Šiaulių bankas pirmasis iš bankų pradėjo keisti Ukrainos grivinas

Pasirašius susitarimą su Lietuvos banku ir įdiegus reikiamą įrangą, nuo šiandien penkiuose Šiaulių banko padaliniuose galima keisti Ukrainos grivinas (UAH) į eurus (EUR). Šiaulių bankas tapo pirmuoju banku Lietuvoje pasiūlęs keisti Ukrainos valiutą į eurus – ši paslauga ypač aktuali daugiau nei 66 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos, gyvenančių Lietuvoje.

ukraina veliavaAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Grivinų keitimo paslauga taikoma Lietuvos bankui ir Ukrainos centrinio bankui pasirašius susitarimą, kuriame numatyta, jog Ukrainos grivinų banknotų, iškeistų į eurus, suma negali viršyti 1 mlrd. UAH (apie 27,02 mln. EUR). Remiantis susitarimu, grivinų banknotai Lietuvos bankui bus pristatomi vieną kartą per savaitę.

„Nuo pat karo pradžios, užplūdus pabėgėlių srautui iš Ukrainos, siekėme sukurti sąlygas ukrainiečiams išsikeisti grivinas į eurus ir taip palengvinti žmonių gyvenimo pradžią naujoje šalyje.

Džiaugiamės, kad po konsultacijų su Lietuvos banku, pagaliau galime pasiūlyti keisti grivinas į eurus Ukrainos centrinio banko nustatytu kursu“, - teigė Mantas Lapinskas, Šiaulių banko valiutų prekybos ir likvidumo grupės vadovas.

„Nors nuo karo pradžios rinkoje buvo galimybių bėgantiems nuo karo ukrainiečiams išsikeisti grynąsias grivinas į eurus, Lietuvos banko ir Ukrainos nacionalinio banko susitarimu, kurį įgyvendinti padeda Šiaulių bankas, vartotojams užtikrinamas būtent Ukrainos centrinio banko kas savaitę nustatomas valiutos keitimo kursas. Tokią schemą rekomenduoja ir Europos Komisija“, – sako Deivis Stankevičius, Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento direktorius.

Keičiant grivinas bus taikomas Ukrainos centrinio banko kursas, o maksimali valiutos keitimo suma asmeniui siekia 10 tūkst. grivinų (270,2 eurų). Valiutos keitimui Šiaulių bankas taikys standartinį valiutos keitimo komisinį mokestį (2,5 euro).

Valiutą galės keisti tik karo pabėgėlio statusą turintys Ukrainos piliečiai – prieš keičiant valiutą jie turės pateikti pabėgėlio statusą patvirtinantį dokumentą.

Grivinas į eurus galima išsikeisti penkiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje (Naujamiesčio skyriuje), Kaune (Kalniečių skyriuje), Klaipėdoje (Klaipėdos filialo padalinyje), Šiauliuose (Šiaulių filialo padalinyje) ir Telšiuose.

Top