„Fitch“ pablogino Estijos skolinimosi reitingo perspektyvą

Nors Estijos šalies ilgalaikio skolinimo reitingą AA– reiitingų agentūra ir paliko, tačiau perspektyvą pablogino iš stabilios į neigiamą.

estonian flagAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Anot agentūros pranešimo, kad dabartinis Estijos reitingas atspindi aukštus valdymo standartus, paremtus naryste Europos Sąjungoje ir euro zonoje, fiskaline politika, dėl kurios valdžios sektoriaus skola yra maža ir lemia grynosios kreditorės poziciją.

Tai atsveria nedideles gyventojų pajamas ir ribotą ekonomika, o karas Ukrainoje daro neigiamą poveikį jos raidai vidutinės trukmės laikotarpiu.

Reitingo perspektyvos persvarstymą paskatino Estijos fiskalinės padėties pokyčiai, kuriuos nulėmė išoriniai sukrėtimai.

Fitch“ nurodo, kad išaugus einamosioms išlaidoms, valstybės biudžeto deficitas bus daug didesnis nei anksčiau.

„Dėl didėjančio iždo deficito ir ekonomikos plėtros lėtėjimo valstybės skolos ir bendrojo vidaus produkto santykis toliau augs ir 2026-aisiais pasieks 26,6 proc., kai prieš pandemiją jis buvo 8,6 proc. – tai vienas mažiausių rodiklių tarp „Fitch“ vertinamų valstybių. Tokiai mažai ekonomikai kaip Estija maža valstybės skola suteikia svarbią fiskalinę erdvę prisitaikyti prie sukrėtimų“, – teigiama pranešime.

„Fitch“ pakoregavo Estijos ekonomikos augimo prognozes, palyginti su prieš pusmetį skelbtomis: šiemet – nuo 1,8 proc. iki 1,2 proc., kitąmet – nuo 4,6 proc. iki 4,4 procento. Naujausios vidutinės metų infliacijos prognozės – atitinkamai 17,5 proc. ir 6,3 procento.

Top