„Achemos gupės“ bendrovei „Renerga-1“ suteiktas 10,2 mln. eurų kreditas

Kreditą suteikė „SEB“ bankas, už jas įmonė ketina statyti 16,5 MW vėjo elektrinių parką Anykščių rajone.

wind turbine 1149604 640Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Planuojamos investicijos į naujų vėjo jėgainių statybas ir vėjo elektrinių parkų plėtrą, rodo investuotojų brandą bei pastangas kurti ilgalaikį bei tvarų verslą. Suteikta paskola padės užtikrinti reikšmingą kliento finansavimo poreikių dalį ir leis koncernui „Achemos grupė“ toliau aktyviai plėtoti strateginę atsinaujinančios energetikos kryptį. Tikime, kad investicijos sustiprins įmonės pozicijas augančioje atsinaujinančios energetikos rinkoje ir užtikrins konkurencingą energijos tiekimą šalyje“, – sako SEB banko valdybos narys, Verslo bankininkystės tarnybos direktorius Vilius Juzikis.

Projekte numatyta, kad per ateinančius metus Anykščių rajone, Kunigiškių vėjo elektrinių parke, bus pastatytos ir įrengtos trys vėjo jėgainės, kurių pajėgumai sieks 16,5 MW. Turbinas vėjo jėgainėms tieks pasaulinis šios srities technologijų lyderis „General Electric“.

„Renerga-1“ direktorius Mindaugas Juodis atkreipia dėmesį, kad atsinaujinančių energijos išteklių naudojimas yra prioritetinė Europos Sąjungos ekonomikos kryptis, o energetinės nepriklausomybės siekiančiai Lietuvai vėjo energetikos projektai yra ypač svarbūs. „Elektros energijos iš atsinaujinančių šaltinių gamyboje dirbame jau 25 metus, valdome daug įvairių VEP parkų Lietuvoje ir užsienyje, todėl matome stipriai išaugusį šios srities potencialą. Prieš trejus su puse metų pradėjęs veikti Kunigiškių vėjo elektrinių parkas įrodė, kad šis šalies regionas turi puikias galimybes. Dėl technologijų pažangos ir kitų veiksnių vėjo elektrinių gaminamos elektros kaina yra reikšmingai sumažėjusi ir yra viena mažiausių iš visų galimų elektros energijos gamybos alternatyvų Lietuvoje“, – akcentuoja M. Juodis. Pasak jo, vėjo energetika tiek Europoje, tiek Lietuvoje pastaraisiais metais vystoma itin sparčiai – vakarinėje šalies dalyje elektros tinklo galia beveik išnaudota, tačiau kituose regionuose dar yra galimybių plėtoti švarią energijos gamybą. „Renerga-1“ vadovas teigia, kad partnerystė su SEB banku bendrovei jau ne kartą padėjo galimybes paversti realiais verslo projektais.

Pasak M. Juodžio, „Renerga-1“ kartu su kitomis Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos narėmis siekia aktyviai prisidėti Lietuvai įgyvendinant Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje iškeltą tikslą – iki 2050 metų iš atsinaujinančių energijos išteklių pagaminti 100 proc. reikalingos elektros energijos. Elektros energijos gamyba iš atsinaujinančių išteklių yra viena iš strateginių koncerno „Achemos grupė“, kuriam priklauso bendrovė „Renerga-1“, veiklos krypčių.

Lietuvos vėjo elektrinių asociacija prognozuoja, kad per ateinantį dešimtmetį vėjo jėgainių pagaminamos energijos kiekis turėtų išaugti maždaug tris kartus lyginant su dabartiniu. Asociacijos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje veikia 23 vėjo jėgainių parkai, kurių galia siekia 480 MW, o skaičiuojant ir pavienes vėjo elektrines iš viso instaliuota 534 MW galios elektrinių.

Elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ pateikti duomenys rodo, kad 2020 metais vėjo jėgainės mūsų šalyje pagamino rekordinį energijos kiekį – 1,544 TWh.

Top