Luminor apžvelgia savo paskutinį 2023 metų ketvirtį

Bankas „Luminor“ apžvelgia, kaip jam pavyko baigti praėjusius metus : pelnus, palūkanų pajamas, paskolų portfelį ir kitus duomenis.

Luminor signNuotrauka: © Luminor

Ketvirtąjį praėjusių metų ketvirtį „Luminor“ bankas uždirbo 51,7 mln. eurų ikimokestinio pelno, arba 10,7 proc. daugiau nei tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Tačiau grynasis ataskaitinio laikotarpio pelnas dėl Lietuvoje ir Latvijoje įvestų didesnių mokesčių buvo 59,3 proc. mažesnis nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį ir sudarė 16,4 mln. eurų.

Metinis ikimokestinis pelnas padidėjo nuo 142,4 mln. eurų 2022-aisiais iki 273,2 mln. eurų 2023 metais. Augimą lėmė daugiausiai dėl padidėjusių palūkanų normų pagerėjusios grynųjų palūkanų pajamos. Tuo tarpu grynasis pelnas padidėjo nuo 124,7 mln. eurų 2022 m. iki 194,7 mln. eurų 2023 m.

Ketvirtąjį ketvirtį „Luminor“ bankas tobulino savo produktų pasiūlą, mažmeninės bankininkystės sektoriuje daugiausia dėmesio skyrė einamųjų sąskaitų ir indėlių apimtims didinti ir toliau plėtojo verslą, orientuotą į klientus. Verslo bankininkystės srityje „Luminor“ toliau rėmė Baltijos šalių kapitalo rinkų plėtrą, vykdydama sandorius įvairiuose sektoriuose. Bankas pasirašė susitarimą su Europos investicijų banku, kuriuo siekiama Baltijos šalių mažosioms ir vidutinėms įmonėms sudaryti palankesnes sąlygas papildomam skolinimui ir remti perėjimą prie tvarios ekonomikos. „Sustainalytics“ antrus metus iš eilės pripažino „Luminor“ pažangą – bankui buvo suteiktas žemiausias ESG rizikos reitingas.   

Bankas ketvirtąjį ketvirtį padidino grynąsias palūkanų pajamas ir šį augimą lėmė išaugusios bazinės palūkanos, augimo efektą sustiprino faktas, kad rinkoje daug metų vyravo itin mažos bazinės palūkanos. Laikydamasis savo strategijos, „Luminor“ papildomai investavo į IT sistemas ir procesus bei sustiprino savo organizaciją. Dėl šių investicijų ketvirčio veiklos sąnaudos padidėjo 37 proc. „Luminor“ banko kredito kokybė išlieka gera – neveiksnių paskolų dalis sudaro 1,9 proc. bendrojo skolinimo.

Palyginti su 2022 m. ketvirtuoju ketvirčiu, banko sąnaudų ir pajamų santykis nežymiai padidėjo iki 56,7 proc., o banko metinė nuosavo kapitalo grąža po mokesčių sumažėjo iki 3,7 proc. „Luminor“ likvidumo ir kapitalo pozicijos yra tvirtos. Ketvirčio pabaigoje banko likvidumo padengimo rodiklis buvo 200,7 proc., o paprastojo, pirmojo lygio ir bendrojo kapitalo pakankamumo rodiklis, įskaičiuojant laikotarpio grynąjį pelną, sudarė 24,1 proc.

„Luminor“ banko generalinis direktorius Peteris Bosekas:

„Ketvirtąjį ketvirtį pasiekėme gerų rezultatų ir dar labiau sustiprinome savo likvidumo bei kapitalo pozicijas, o tai liudija nuoseklų mūsų komandos darbą teikiant pagalbą klientams.

Nors ir toliau esame tikri dėl ilgalaikių Baltijos regiono perspektyvų, matome trumpalaikį neapibrėžtumą, todėl ketvirtą ketvirtį daugiausia dėmesio skyrėme efektyvumui didinti ir toliau nuosekliai investavome į savo būsimus pajėgumus, sistemas bei procesus, siekdami užtikrinti savo strategijos įgyvendinimą ir geresnę klientų bei šalių finansinę situaciją.“

„Luminor“ banko vadovas Lietuvoje Jonas Urbonas:

„Praėjusiais metais neapibrėžtumo ir dažnai vienas kitai prieštaraujančių prognozių laikotarpiu stengėmės laikytis balanso, daugiausia dėmesio sutelkdami esamų klientų patirčiai. Esu dėkingas komandai, kad tokiu metu bankas sutvirtėjo ir yra gerai pasiruošęs prisidėti prie tolesnio ekonomikos augimo atliepiant esamų ir būsimų klientų poreikius. Tikime, kad Baltijos šalių ekonomika šiais metais bus aktyvesnė ir mes esame nusiteikę prisidėti prie jos skatinimo.“

„Luminor“ 2023 m. ketvirtojo ketvirčio tarpinę ataskaitą galite rasti čia.

 

Top