EIB finansavimas Lietuvoje pasiekė 2,4 mlrd. eurų – kokie verslai ir kaip gali juo pasinaudoti?

Europos investicijų bankas (EIB) Lietuvoje jau sutarė dėl 2,4 mlrd. eurų paskolų ir investicijų. Vien su „Luminor“ banku EIB sutarė paskolinti Baltijos šalių verslui iki 332 mln. eurų. Kokie verslai ir kaip gali pasinaudoti šiuo lengvatiniu skolinimu, pasakoja „Luminor“ banko verslo klientų skyriaus vadovas Darius Tamašauskas.

pinigai kalkuliatoriuAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Kas yra EIB?

Visų pirma, nors Europos investicijų bankas (EIB) finansavimą Lietuvoje skiria jau daugelį metų, ne visi dar tiksliai žino, kas tai per institucija ir koks yra jos tikslas, pastebi D. Tamašauskas. EIB – tai visoms ES valstybės narėms priklausanti ilgalaikio skolinimo įstaiga. EIB finansavimu siekiama didinti šalių konkurencingumą, skatinti inovacijas ir tvarų vystymąsi, perėjimą prie žaliosios ekonomikos bei mažinti ekonominę atskirtį tarp ES šalių.

„Tai reiškia, kad didesnė dalis EIB finansavimo yra skiriama toms ES šalims, kurių vidutinės pajamos šiuo metu atsilieka nuo ES vidurkio, tarp jų – ir Lietuvai. Taip pat vienas iš EIB prioritetų yra mažos ir vidutinės įmonės. Kadangi šios įmonės įprastai sudaro šalių ekonomikos pagrindą, investicijos į jų inovatyvumą ir tvarumą yra itin svarbios bendrai šalies ekonomikos būklei, o finansavimas palankesnėmis sąlygomis skatina spartesnį verslo įmonių perėjimą link žaliosios ekonomikos“, – sako D. Tamašauskas.

Kas gali pretenduoti į EIB skolinimą?

Pats EIB ar jam priklausančios įstaigos, pavyzdžiui, Europos investicijų fondas, sudaro sutartis su įvairiomis vietinėmis organizacijomis. Kiekviena sutartis turi savo finansavimo tikslą, nuo kurio ir priklauso, kas gali pretenduoti į paskolas bei kam tas finansavimas gali būti skirtas. 

„Pagal mūsų naują susitarimą su EIB, iš viso palankesnėmis sąlygomis paskolinsime iki 332 mln. eurų Baltijos šalių mažoms ir vidutinėms įmonėms. Pastarosios turi turėti ne daugiau nei 3000 darbuotojų, įskaitant tuos, kurie dirba susijusiose įmonėse, bei vykdyti veiklą Baltijos šalyse. Taip pat paskolas gali gauti ir individualūs asmenys, kurie yra registruoti verslo registruose ir turi PVM mokėtojo statusą“, – teigia D. Tamašauskas. 

Finansuojami gali būti daugelis ekonomikos sektorių ir veiklos rūšių, išskyrus kai kurias išimtis, įspėja banko atstovas. Tarp išimčių – finansavimas negali būti teikiamas įmonėms, kurios veikia didelės aplinkos taršos sektoriuose, su tabaku susijusiose šakose, lošimų sektoriuje, ginklų ir amunicijos, infrastruktūros, specialiai sukurtos kariniams tikslams veiklose. Taip pat nefinansuotina veikla, dėl kurios ribojamos žmonių teisės ir laisvė, veikla, daranti neigiamą poveikį aplinkai, veikla, kuri laikoma etiškai prieštaringa (pavyzdžiui, bandymai su gyvūnais), spekuliavimas nuosavybe ir kiti. 

Kam galima panaudoti finansavimą?

„Pavyzdžiui, finansavimas gali būti naudojamas mažos ar nulinės emisijos transporto priemonėms, įrangai ir įrengimams, mašinoms įsigyti. Taip pat tokiems projektams, kaip vėjo ar saulės parkai, skirti gaminti elektros energiją savoms reikmėms, elektros energijos saugojimo sprendimai, energinio pastatų efektyvumo didinimas, žemės ūkio technikos modernizavimas“, – pasakoja „Luminor“ banko verslo klientų skyriaus vadovas.

Gautą finansavimą galima panaudoti materialiojo turto pirkimui, atnaujinimui ar plėtrai, finansavimui statybų kaštų (iki 10 proc. visų išlaidų), žemės, reikalingos investicijoms, pavyzdžiui, saulės parkui įrengti, įsigijimui (iki 10 proc.), turto (pavyzdžiui, statybos įrangos) įsigijimui, siekiant jį išnuomoti trečiosioms šalims. 

Kokios lengvatinės sąlygos galioja skolinimui ir kiek galima pasiskolinti?

Priklausomai nuo investicijų rūšies, galioja skirtingos lengvatinės finansavimo sąlygos, pažymi D. Tamašauskas.

„Norėdami paskatinti verslus pereiti prie tvaresnių sprendimų „Luminor“ ir EIB taiko paskoloms nuolaidas. Pavyzdžiui, projektams, kurie atitinka EIB žaliojo finansavimo kriterijus, suteiksime finansavimą, taikydami iki 70 bazinių punktų žemesnę palūkanų normą. Tuo metu kitiems poreikiams „Luminor“ taikys 25 bazinių punktų žemesnę palūkanų normą, lyginant su standartine apskaičiuota banko palūkanų norma“, – teigia D. Tamašauskas.

Suteikiama paskolos suma gali siekti nuo 10 tūkst. iki 12,5 mln. eurų, bet bendra projekto, kuriam suteikiamas finansavimas, vertė negali viršyti 25 mln. eurų. 

Kokios yra papildomos sąlygos? 

Kai yra suteikiama paskola bendradarbiaujant su EIB, pasiskolinusiam verslo subjektui taikomos papildomos sąlygos, pabrėžia D. Tamašauskas.

„Pavyzdžiui, pasiskolinusi įmonė turi prižiūrėti, remontuoti ir atnaujinti bei tinkamai apdrausti visą turtą, kuris yra projekto dalis, kad jis būtų tinkamas naudoti. Taip pat įmonė įsipareigoja atlikti darbus ir pirkti projektui skirtas paslaugas ar prekes laikydamasi ekonomiškumo ir efektyvumo kriterijų. Tam tikrais atvejais bendrovė turi papildomai leisti EIB atstovams apsilankyti ir patikrinti visas vietas, įrenginius ir darbus, kurie sudaro finansuojamą projektą“, – sako D. Tamašauskas.

Top