią sumą.

Šiandieną, jei daugiausia atsiskaitote banko kortele, išlaidas įvertinti padės tokie įrankiai kaip „Mano biudžetas“.

Jei dažnai atsiskaitote grynaisiais, reikėtų susirasti kuo daugiau parduotuvių čekių, prisėsti ir gerai apgalvoti patirtas išlaidas bei įvertinti kurios iš jų būtinos, o kurių galima atsisakyti vardan didesnės finansinės ramybės ir užtikrintumo.
 
Tuomet liks susikurti savo biudžeto planą ir jo laikytis. Tam tiks paprasčiausia „Excel“ lentelė, kurioje bus įvardytos visų būtinųjų ir nebūtinųjų išlaidų eilutės. Mėnesio biudžeto plano pavyzdį rasite čia.

Sudarinėdami planą ir skirstydami savo pajamas į atitinkamas eilutes prioritetą teikite būtinosioms išlaidoms (paskolos įmokoms, atsiskaitymams už komunalines paslaugas, maistui).

Likusias pajamas padalykite kintamoms išlaidoms (drabužiams, avalynei, pramogoms) bei būtinai įtraukite ir kiek galite prioretizuokite taupymo eilutę – finansinis rezervas padės ištikus finansiniams netikėtumams.

Banko siūlomos išeitys

Jei matote, kad vien jūsų pastangų taupiau gyventi gali nepakakti, labai svarbu nedelsti ir susisiekti su banku. Banko specialistai, įvertinę situaciją, kiekvienam klientui ieško individualių sprendimų. Pateikiame kelias išeitis, kurias gali pasiūlyti banko atstovai, atsižvelgę į konkrečią situaciją.
 
Paskolos įmokos mokėjimo dienos pakeitimas. Tokia išeitis siūloma esant nežymiems vėlavimams bei nustačius, kad vėlavimo mokėti priežastis yra pasikeitusi darbo užmokesčio, išmokų arba kitų pajamų gavimo data. Paskolos įmokos mokėjimo dieną nemokamai pakeisti galima prisijungus prie savo interneto banko.
 
Paskolos grąžinimo grafiko koregavimas ir/arba paskolos grąžinimo termino pratęsimas. Tokia priemonė dažniausiai taikoma tada, kai kredito gavėjo finansiniai sunkumai yra neženklūs (pavyzdžiui, nežymiai sumažėjusios pajamos).

Toks sprendimas padės sumažinti mėnesio įmokos dydį bei išvengti finansinės įtampos. Jei pajamos po kurio laiko padidės ar atsiras papildomų, bus galima pasitarti su banku dėl galimybės atlikti išankstinį grąžinimą ar trumpinti paskolos terminą.
 
Paskolos grąžinimo įmokų atidėjimo laikotarpis kai sutariama, kad klientas tam tikrą laiką mokės tik paskolos palūkanas.

Paskolos grąžinimo įmokų atidėjimas galimas esant bent vienai iš nurodytų aplinkybių: nutrūksta kredito gavėjo santuoka, miršta kredito gavėjo sutuoktinis, kredito gavėjas ar jo sutuoktinis tampa bedarbiu, kredito gavėjas pripažįstamas nedarbingu arba iš dalies darbingu Lietuvos Respublikos neįgaliųjų socialinės integracijos įstatyme nustatyta tvarka ir esant kitoms aplinkybėms.

Paskolos atidėjimo terminas nustatomas individualiai atsižvelgiant į kiekvieno kliento situaciją bei finansines galimybes, įprastai jis siekia 6 mėn.

Sutarties nutraukimas – kraštutinė priemonė

Bendradarbiavimas su banku tokiose situacijose – esminė sąlyga. Mat praėjus daugiau nei pusmečiui, kai klientas nevykdo savo įsipareigojimų ir su banku nebendradarbiauja, bankas įgyja pagrindą nutraukti paskolos sutartį.

Nutraukus paskolos sutartį, pradedamas priverstinis skolos išieškojimo procesas. Bankas kreipiasi į notarus, kad būtų išduotas vykdomasis dokumentas, kuris vėliau pateikiamas antstoliams vykdyti. Antstoliai turtą parduoda varžytynių metu.
 
Visgi būtina pažymėti, kad tai yra kraštutinė priemonė. Dar iki sutarties nutraukimo klientui siūlomos įvairios priemonės pradelstiems mokėjimams valdyti, randamas konkrečiai situacijai tinkamas problemos sprendimo būdas.

Jei reikia, atliekamas atitinkamas paskolos sutarties pakeitimas (pertvarkymas). Pavyzdžiui, skolos perkėlimas tretiesiems asmenims ar gyvenamojo būsto pakeitimas.

Top