Moterų pajamų lūkesčiai pastaruoju metu mažesni, tačiau jos ir įsiskolinsios mažiau - SEB tyrimas

Moterys artimiausią atietį labiau linkusios vertinti pesimistiškai, jos atsakydamos į SEB banko užsakymu atilktą tyrimą dažniau negu vyrai nurodo, kad jų pajamos sumažės.

siulo piniguAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Prigesęs moterų optimizmas ir menkesni lūkesčiai gali sutrukdyti joms kurti verslo ir karjeros galimybes bei judėti veržliau.

„Mūsų lūkesčiai gali tapti savaime išsipildančiais scenarijais. Žmonės, kurie tikisi mažiau ir yra linkę save nuvertinti, paprastai ir pasiekia mažiau – juos riboja susikurtos dirbtinės kliūtys.

Vidinės nuostatos ir įsitikinimai gali sustabdyti nuo geresnio darbo pasiūlymo, didesnių karjeros galimybių ir net palaidoti norą įgyvendinti savo verslo idėją. Neseniai atliktas tyrimas rodo, kad moterims Lietuvoje yra būdingi žemesni lūkesčiai negu vyrams.

Tad per ekonomikos sąstingį jos gali pernelyg susilpninti savo derybines pozicijas ir net labiau nukentėti finansiškai“, – teigia Eglė Dovbyšienė, SEB banko valdybos narė ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė.

SEB banko iniciatyva atliktas tyrimas parodė, kad per artimiausius dvylika mėnesių didesnių pajamų tikisi 22 proc. apklaustų moterų ir 31 proc. vyrų. 18 proc. moterų tikisi, kad asmeninės pajamos sumažės, o 41 proc. – kad išliks tokio pat.

Palyginti mažesnių pajamų tikisi 14 proc. vyrų, o išlaikyti tokias pat – 37 procentai. Apibendrinant, galima teigti, kad vyrų lūkesčiai dėl pajamų yra pastebimai pozityvesni negu moterų. 

E. Dovbyšienė pastebi, kad pagal naujausią SEB makroekonomikos prognozę vidutinio mėnesinio bruto darbo užmokesčio metinis pokytis kitąmet turėtų būti 8,5 procento. Analitikų teigimu, šis pokytis yra mažesnis negu prognozuojamas šiemet, bet vis vien būtų gana svarbus ir pastebimas, nes smarkiai viršytų prognozuojamą infliaciją šalyje. 

Nors į ateitį vyrai žvelgia dažniau turėdami didesnių finansinių lūkesčių, apklausa parodė, kad nemaža dalis (37 proc.) vyrų šiuo metu yra nepatenkinti savo finansine padėtimi. Savo finansine padėtimi nepatenkintų moterų yra mažiau – 32 procentai. Didesnė dalis (34 proc.) moterų nurodė esančios patenkintos dėl savo finansų, o patenkintų vyrų yra 31 procentas.

Tyrimo duomenimis, didesnė vyrų dalis turi skolų arba paskolų – tai apklausoje nurodė 48 proc. vyrų ir 35 proc. moterų. Didesnis skolų lygis gali būti vienas iš paaiškinimų, kodėl vyrai labiau nepatenkinti savo finansine padėtimi negu moterys.

„Tikėtina, kad didžiausią įtaką atsargesniems moterų lūkesčiams tebedaro visuomenėje vyraujantys stereotipai ir apibrėžti lyčių vaidmenys. Moterims vis dar tenka daugiau buities rūpesčių ir vaikų priežiūros darbų, jos rečiau kuria verslą ir ne visada turi tokias pas galimybes siekti karjeros kaip vyrai“, – sako E. Dovbyšienė. 

„Sodros“ duomenimis, Lietuvoje vidutinis vyrų gaunamas darbo atlygis rugsėjį buvo 15 proc. didesnis negu moterų. 

E. Dovbyšienės teigimu, ekonomikos sąstingio laikotarpiu moterims yra labai svarbu išlaikyti ir sustiprinti pasitikėjimą savimi, o tai padaryti padeda talento ugdymas, įgūdžių tobulinimas, kvalifikacijos kėlimas ir drąsa imtis naujos veiklos, susipažinti su naujais žmonėmis.  

SEB banko užsakymu tyrimą 2023 m. lapkričio mėnesį atliko bendrovė „Norstat LT“. Apklausoje iš viso  dalyvavo 1 000 įvairaus amžiaus Lietuvos gyventojų.

Top