Unikaliam projektui - kreditas iš SEB

„Regado LT“ bankas skolins 557 tūkst. eurų. Ši penkeriems metams suteikta paskola bendrovei pradėjo suprojektuoti ir įsigyti modernias plaukiojančias žemkases. Projektas unikalus tuo, kad šios žemkasės yra išardomos, santykinai lengvai transportuojamos ir gali būti naudojamos bet kuriame karjere, kuris tradiciniams žaliavų išgavimo būdams jau nebetinkamas.

SEB LogotypesNuotrauka: © SEB

„Galimybė apsirūpinti vietine žaliava yra labai svarbi infrastruktūrinių bei kitų statybinių projektų plėtrai. Pasitelkusi technologijų pažangą, bendrovė „Regado LT“ atrado, kad su unikaliai suprojektuotais sprendimais Lietuvoje gali atverti naują nišą verslui – efektyviau išgauti vietines naudingąsias iškasenas ir išnaudoti net apleistus, senus karjerus. Dėl to Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse pastebimai padidėtų žvyro karjerų eksploatacinės galimybės“, – sako SEB banko valdybos narė ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Eglė Dovbyšienė. 

Pasak jos, verslo kliento kruopščiai atlikta rinkos analizė, startui numatytas svarus akcininkų finansinis indėlis ir bendradarbiavimas su inžinerijos specialistais pagrįsta verslo vizija leidžia tikėtis aukštesnio lygmens ir kokybės projektų Lietuvoje, o vėliau – aktyvios plėtros užsienyje. 

Gautą finansavimą bendrovė skirs įrangai įsigyti iš užsienio gamintojo ir plėtos mobilios plaukiojančios žemkasės projektą. Naujoviškas laivas-žemkasė buvo suprojektuota kartu su „Vakarų laivų gamyklos“ specialistais, todėl šis įrenginys yra unikalus ir turi akivaizdžių privalumų, palyginti su kitais šiuo metu rinkoje esančiais sprendimais. 

„Iki šiol Lietuvoje kasant naudingąsias iškasenas iš vandens dažniausiai naudojama įranga (ilgastrėliai ekskavatoriai) gali kasti ne giliau negu penkių metrų gylyje. Mūsų siūloma žemkasė pasiekia iki vienuolikos metrų gylį, tad gali būti pritaikoma įvairiuose objektuose ir įvairiomis sąlygomis. Panašių galimybių įrenginiai Europoje kainuoja apie du kartus brangiau ir turi svarbų trūkumą – yra priskiriami negabaritiniams kroviniams, todėl juos sudėtinga ir brangu transportuoti. Tokio tipo įranga tinkama tik dideliems vandens telkiniams. Palyginti mūsų žemsiurbė yra mobili, gana lengvai išardoma ir vėl sukonstruojama, todėl nekyla galvosūkių dėl vežimo, taip pat mūsų įrangai nereikia sukurti specialios vietos prie karjero, o iškastas gruntas konvejerine sistema perkeliamas tiesiai ant kranto“, – teigia bendrovės „Regado LT“ vadovas Domas Marozas.  

gautą paskolą bendrovė iš viso planuoja įsigyti dvi žemkases su konvejerine sistema ir jas nuomoti kasybos ir statybos įmonėms Lietuvoje bei kaimyninėse šalyse. Bendrovės meistrai klientams užtikrintų įrangos priežiūrą ir remontą. D. Marozas priduria, kad įmonės tikslai ateityje pradėti prekybą įranga ir jos dalimis, pritaikant ją klientams. Šiuo metu jau projektuojama dvidešimt keturių metrų gylį galinti pasiekti žemkasė, kuri turės tokias pačias mobilumo galimybes. 

„Nors ši veikla mūsų bendrovei yra nauja, esame gerai pasirengę, turime sukaupę verslo ir inžinerinės patirties. Manome, kad pasiūlėme sprendimą, kuris dabar dar neturi analogų, nes šia įranga aktyviai domisi klientai ir jaučiame padidėjusią paklausą rinkoje. Tai skatina verslo ambicijas ir norą užsitikrinti tvarią savo investicijų grąžą. Nuosavo kapitalo investicijos buvo kryptingos ir racionaliai valdomos, nors kredito istorijos neturėjome. Todėl esame dėkingi SEB bankui už pasitikėjimą ir palankiausias finansavimo sąlygas“, – sako bendrovės „Regado LT“ vadovas.

Top