Vėjo jėgainių parkui Akmenės rajone - kreditas iš SEB

„Windfarm Akmenė One“ susitarė su bankų dėl 42 mln. eurų žaliosios paskolos 74,4 megavato vėjo elektrinių parko kūrimui.wind turbine 1149604 640Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com 

„Tvaraus verslo investicijos į vėjo jėgainių parką yra ilgalaikės ir rodo investuotojų pasitikėjimą Lietuvos energetikos ateitimi. Suteikta žalioji paskola padės užtikrinti projekto finansavimo poreikius ir suteiks galimybę toliau įgyvendinti plėtrą ir partnerystę su žaliosios energijos tiekėjais Lietuvoje. Iš atsinaujinančiųjų šaltinių generuojamos elektros energijos poreikis auga, todėl jėgainių parkas Akmenės rajone yra konkurencingas projektas, turintis tolesnės plėtros galimybes“, – teigia Artūras Vingrys, SEB banko Verslo klientų ir institucijų departamento direktorius.

„Planuojama, kad elektrinė pirmąją švarią elektros energiją pradės gaminti 2024 m. sausį, o tai rodo, kad aktyviai prisidedame prie energetikos pertvarkos ir ekonomikos dekarbonizacijos, įtraukdami dar vieną Europos šalį. Be to, sudarėme elektros energijos pirkimo sutartis su pagrindiniais regiono energijos tiekėjais. SEB bankas tapo mūsų patikimas partneris, kurio patrauklus finansavimo paslaugų paketas padėjo mums įgyvendinti šį projektą", – sako Susanne Wermter, bendrovės „Aquila Clean Energy EMEA“ generalinė direktorė.

Vėjo energetikos projektai tiek Europoje, tiek Baltijos regione pastaraisiais metais įgijo didelį pagreitį, nepaisant to, biurokratiniai procesai ir derybos su elektros perdavimo sistemos operatoriais turėtų būti greitesni. Tačiau projektai Lietuvoje išliko patrauklūs ir sulaukia vis didesnio užsienio investuotojų susidomėjimo.

Tikimasi, kad panašūs dideli projektai yra svarbi paspirtis Lietuvai, siekiančiai sparčiai didinti vietinės elektros generaciją ir įgyvendinančiai Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje iškeltą tikslą – iki 2050 metų iš atsinaujinančių energijos išteklių pagaminti 100 proc. reikiamos elektros energijos. 

Projektą įgyvendinanti bendrovė „Windfarm Akmenė One“ 2020 metų pradžioje laimėjo pirmąjį Lietuvoje technologiškai neutralų aukcioną žaliajai energetikai remti. Šiuo metu vystomame vėjo elektrinių parko projekte pastatyta dvylika turbinų, kurių galia siekia po 6,2 megavato (MW). Kol kas didesnės galios vėją įdarbinančių agregatų Lietuvoje nėra.

2022 metais elektros gamyba iš vėjo energijos Lietuvoje buvo 1,51 teravatvalandės (TWh). Energetikos ministerija planuoja, kad per artimiausius trejus metus vėjo jėgainių galia turėtų išaugti 3,2 karto – iki 2 613 megavato. Ministerijos duomenimis, užpernai nacionalinė elektros gamyba buvo 4,23 TWh, o vėjo jėgainės, saulės elektrinės ir hidroelektrinės pagamino 2,54 TWh.

Top