Kreditų reitingų agentūra „DBRS Morningstar“ kilstelėjo Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingą

Lietuvos reitingas iš A pakeistas į A (aukštą) su stabilia perspektyva.

Morningstar DBRS logo red NEWNuotrauka: © Morningstar DBRS

 „DBRS Morningstar“ agentūros ekspertų sprendimą dėl Lietuvos reitingo pakėlimo lėmė šalies ekonomikos atsparumo stiprėjimas. Diversifikuota Lietuvos ekonomikos struktūra ir fiskalinės priemonės 2020 m. apribojo COVID-19 krizės poveikį ekonomikai, realusis BVP jau 2021 m. pirmąjį ketvirtį grįžo į priešpandeminį lygį. Lietuva prieš COVID-19 krizę jau buvo pašalinusi pagrindinius makroekonominius disbalansus, todėl neįvyko recesija kaip 2009 m. Agentūros ekspertų nuomone, aukštą kredito reitingą pagrindžia stabili šalies fiskalinė sistema ir žemas valstybės skolos lygis.

 Nepaisant to, kredito reitingui neigiamos įtakos gali turėti struktūriniai veiksniai, įskaitant pajamų nelygybę, regioniniai skirtumai, poreikis toliau didinti produktyvumą, gyventojų skaičiaus mažėjimas ir visuomenės senėjimas, šešėlinė ekonomika.

 Paskutinį kartą „DBRS Morningstar“ Lietuvos skolinimosi reitingo perspektyvą peržiūrėjo š. m. gegužę – pakeitė iš stabilios į teigiamą, palikdama A ilgalaikio skolinimosi reitingą.

 Šių metų vasarį tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody’s Investment Service“ pagerino Lietuvai 2015 m. suteiktą A3 (teigiama perspektyva) ilgalaikio skolinimosi reitingą į A2 (stabili perspektyva). Dar viena kredito reitingų agentūra – „S&P Global Ratings“ – tuo pat metu patvirtino anksčiau Lietuvai suteiktą A+ ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą. „Fitch Ratings“ kreditų reitingų agentūra Lietuvai yra suteikusi ilgalaikio skolinimosi reitingą A (stabili perspektyva).

 

 Papildoma informacija:

Kredito reitingas – rodiklis, suteikiantis investuotojams (kreditoriams) koncentruotą informaciją apie skolininko gebėjimo vykdyti savo finansinius įsipareigojimus lygį. Aukštas kredito reitingas rodo mažesnę riziką, kad skolininkas (emitentas) nevykdys įsipareigojimų, ir atitinkamai mažesnę skolinimosi kainą.

„Moody's Investor Service“ ir „S&P Global Ratings“ ir kt.  bendrovės priklauso įtakingų kredito reitingo agentūrų grupei, tokių kaip „Fitch Ratings“. Kredito reitingams išreikšti jos vartoja tam tikrą klasifikaciją ir simbolius bei nustato kredito vertę besiskolinančioms valstybėms ir bendrovėms naudodama standartizuotus kredito reitingus.

Top