„Luminor“ bankas skolina 20 mln. eurų „Green Genius“ saulės elektrinėms

„Luminor“ bankas ir atsinaujinančios energetikos bendrovė „Green Genius“ susitarė dėl 20 mln. eurų paskolos – lėšos skirtos 35 megavatų bendros galios nutolusių saulės parkų projektams Lietuvoje įgyvendinti. Tokiose elektrinėse pagaminta 100 proc. žalia energija naudojasi Lietuvos įmonės.

photovoltaic 4525178 640Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Tai reikšmingas projektas Lietuvos elektros energetikos rinkai, tai reikšmingas projektas ir „Luminor“ bankui – mes ketiname ir toliau didinti kreditavimo, nukreipto į žaliąją energetiką, apimtis. Planuojamos elektrinės sprendžia dvejopą uždavinį – mažina Lietuvos priklausomybę nuo importuotos elektros energijos ir didina atsinaujinančių energijos išteklių dalį šalies energetikos struktūroje. Tokius projektus mes laikome prioritetiniais ir planuojame aktyviai palaikyti įmones, įgyvendinančias ambicingus aplinkosaugai reikšmingus planus Lietuvoje“, - sako „Luminor“ banko Lietuvos padalinio vadovas Andrius Načajus.

„Luminor“ finansuotomis lėšomis „Green Genius“ įgyvendins 6 saulės elektrinių projektus, kurių bendroji galia sudarys 35 megavatus. Kasmet elektrinės padės išvengti 18 tūkst. tonų CO2 išmetimo į atmosferą. Dauguma elektrinių bus statomos Kauno ir Šiaulių rajonuose, kurie, pasak bendrovės atstovų, yra vieni progresyviausių atsinaujinančios energijos gamybos srityje.

Pirmąsias saulės elektrines „Green Genius“ įrengs šių metų vasarą, o visą projektą užbaigs iki 2022 metų pabaigos.

Pasak Simono Šileikio, „Green Genius“ Saulės verslo linijos vadovo, Lietuvoje įdiegta viena inovatyviausių nutolusių elektrinių plėtros koncepcijų Europoje. Verslo atstovai noriai renkasi žaliąją ir Lietuvoje pagamintą elektros energiją, tačiau dėl vis dar lėtokų biurokratinių procesų, pasiūla yra žymiai mažesnė nei paklausa.

„Džiaugiamės, kad investuotojai supranta žaliojo kurso naudą ir prisideda prie atsinaujinančios energetikos vystymo efektyviais bei operatyviais sprendimais. Veikdami kartu prisidedame prie švaresnės ateities kūrimo”, - sako S. Šileikis.

„Green Genius“ energetikos projektus įgyvendina ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Ispanijoje, Italijoje bei Rumunijoje. Numatoma, kad iki 2025 metų bendra visų projektų galia sieks 1,5 gigavato.

Top