Pajūrio kariniam miesteliui - SEB kreditas

Bankas suteikė beveik 21 mln. eurų paskolą „Darnu Group“. Lėšos bus skirtos Šilalės rajone, Pajūryje esančio kartinio miestelio statyboms.

SEB LogotypesNuotrauka: SEB

„Matome, kad Vakarų šalyse gerokai plačiau taikoma viešojo ir privataus sektoriaus partnerystė jau kurį laiką sėkmingai įgyvendinama ir Lietuvoje – pasitelkus šį sprendimą yra kuriami karinių miestelių statybos projektai.

Partnerystės sutartyje nustatytas dvejų su puse metų laikotarpis, skirtas projektavimui ir statybai, yra gana trumpas, todėl labai svarbu, kad projektą įgyvendintų stiprus bei patyręs nekilnojamojo turto rinkos dalyvis, kuris turėtų užsitikrinęs sklandų bei tinkamai struktūrizuotą finansavimą.

Be to, besitęsiant Rusijos agresijai ir itin išaugusiai geopolitinei įtampai regione, krašto apsaugos projektai įgyja išties svarbią bei strateginę reikšmę, todėl džiaugiamės, jog galime prisidėti prie jų finansavimo ir įgyvendinimo“, – sako SEB banko valdybos narys ir Verslo bankininkystės tarnybos vadovas Vilius Juzikis.

Paskolos lėšomis bus finansuojamos projektavimo, statybos ir viešosios paslaugos pagal „Darnu Group“ ir Krašto apsaugos ministerijos 2021 metų sausį sudarytą sutartį.
„Džiaugiamės sėkmingai besitęsiančiu bendradarbiavimu su SEB banku. Tai jau antrasis mūsų bendras viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės projektas. Pirmąjį tokio tipo neinfrastruktūrinį projektą Lietuvoje – Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato ir areštinės įgyvendinimą taip pat finansavo SEB bankas 2016 metais.

Pastarasis projektas jau įrodė, kad VPP projektai yra vienas efektyviausių ir skaidriausių būdų kurti modernią viešąją infrastruktūrą.  Šiuo metu ,,Darnu Group“ kartu su Krašto apsaugos ministerija vysto du karinius miestelius.

Pajūrio karinis miestelis – jau ketvirtasis tokio tipo projektas mūsų portfelyje. Suvokdami jų svarbą šiandienos geopolitiniame kontekste, dėsime visas pastangas, kad jie būtų įgyvendinti kuo greičiau – teigia ,,Darnu Group“ generalinė direktorė Sigita Survilaitė - Mekionienė.

Pasak V. Juzikio, jeigu ilgalaikės rinkos perspektyvos yra palankios, o projektų audito finansavimo ir garantavimo ekosistemos veikia tinkamai, komercinį finansavimą gali pritraukti bet kuris infrastruktūros projektas. Savo ruožtu SEB bankas yra pasirengęs prisidėti prie šaliai svarbių ir ekonomiškai naudingų projektų plėtros bei finansavimo.

Naujasis bataliono dydžio karinis miestelis Pajūryje iškils šalia modulinės konstrukcijos kareivinių, kuriose nuo 2017 metų dislokuoti ir tarnybą atlieka Lietuvos kariuomenės pėstininkų brigados „Žemaitija“ brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos bataliono kariai.

Iš viso Krašto apsaugos ministerija su ,,Darnu Group“ priklausančia įmonė ,,Salvinta“ yra sudariusi viešojo ir privataus sektoriaus sutartis dėl dvejų karinių miestelių Lietuvoje, kurių statybas planuojama užbaigti 2023 m. pabaigoje – 2024 m. pradžioje.

Partnerystės sutartys pasirašytos penkiolikai metų. Projektavimui ir statybai skirtas dvejų su puse metų laikotarpis, o dvylikos su puse metų laikotarpis numatytas infrastruktūrai prižiūrėti. 

Naujo karinio miestelio projekte numatytos kareivinės, valgykla, štabas, medicinos punktai, suplanuotos sporto patalpos ir aikštės. Bus pastatyta ir sandėlių, garažų, degalinė, plovykla. Taip Lietuvos kariams bus pagerintos tarnybos sąlygos ir išplėstos galimybės priimti karius, atvykstančius iš NATO partnerių.

Top