Keičiasi vartotojų apsipirkimo įpročiai: palaipsniui grįžta į fizines parduotuves ir vis dažniau perka išsimokėtinai

Atsitraukianti pandemija, karas Ukrainoje ir sparčiai kylančios kainos atsispindi ir gyventojų pirkimo įpročiuose: jų pokyčius komentuoja estiškos kilmės banko „Inbank“ Lietuvos filialo vadovas Vaidotas Rimeikis.

102030Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Pirmasis 2022-ųjų metų pusmetis mūsų šalyje pažymėtas atsitraukiančia pandemija, karu Ukrainoje ir sparčiai kylančiomis kainomis. Anot estiškos kilmės banko „Inbank“ Lietuvos filialo vadovo Vaidoto Rimeikio, visos šios aplinkybės skatino ir kintančius vartotojų apsipirkimo pokyčius.

Sugrįžtantis fizinių parduotuvių populiarumas, padidėjęs dėmesys sezoninėms prekėms bei kelionių paskoloms ir išaugusi lizingo paklausa net tarp didesnes pajamas uždirbančių vartotojų – tokias naujausias tendencijas įvardija ekspertas.

Grįžtama apsipirkti į fizines parduotuves

Pandemijos metu internetinės prekybos rodikliai pasiekė neregėtas aukštumas, tačiau, situacijai rimstant, stebimas pirkėjų grįžimas į fizines parduotuves. „Inbank“ duomenimis, pirmąjį 2021 m. ketvirtį internetiniai lizingo pardavimai sudarė didesnę dalį nei fiziniai, o šių metų pirmąjį ketvirtį – trečdalį.

„Labai normalu, kad, ribojimams nykstant, dalis vartotojų vėl sugrįžta į fizines parduotuves, tačiau tikėtina, kad kai kurie ir toliau rinksis apsipirkinėti internetu, nes per pandeminį laikotarpį tiesiog spėjo prie to priprasti. Pagal rodiklius matome, kad kol kas prekyba fizinėse parduotuvėse nėra atsistačiusi į prieš pandemiją stebėtą lygį, tačiau žmonės po truputį į jas grįžta“, – teigė V. Rimeikis.

Poreikis keliauti ir aktyviai leisti laisvalaikį

Pasak V. Rimeikio, pandemijos metu stipriai augo namų prekių pardavimai – vejos priežiūros robotai, robotai siurbliai, baldai, brangesni televizoriai, o dabar daugelio prekių populiarumas ir vėl priklauso nuo sezono.

Šiuo metu daugiau dėmesio susilaukia aktyviam laisvalaikio praleidimui skirtos prekės – dviračiai, sportiniai laikrodžiai. Įmonės duomenimis, lyginant su praėjusiais metais, šiemet laisvalaikio prekių pardavimai išaugo 16 proc., o po gegužės mėnesio prognozuojamas dar didesnis augimas – iki 35 proc.

Pokyčiai pastebimi ir vertinant pasirenkamų paslaugų tendencijas: didėja susidomėjimas kelionių finansavimu. „Pandemijos metu gerokai populiaresnės buvo odontologijos, plastinės chirurgijos paslaugos – tikėtina, kad tuo metu kelionėms ir pramogoms skirtas biudžetas buvo naudojamas gerovei ir sveikatingumui puoselėti. Dabar žmonės išsiilgę aktyvaus laisvalaikio, keliavimo patirčių ir pastebimas auganti paklausa kelionių paskolomis“, – sakė Lietuvos filialo vadovas.

Kylant kainoms dažniau pasirenkamas mokėjimų išskaidymas

Žmonės, rūpindamiesi savo santaupomis, stengiasi išlaikyti balansą, todėl, V. Rimeikio teigimu, vis dažniau pasirenkamas pirkimas išsimokėtinai, kai prekės ar paslaugos kaina išskaidoma dalimis ir yra sumokama per kelis mėnesius.

„Šiuo metu tikrai galima rasti pasiūlymų, kai įsigyti prekę lizingu nieko nekainuoja. Žmonės nėra linkę brangesniam pirkiniui išleisti visų savo sukauptų santaupų arba nori pasinaudoti geru pasiūlymu įsigytį prekę pigiau, taip apsisaugodami nuo kainų kilimo, todėl noriai renkasi pirkimą išsimokėtinai ir įsigyja daiktą iš karto. Pastebime, kad šiuo metu klientai vis labiau atranda mūsų populiarėjančią MOKI3 paslaugą, kai klientas už prekę atsiskaito per ganėtinai greitą laikotarpį – 3 mėnesius“, – dėstė V. Rimeikis.

Jis prognozuoja, kad ateityje mokėjimas už prekes ir paslaugas dalimis augs. „Pastebime labai aiškią tendenciją – žmonės, uždirbantys didesnes pajamas vis labiau linksta mokėjimus skaidyti. 2021 m. 24 proc. lietuvių bent kartą pasinaudojo lizingo paslauga, o rinkoje atsiranda vis daugiau pardavėjų, siūlančių mokėjimo dalimis paslaugas, todėl tikėtina, kad tokio tipo paslaugos tik populiarės“.

Top