SEB banko 2023 metų rezultatai: skolinimas išliko stabilus, dėmesio centre – tvarumas ir santaupų išsaugojimas

„2023 metais ekonomikos aktyvumas lėtėjo dėl sumažėjusio eksporto ir namų ūkių vartojimo. Europos Centrinio Banko (ECB) spendimu padidintos palūkanų normos turėjo nedidelę neigiamą įtaką įmonių ir gyventojų investicijoms.

SEB LogotypesNuotrauka: © SEB

Verslas grįžo prie investicinių planų, o gyventojai sumaniai pasinaudojo padidėjusiomis palūkanomis ir 3,5 karto padidino savo santaupas, įdarbindami jas indėliuose banke ir gaudami vienas didžiausių palūkanų normų už terminuotuosius indėlius Europoje.

SEB bankas toliau didino skolinimo apimtis, siekdamas skatinti ekonomiką ir plėtė tvarių produktų pasiūlą klientams. Didžiausią įtaką banko finansiniams rezultatams darė verslo klientų ir gyventojų aktyvumas, augančios verslo apimtys bei padidėjusios grynųjų palūkanų pajamos dėl ECB vykdomos monetarinės politikos. Banko pajamos 2023 metais sudarė 557,1 mln. eurų ir didžiąją jų dalį – 68 proc. – bankas gavo iš verslo klientų.“

Skolinimas išliko stabilus

2023 m. SEB bankas uždirbo 299,1 mln. eurų neaudituoto grynojo pelno (tuo pačiu laikotarpiu pernai – 172,3 mln. eurų). 2023 m. SEB bankas kartu su kitomis šalyje veikiančiomis SEB įmonėmis į šalies biudžetą sumokėjo 159 mln. eurų įvairių mokesčių. Iš kurių 47 mln. eurų sudarė pelno mokestis (2022 m. jis buvo 29 mln. eurų) ir 51 mln. eurų solidarumo įnašo II ir III ketvirčių įmokos. Solidarumo įnašas už IV ketvirtį bus mokamas vasario 29 dieną.

SEB banko paskolų ir lizingo portfelio grynoji vertė 2023 m. gruodžio pabaigoje sudarė 7 mlrd. eurų (pernai tuo pačiu laikotarpiu 6,7 mlrd. eurų). Per 2023 metus bankas suteikė 16 proc. daugiau naujų paskolų įmonėms negu 2022 metais. Paskolų portfelis verslui 2023 metais pasiekė 3,43 mlrd. eurų. Susireguliavusios energetinių išteklių bei pagrindinių žaliavų kainos mažino apyvartinių lėšų finansavimo poreikį verslo klientams ir paskatino juos grįžti prie atidėtų investicinių projektų. Augantis paskolų portfelis rodo klientų pasitikėjimą banku, jo finansavimo pasiūlymais ir netipiniais sprendimais – beveik penktadaliu augo verslo konsultacijų skaičius.

Paskutinį metų ketvirtį mažėjanti infliacija darė teigiamą įtaką realiam namų ūkių vartojimui. Darbo rinkoje padėtis taip pat nesikeitė, gyventojų lūkesčiai dėl jų finansinės padėties liko istoriškai geri. Tačiau bendrai Lietuvos būsto rinkoje aktyvumas buvo sulėtėjęs. Per 2023 metus bankas gyventojams suteikė 4 650 (2022 metais 6 140) būsto paskolų už 458 mln. eurų.

Bendra banko paskolų kokybė išlieka gera. Per 2023 metus bankas suformavo 0,4  mln. Eurų atidėjinių blogoms paskoloms (2022 metais bankas buvo suformavęs 1,7 mln. Eurų atidėjinių).

Dėmesio centre – tvarumas ir santaupų išsaugojimas

2023 metais gyventojų ir verslo dėmesys krypo į tvarius sprendimus. Žaliųjų verslo paskolų portfelis augo 67 proc. ir sudarė 447 mln. eurų. 

Taip pat augo žaliojo automobilių lizingo sutarčių skaičius – jų 2023 metais pasirašėme 74 proc. daugiau nei 2022 metais. Šiuo metu šalies gatvėmis rieda beveik 1 400 SEB banko finansuojamų žaliųjų automobilių. Tvarų būstą rinkosi kas trečias būsto paskolos SEB banke gavėjas – beveik 30 proc. klientų pasirinko energetiškai efektyvų ir tvarų būstą. Žaliųjų būsto paskolų portfelis 2023 metais augo 129 proc. iki 206 mln. eurų.

Per 2023 metus gyventojai 3,5 karto padidino santaupas, įdarbindami jas terminuotuosiuose ir kaupiamuosiuose indėliuose banke. Šiuo metu beveik 36 proc. gyventojų lėšų banke yra terminuotuose indėliuose. Sukaupę finansinę pagalvę gyventojai skyrė lėšų investicijoms – gruodžio pabaigoje gyventojų investicinis portfelis banke buvo 23 proc. didesnis nei 2022 m. pabaigoje. 

Per 2023 metus įmonių indėlių portfelis banke išliko stabilus. Įdarbinti turimas lėšas įmonės jau gali ir pasirinkusios kaupiamąjį indėlį, ir gaudamos vienos nakties palūkanas. 

Bendras banko indėlių portfelis gruodžio pabaigoje buvo 11,6 mlrd. eurų (pernai gruodžio 31 d. buvo 11,3 mlrd. eurų). Bendras terminuotųjų indėlių lygis banke pasiekė 24 procentus nuo viso indėlių portfelio. 

Pasiūlėme naujų sprendimų, investavome į visuomenės finansinį švietimą ir verslumo skatinimą

Pernai pristatėme kelias naujoves gyventojams. 2023 metais pabaigėme svarbų interneto banko atnaujinimo etapą ir interneto banko atnaujinimą tęsiame toliau. Taip pat pristatėme naujovę – atsidaryti banko sąskaitą ir tapti klientu šiuo metu galima net tik naudojantis mobiliąja programėle ar banko skyriuje, bet ir pasirinkus nuotolinę vaizdo konsultaciją. 2023-iaisiais reikšmingai auginome jauniausių klientų skaičių: 20 proc. daugiau tėvų, rinkdamiesi pirmąjį finansų patarėją savo vaikams, pirmąją sąskaitą atidarė SEB banke. Jaunosios kartos finansinį raštingumą didiname tęsdami SEB ambasadorių programą moksleiviams, kurioje suprantamai ir paprastai apie finansus savo bendraamžiams pasakoja patys moksleiviai.

Taip pat sukūrėme naujovišką SEB banko kortelių skaitytuvą telefone mažoms ir vidutinėms įmonėms. Jis sujungia kelias funkcijas: galimybę priimti atsiskaitymus mokėjimo kortelėmis, įvairiais bekontakčiais mokėjimo būdais ir išmaniaisiais įrenginiais – telefonais, laikrodžiais, apyrankėmis. Be to, internetu prekiaujantys mūsų verslo klientai gali priimti atsiskaitymus per „Apple Pay“ ir „Google Pay“. Tai vieni saugiausių ir greičiausių atsiskaitymo būdų, kuriuos jau integravome į mūsų elektroninės prekybos sprendimą.

Šie ir kiti pasiūlymai, sprendimai bei patobulinimai klientams yra svarbi mūsų strategijos dalis – būti ten, kur klientams mūsų reikia. Natūralu, kad šiuo metu klientams patogu mus rasti skaitmeninėje erdvėje. Todėl ir toliau daug dėmesio skirsime skaitmenizacijai.

Praėjusiais metais toliau tęsėme verslumo skatinimo, gyventojų finansinio raštingumo, įskaitant jų atsparumą finansiniam sukčiavimui, iniciatyvas. Prie geresnės visuomenės kūrimo prisidėjome ir remdami kitų organizuojamas iniciatyvas: tęsėme sergančių vaikų integraciją į visuomenę su „Išsipildymo akcija“, skatinome tvarią veiklą projekte „Tvari Lietuva“, prisidėjome prie pažangių minčių, įžvalgų ir idėjų sklaidos konferencijoje EBIT, taip pat parėmėme jaunuosius Lietuvos teniso talentus ir teikėme finansinę paramą neįgaliųjų tenisui.

Kiti pagrindiniai banko veiklos ir finansiniai duomenys:

  • SEB banko turtas 2023 m. gruodžio 31 d. buvo 13,9 mlrd. eurų (2022 m. gruodžio 31 d. – 13,3 mlrd. eurų)
  • SEB banko nuosavas kapitalas 2023 m. gruodžio 31 d. buvo 1 217 mln. eurų (2022 m. gruodžio 31 d. – 1 002 mln. eurų)
  • 2023 m. SEB bankas kartu su kitomis šalyje veikiančiomis SEB įmonėmis į šalies biudžetą sumokėjo 159 mln. eurų įvairių mokesčių. Iš kurių 47 mln. eurų sudarė pelno mokestis (2022 m. jis buvo 29 mln. eurų) ir 51 mln. eurų solidarumo įnašo II ir III ketvirčių įmokos. Solidarumo įnašas už IV ketvirtį bus mokamas vasario 29 dieną.
  • Per 2023 m. SEB bankas uždirbo 299,1 mln. eurų neaudituoto grynojo pelno, o per 2022 metus – 172,3 mln. eurų
  • SEB banko pajamos per 2023 metus sudarė 557,1 mln. eurų (pernai jos sudarė 310,9 mln. eurų)
  • SEB banko indėlių portfelis 2023 m. gruodžio 31 d. buvo 11,6 mlrd. eurų (2022 m. gruodžio 31 d. – 11,3 mlrd. eurų)
  • SEB banko paskolų ir lizingo portfelio grynoji vertė 2023 m. gruodžio 31 d. buvo 7,0 mlrd. eurų (pernai gruodžio 31 d. – 6,7 mlrd. eurų). Paskolų kokybė išliko gera

SEB banko vadovės Sonatos Gutauskaitės-Bubnelienės komentaras

Top