Lietuvos banko valdybos pirmininkas apie Medicinos banką: galėtų rasti nišą smulkaus ir vidutinio verslo kreditavime

„AAA Capital“ ketinant įsigyti Medicinos banką Gediminas Šimkus pabrėžia, kad dar būtinos ir vertininmo procedūros, jo manymu Medicinos bankui galėtų būti verta orientuotis į SVV kreditavimą.

gediminas simkus2Nuotrauka: Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus © Lietuvos bankas

„Pačios procedūros akcininko vertinimo dar nepradėtos ir Lietuvos bankas tą savo rolę dar turės padaryti, bet iš kitos pusės Medicinos bankas, kiek dabar skaičius atsimenu, jis buvo neaugantis bankas“, – žurnalistams penktadienį kalbėjo G. Šimkus. 

„Galbūt akcininko pasikeitimas, ką vėlgi skaitome (žiniasklaidoje – BNS), kad jis orientuosis į smulkaus ir vidutinio verslo kreditavimą, (...) tai yra, mano galva, niša Lietuvoje, kurioje yra paklausa kreditui ir jeigu orientuosis į tą sektorių, aš manau, kad yra pakankamai erdvės augti“, – sakė jis. 

Medicinos bankas ketvirtadienį pranešė, kad bendrovę „AAA Capital“ kontroliuoja atvirojo tipo informuotiesiems investuotojams skirta investicinė kintamojo kapitalo bendrovė „Mūsų ateities investicijos“, o šios pagrindinis investuotojas yra verslininkas Marius Jakulis Jasonas.

Šiuo metu 100 proc. banko akcijų valdo Konstantinas Karosas ir jo kontroliuojama įmonė „Western Petroleum“. Sandoris, kurio vertė neskelbiama šalių susitarimu, bus užbaigtas tik gavus atitinkamų Lietuvos rinkos priežiūros institucijų leidimus.

Medicinos bankas per šių metų devynis mėnesius uždirbo 3,6 mln. eurų audituoto grynojo pelno – 15 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Rugsėjo pabaigoje banko turtas siekė 398 mln. eurų (7,5 proc. daugiau nei prieš metus), o banko paskolų portfelis per metus padidėjo 7 proc. iki 214 mln. eurų.

Trečiadienį Lietuvos bankas kartu su Konkurencijos taryba paskelbė smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) skolinimosi galimybių tyrimą. Centrinio banko teigimu, 2018-2019 metais finansavimo galimybės labiausiai prastėjo didesnės rizikos, mažesnį darbuotojų skaičių turinčioms, ilgalaikių santykių su finansų įstaigomis nesusikūrusioms SVV įmonėms.

Lietuvos banko duomenimis, 99 proc. Lietuvoje veikiančių įmonių yra smulkus ir vidutinis verslas, SVV sukuria apie du trečdalius bendrojo šalies vidaus produkto (BVP).

Top