Vidutines pajamas gaunantis Lietuvos gyventojas gali sau leisti trijų metų amžiaus metų elektromobilį

SEB banko analitikai paskaičiavo, kad finansinių įsipareigojimų neturintis ir vidutines pajamas gaunantis gyventojas gali sau leisti maždaug 14,5 tūkstančio vertės automobilį, maždaug dešimtadaliu brangesnį nei prieš metus. Lizingu įsigijamo automobilio vertė taip pat ūgtelėjo dešimtadaliu iki 29 tūkstančių eurų.

car 2220057 640Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Vidutinis darbo užmokestis atskaičius mokesčius pirmąjį šių metų pusmetį buvo 10,9 proc. didesnis negu prieš metus. Sparčiai augusios pajamos labiausiai ir lėmė lizingu įperkamo automobilio vertės padidėjimą per metus“, – pranešime teigė SEB ekonomistas Tadas Povilauskas.

Indeksas parodė, kad vienam žmogui įperkamiausių automobilių penketuke yra 2018 metais pagamintas „Renault Zoe“, 2017 metų „VW E-Up!“, tų pačių metų „Hyundai IONIQ“ bei „Nissan Leaf“ ir 2016-ųjų „BMW i3“.

Vidutinė dviejų asmenų šeima jau gali įpirkti naujus „VW E-up!“, „VW ID.3“, „Peugeot e-208“ ir „Renault Zoe“ elektromobilius, taip pat – senesnį nei 2021 metų „Nissan Leaf“.

SEB statistika rodo, kad pirmąjį metų pusmetį lizingu elektromobilius įsigijusių klientų skaičius padidėjo 5,6 karto, dvi iš trijų banko finansuotų mašinų buvo naujos.

Pasak ekspertų, susidomėjimą elektromobiliais skatina gerėjanti ekonomikos padėtis, Europos Sąjungos ir Lietuvos siekis mažinti CO2 emisiją, auganti pasiūla, tobulinamos technologijos ir plečiama infrastruktūra.

Elektromobilių įperkamumo indeksą SEB ekonomistai apskaičiavo atsižvelgiant į vidutines automobilių kainas rinkoje, įskaitant valstybės taikomas subsidijas bei papildomą 1 tūkst. eurų išmoką už sunaikintą seną automobilį, kai įsigyjama mažiau tarši transporto priemonė.

Top