Kredito unija Litas: pagrindinis tikslas – lyderystė Kauno regione

Smulkiojo ir vidutinio verslo savininkai neretai dvejoja, ar paskolos verta kreiptis į kredito unijas, manydami, kad palūkanos čia didesnės, o pasiskolinti nėra paprasta.  Pradedantieji ar smulkieji verslai neretai finansines problemas sprendžia kaip išmanydami – kreipdamiesi į kolegas, partnerius ar net artimuosius. Iš tiesų, kredito unijos į verslo naujokus žiūri palankiai ir, išgirdę jų poreikius bei įvertinę rizikas, noriai skolina, taip padėdami joms augti. 

arija tulieneNuotrauka: Kredito unijos „Litas“ administracijos vadovė Arija Tulienė © Kredito unija „Litas“

Kauniečiams puikiai žinomą šašlykinę „Žaliukę“ iš tėvų perėmusios dukros nusprendė atnaujinti jos interjerą, įsigyti naują virtuvės įrangą. Kredito unijai „Litas“, kuri priklauso „Kredos“ grupei, suteikus reikalingą paskolą, kavinė buvo atnaujinta ir šiemet atvėrė duris.

Pradėję pastato, esančio E. Ožeškienės g. 3, Kauno mieste, rekonstrukcijos projektą, į uniją kreipėsi ir bendrovės „Alėjos langas“ savininkai, kurie, jiems suteikus paskolą, darbus sėkmingai užbaigė. Naujai atgimęs pastatas vėl puošia Kauno miestą.

Tikslas – individualūs finansiniai sprendimai ir kokybiškos paslaugos

„Kredito unijos „Litas“ stiprybės – vieninga ir profesionali 10 darbuotojų komanda, aptarnaujanti fizinius, juridinius asmenis, ūkininkus, o nuo metų pradžios – ir viešojo sektoriaus įmones. Daugelis nustemba, kad kredito unija teikia platų spektrą šiuolaikinių bankinių operacijų: sąskaitų aptarnavimo, taupymo ir kreditavimo, elektroninės bankininkystės bei išmanių atsiskaitymų paslaugas, išduoda mokėjimo korteles, darbuotojai klientus konsultuoja įvairiais finansiniais klausimais unijos padalinyje ar nuotoliu. Mūsų siekis, kad visi klientai – nariai – gautų tik kokybiškas paslaugas ir išgirstų atsakymus į visus jiems aktualius klausimus, o sykiu išlaikome unijos išskirtinumą – individualius sprendimus, asmeninį dėmesį kiekvieno situacijai“, – pabrėžė kredito unijos „Litas“ administracijos vadovė Arija Tulienė.

Kredito unija „Litas“ konkurencingoje rinkoje  išlieka viena aktyviausių Kauno miesto ir regiono kredito unijų, teikiančių būsto paskolas, finansuojančių verslą bei siūlančių vienas didžiausių palūkanų už terminuotuosius indėlius. Perskaičiuotas kredito unijos kapitalas 2022-aisiais išaugo iki 3,32 mln. eurų, arba 16 proc., o pagal išduodamas paskolas kredito unija – 4-oji „Kreda“ grupėje.

 Praėjusiais metais „Lito“ metinis paskolų portfelio augimas siekė 58 proc., ir tai buvo sparčiausiai augusi kredito unija visoje „Kredos“ grupėje bei viena sparčiausių visame kredito unijų sektoriuje. Pajamos pasiekė 1,6 mln. eurų, arba 69,7 proc. daugiau nei 2021-aisiais. Narių skaičius perkopė 1600.

Skolinasi skirtingiems tikslams

Kredito unijoje fiziniai asmenys skolinasi vartojimui, būstui įsigyti ar jam įrengti. Jeigu turi įsigytą būstą – šiam suremontuoti.Verslo subjektai ir ūkininkai dažniausiai turi poreikį verslo plėtrai, investicijoms, statybų projektams įgyvendinti, apyvartinėms lėšoms papildyti ir kitoms reikmėms.

„Mūsų unija siūlo įvairius kredito produktus, kuriais gali naudotis smulkusis verslas, mažos bei vidutinės įmonės – ir nors laikmetis verslams nėra lengvas, poreikį skolintis jaučiame. Teikiame kreditus su „Invegos“, Žemės ūkio paskolų garantijų fondo garantijomis, patraukliomis sąlygomis teikiame paskolas atsinaujinančios energetikos projektams. Aktyviai sekame rinką, jos tendencijas ir bandome prie jų prisitaikyti bei nuolat tobulėti. Ir rezultatas džiugina: vis daugiau verslų ir gyventojų iš naujo atranda lietuviško kapitalo kredito unijas, kurios aktyviai dalyvauja finansų rinkoje “, – kalbėjo kredito unijos administracijos vadovė A. Tulienė.

Kredito unijos „Litas“ paskolų portfelis praėjusiais metais sudarė 27,6 mln. eurų, turtas – 31,3 mln. eurų. Lietuvos kredito unijų sektoriuje pagal paskolų portfelį kredito unija „Litas“ patenka į didžiausių kredito unijų Lietuvoje penkioliktuką. 2023 metais planuojama sukaupti 43 mln. eurų turtą ir pasiekti 38 mln. eurų paskolų portfelį bei 2,7 mln. eurų pajamas.

Milijonas eurų – ne riba

Vienas sėkmingo bendradarbiavimo su klientais pavyzdžių – ūkininko S. Budrikio. Jis kartu su broliais augina grūdines kultūras ir kuria modernius bei šiuolaikiškus ūkius, tad priėmė sprendimą savo ūkyje įsirengti saulės elektrinę. Lėšų šiam projektui paskolino „Lito“ kredito unija.

„Mums svarbu palaikyti narių sumanymus, kurie yra tvarūs ir atsakingi. Stengiamės dalyvauti projektuose, kurie skirti atsinaujinančios energijos šaltiniams diegti bei tausoti aplinką“,  – dalijosi A. Tulienė. 

Jei klientui reikalingos didelės vertės investicijos, kurių sumos viršija milijoną eurų, unija teikia sindikuotas paskolas. Grupėje galima sindikuoti ir iki 9 mln. eurų vertės projektus. Dar viena sėkmės istorijų – suteikta sindikuota paskola Kauno mieste veikiančiai įmonei „Tomkara“, kuri vystė prestižinių daugiabučių namų komplekso projektą.

Vienos aukščiausių palūkanų Kauno mieste ir Lietuvoje

Klientai nuolat ieško būdų, kur paprastai ir saugiai investuoti sukauptas lėšas. Indėlis – viena pagrindinių taupymo priemonių, kuri aiškiausiai suprantama kiekvienam investuotojui. 

Pasak A.Tulienės, daugiausia kredito unijos „Litas“ narių indėlius atidaro galvodami apie ateitį: norėdami sutaupyti būsimoms investicijoms, studijų išlaidoms padengti, pradiniam įnašui už perkamą būstą susimokėti ir kitiems poreikiams. Kredito unija siūlo dėti indėlius ir vaiko vardu. Pavyzdžiui, seneliai gali šį indėlį papildyti kiekvienais metais iki kol vaikui sukaks 18 metų, tuomet įteikti dovaną pilnametystės proga.

Kredito unijos indėliai pernai augo 25 proc. ir sudarė 17,9 mln. eurų. Terminuotųjų indėlių siūlomos palūkanos buvo vienos didžiausių Lietuvos finansiniame sektoriuje. Už 12 mėn. indėlius jos siekia 4 proc., naujiems nariams bei senjorams visada pasiūlomos ir papildomos palūkanos. Taip pat unijose, lygiai taip pat kaip ir bankuose ar kitose kredito įstaigose, Lietuvos Respublikos indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatyme numatyta tvarka laikomos lėšos iki 100 tūkst. eurų yra apdraustos. 

Išlaikyti ir plėsti klientų ratą 

Išaugusi ir sustiprėjusi kredito unija „Litas“ 2023-aisias toliau planuoja aktyviai skolinti verslui, teikti konkurencingas būsto paskolas bei vis daugiau dėmesio skirti bendradarbiaujant ir ieškant įvairių finansavimo sprendimų Lietuvos ūkininkams. Taip pat – solidariai dalytis uždirbto pelno dalimi, savo nariams Lietuvoje siūlydama vienas didžiausių palūkanų už terminuotuosius indėlius.

Unijos siekis – stabiliai augti, plėsti klientų ratą ir toliau teikiant inovatyvias finansines paslaugas. Taip pat aktyviai dalyvauti finansų rinkos formavime bei „Kredos“ grupės veikloje:  kartu su kitomis „Kredos“ grupės unijomis, pakeitus Kredito unijų įstatymą, paslaugas jau gali teikti ir viešojo sektoriaus įmonėms – joms bus užtikrinamos kokybiškos kasdienės bankininkystės ir taupymo paslaugos.

Viena naujausių kredito unijų rinkoje paslaugų, kurią šiais metais pristato „Kredos“ grupė ir dalis jai priklausančių unijų, tarp kurių ir „Litas“ – juridiniams asmenims už sąskaitų likučius mokamos palūkanos. „Vertiname mūsų klientų lojalumą, tad suteiksime papildomą naudą už lėšas, laikomas mūsų unijose. Šis instrumentas kitoks nei terminuotasis indėlis – nėra ilgalaikio įsipareigojimo. Pagal unijos pasiūlymą, palūkanos bus mokamos mėnesio pabaigoje“, – paaiškino A. Tulienė. 

2008 metais įkurta „Gyventojų ir smulkaus verslo kredito unija“, 2018-aisiais unijos pavadinimas pakeistas į kredito uniją „Litas“.

„Lito“ kredito unija priklauso „Kredos“ unijų grupei. Jungtinė centrinė kredito unija „Kreda“ – tai patikimų ir rūpestingų finansų partnerių grupė, vienijanti 14 ilgametės patirties turinčių kredito unijų.

Top