Bankrutavusios „Taupkasės“ klientai galės atgauti visą įdėtą sumą

Iš paprastų indėlių ir pajų sudarytą „Indėlis Plius“ produktą įsigiję keli šimtai bankrutavusios „Taupkasės“ klientų galės atgauti įdėtus pinigus.

visi kartuAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Taip nusprendė Lietuvos aukščiausiasis teismas (LAT). Teisininkai teigia, kad nors tokia nutartis priimta tik keliolikoje bylų, LAT išaiškinimas reiškia, kad teisė į išmokas galioja visiems nukentėjusiems klientams, praneša portalas 15min.

Indėlininkus teisme atstovavusi advokatė Diana Višinskienė teigė, jog LAT savo sprendime indėlininkų su „Taupkase“ sudarytas sutartis kvalifikavo kaip vartojimo sutartis. Todėl teismo nuomone klientai, dalis kurių iš tiesų galėjo nesuprasti, kad pinigus investuoja ne į paprastą indėlį, gavo teisę atgauti savo lėšas pagal įprastą indėlių draudimo tvarką.

„Indėlius, kurių suma yra iki 100 tūkst. eurų, išmoka „Indėlių ir investicijų draudimas“, o kas yra virš 100 tūkst. eurų arba yra pajus, yra išmokami tik pasibaigus bankroto procesui ir tik tokiu atveju, jeigu lieka kokio nors turto, kurį galima realizuoti“, – sakė advokatė. 

2018-aisiais dėl nemokumo atšaukus „Taupkasės“ licenciją, netrukus buvo paskelbtas jos bankrotas. 

7,91 mln. eurų vertės „Taupkasės“ paskolų portfelyje buvo 1622 kreditai. Daugiausia jų suteikta fiziniams asmenims Kauno rajono ir besiribojančiose savivaldybėse.

Top