Praėjusiais metais „DelfinGroup“ ikimokestinis pelnas augo 40 proc.

Latvijos finansinių paslaugų bendrovės „DelfinGroup“ ikimokestinis pelnas pernai, palyginti su 2021 m., išaugo 40 proc. ir pasiekė 7,3 mln. eurų, o pajamos sudarė 35,1 mln. eurų, rodo auditorių dar nepatikrinti preliminarūs bendrovės rezultatai.

delfingroupNuotrauka: © Delfingroup

Bendrovės paskolų portfelis per metus išaugo 54 proc. iki 67,4 mln. eurų, o grynasis pelnas prieš mokesčius, palūkanas, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) padidėjo iki 13,1 mln. eurų – tai 29 proc. daugiau nei 2021 m.

Bendrovės valdybos pirmininkas Didzis Ādmīdiņš rezultatus vertina teigiamai. Jis pažymi, kad 2022 m. augti padėjo sustiprėjusios bendrovės pozicijos pagrindiniuose verslo segmentuose, paprastų ir į klientą orientuotų finansinių paslaugų paklausa, taip pat gebėjimas prisitaikyti prie pasaulio ekonomikos iššūkių.

„Nors praėję metai prasidėjo švelnėjančiais pandemijos apribojimais ir tai leido optimistiškai žvelgti į ateitį, sudėtinga geopolitinė padėtis sukėlė naujų iššūkių ir netikrumo pasaulio ekonomikai. Bendrovei turėjo prisitaikyti prie naujos situacijos ir toliau investuoti bei plėtoti kiekvieną iš savo verslo segmentų – vartojimo paskolas, lombardų paskolas ir naudotų bei naujų prekių pardavimą. Tačiau net ir sudėtingomis sąlygomis sėkmingai tęsėme bendrovės plėtrą, o ekonominiai iššūkiai ilgainiui ją tik sustiprins. Be jokios abejonės, tai nebūtų įmanoma be „DelfinGroup“ komandos“, – aiškina D. Ādmīdiņš.

2022 m. „DelfinGroup“ išdavė 80,3 mln. eurų paskolų – tai 62 proc. daugiau nei 2021 m., o prekių pardavimus padidino 27 proc. iki 11,4 mln. eurų. Remiantis naujausiais viešai prieinamais duomenimis, 2022 m. pirmąjį pusmetį tiek vartojimo paskolų, tiek lombardų segmente „DelfinGroup“ rinkos dalis padidėjo. Antrojo praėjusių metų pusmečio duomenys dar nepaskelbti, tačiau, remiantis bendrovės prognozėmis, šiuo laikotarpiu rinkos dalies augimo tendencija taip pat išliks palanki.

„Rezultatai rodo, kad mūsų strategija kurti įvairiapusiškus finansinius sprendimus yra teisinga. Todėl šiais metais ir toliau daugiausia dėmesio skirsime žiedinės ekonomikos koncepcijos bei naudotų prekių pardavimo plėtrai. Be to, toliau modernizuosime „Banknote“ žiedinės ekonomikos parduotuves, kurias šiuo metu sudaro daugiau kaip 90 filialų, teikiančių finansines paslaugas visoje Latvijoje“, – pabrėžia D. Ādmīdiņš.

Be fizinių parduotuvių kūrimo, bendrovė nuolat teikia pirmenybę prekybai naudotomis ir naujomis prekėmis internetu. Pirkėjams siūloma garantija įsigyjamoms prekėms, patogus pristatymas ir platus prekių kategorijų pasirinkimas. Šios srities plėtra taip pat glaudžiai susijusi su tikslinėmis bendrovės investicijomis į skaitmenizavimą.

„Kiekviename savo verslo segmente skiriame daug dėmesio skaitmenizavimui, kuris ir šiemet išliks bendrovės prioritetu. Pavyzdžiui, praėjusiais metais investicijos į skaitmeninius sprendimus sudarė daugiau nei 100 tūkst. eurų, o pardavimų srityje daugiausia dėmesio skiriame žiedinės ekonomikos skatinimui ir visuomenės sąmoningumo didinimui. Turime dirbti kartu siekdami sumažinti išmetamo anglies dioksido (CO2) dujų kiekį, o naudotų prekių pirkimas yra vienas iš paprastų būdų tai padaryti. Jei norime ir toliau turėti gražias bei snieguotas žiemas, turime veikti. Internetinės parduotuvės „Banknote“ siūlomos paslaugos ir „DelfinGroup“ sukurti fiziniai filialai yra žingsnis žalesnio gyvenimo link“, – priduria D. Ādmīdiņš.

Praėjusiais metais „DelfinGroup“ šešiskart išmokėjo dividendus, iš viso jiems grupė skyrė  daugiau nei 5 mln. eurų, arba 0,1197 euro akcijai, kas reiškia, kad bendrovės dividendų pajamingumas, remiantis 2022 m. gruodžio 30 d. akcijų kaina, siekia 8,1 proc. Be to, nors „Nasdaq Baltic Benchmark“ indeksas pernai sumažėjo 11,75  proc., „DelfinGroup“ akcijų kaina padidėjo 5,86 proc.

„Džiaugiamės, kad bendrovės konkurencingumas rinkoje garantuoja investuotojams didelę grąžą ir išlaiko augimo potencialą, kurį taip pat patvirtina analitikų vertinimai“, – aiškina D. Ādmīdiņš.

Jis priduria, kad sparčiam bendrovės augimui įtakos turėjo ambicingi finansiniai tikslai, kurie lėmė gerus sektoriaus rezultatus, tačiau atsižvelgdama į pasaulinę ekonominę padėtį ir didėjančias sąnaudas „DelfinGroup“ atnaujins savo ateinančių metų finansinius tikslus, kuriuos ketinama paskelbti vasario 28 d.

Praėjusiais metais „DelfinGroup“ ne tik plėtojo verslą, bet ir tęsė socialines iniciatyvas, įskaitant paramą senjorams, kad pagerintų jų gyvenimo kokybę ir sąlygas, taip pat teikė paramą Ukrainos gyventojams. Nuo karo pradžios bendrovė iš viso skyrė 250 tūkst. eurų Vaikų ligoninės fondui, Verslininkų už taiką fondui ir asociacijai TEV bei ragina juos remti ir kitas bendroves.

Apie AS „DelfinGroup“

AS „DelfinGroup“ yra licencijuota technologijomis grįsta finansinių paslaugų bendrovė, įkurta 2009 m. ir veikianti su prekių ženklais „Banknote“ ir „VIZIA“. Bendrovė kuria ir siūlo vartojimo paskolas, lombardo paskolas, specialias paskolas vyresnio amžiaus žmonėms, „pirk dabar – mokėk vėliau“ produktus, taip pat parduoda naudotas ir beveik naujas prekes internetu bei daugiau nei 90 filialų visoje Latvijoje. AS „DelfinGroup“ komanda, kurioje dirba daugiau nei 300 darbuotojų, per mėnesį išduoda 35 000 paskolų.  Iš viso bendrovė turi daugiau kaip 400 000 registruotų klientų. Nuo 2014 m. AS „DelfinGroup“ „Nasdaq“ Rygos vertybinių popierių biržoje žinoma kaip obligacijų emitentė, o nuo 2021 m. yra Baltijos pagrindiniame prekybos sąraše listinguojama bendrovė. Bendrovės pirminis viešasis akcijų siūlymas 2021 m. pritraukė beveik 6000 naujų akcininkų. Bendrovė reguliariai moka dividendus savo akcininkams. Per pirmuosius devynis 2022 m. mėnesius bendrovės grynasis paskolų portfelis išaugo iki 67,4 mln. eurų, EBITDA siekė 13,1 mln. eurų, o pelnas prieš pajamų mokestį dividendams – 7,3 mln. eurų. Įmonės tvarumas grindžiamas kryptingu įmonių valdymu, „fintech“ naujovėmis, atsakingu skolinimu, finansine įtrauktimi ir žiedinės ekonomikos palengvinimu. Įmonė pelningai dirba nuo 2010 m.

Top