Būsto kreditus dalindami bankai bus atsargūs - Lietuvos bankas

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas pabrėžė, kad pirmo karantino metu bankai sugriežtino skolinimosi sąlygas, tačiau jam pasibaigus jos kiek lengvėjo.

nt rinka sasd323Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Tačiau tai nereiškia, kad nuosavų pinigų poreikis perkant būstą yra pasikeitęs, teigia LB vadovas.

„Rinkai grįžus į aktyvią situaciją ir kalbant apie paskolų pasiūlą, sugrįžus vienam pakankamai dideliam žaidėjui į rinką paskolų sąlygos vėl keitėsi, jos lengvėjo“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė V. Vasiliauskas.

„Bet būtent nuosavų pinigų poreikis nėra pasikeitęs, todėl manau, kad vėlgi bankai bus pakankamai atsargūs šitoje vietoje ir nemanau, kad galima tikėtis didesnių atlaisvinimų“, – pabrėžė jis.

Centrinio banko vadovas sako, kad stebint kredito portfelį ir NT rinkos raidą galima daryti išvadą, kad būsto rinka šiuo metu nėra „kažkuo ypatinga“. Tačiau tuo pat metu jis pabrėžė, kad LB nebus pasyvus NT rinkoje.

„Žinutė, kurią mes nusiuntėme, yra ta, kad mes stebime ir mes nebūsime pasyvūs NT rinkos vystymesi, jeigu matysime, kad kažkokie nepageidaujami reiškiniai ten vystytųsi“, – sakė V. Vasiliauskas.

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenimis, pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su tuo pat laiku pernai, būsto paskolų portfelis augo 9 proc. iki 8,4 mlrd. eurų.

Top