NIB ir EIB skiria finansavimą „Ignitis grupės“ vėjo parkui Mažeikiuose

Šiaurės investicijų bankas (NIB), Europos investicijų bankas (EIB) ir „Ignitis grupės“ kontroliuojama UAB „VVP Investment“ pasirašė sutartį skirtą Mažeikių vėjo jėgainių parkui finansuoti.

wind turbine 1149604 640Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Abi tarptautinės finansų institucijos projektui suteikė po 32 mln. eurų paskolą, taip prisidėdamos prie bendrų maždaug 85 mln. eurų siekiančių investicijų į vėjo jėgainių parką. Šiame sandoryje „Citi“ bankas atlieka agento, užtikrinimo priemonių agento ir projekto sąskaitų banko vaidmenį.

Vėjo parkas komercinės veiklos pradžią pasiekė 2023 m. rugpjūtį. Parką sudaro 14 vėjo turbinų, kurių bendra tikėtina žaliosios energijos gamybos apimtis siekia daugiau nei 200 GWh per metus. Įsikūręs Mažeikių rajone, netoli sienos su Latvija, vėjo parkas yra prijungtas prie Lietuvos elektros perdavimo tinklo.

Finansavimas prisidės ne tik prie Europos Sąjungos atsinaujinančios energijos tikslų, bet ir padės Lietuvai vykdyti įsipareigojimus mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Skaičiuojama, kad energiją su ES vidutiniu anglies dvideginio pėdsaku pakeitus parke pagaminta žaliąja elektra, tai leis emisijas sumažinti 61 tūkst. tonų CO2 per metus.

Vėjo parkas taip pat prisidės prie Lietuvos energetinės nepriklausomybės – sumažins elektros importą, kuris šiuo metu sudaro apie du trečdalius Lietuvoje suvartomos elektros energijos. Naujajame parke pagaminamos elektros užteks 90 000 namų ūkių vartojimo poreikiams patenkinti.

„Esame regiono – Lietuvos ir Baltijos šalių – energetikos transformacijos priešakyje ir siekiame sukurti 100 proc. žalią ir saugią energetikos ekosistemą. Tai nebūtų įmanoma be pirmaujančių Europos finansinių institucijų, todėl EIB ir NIB esame dėkingi už patikimą bendradarbiavimą, kuris yra gyvybiškai svarbus mūsų atsinaujinančių energijos projektų sėkmei“, – sako Jonas Rimavičius, „Ignitis grupės“ finansų vadovas.

„Lietuvai milžiniškais tempais vystant žalius energijos gamybos pajėgumus, mūsų ilgalaikis finansavimas vėjo parkų projektams šį procesą spartina dar labiau. Norint atrakinti visą atsinaujinančių energijos išteklių potencialą NIB šalių narių regione, sieksime ir toliau skatinti energijos gamybos ir perdavimo pajėgumų plėtrą,“ – sako André Küüsvekas, NIB prezidentas ir generalinis direktorius.

„ES bankas džiaugiasi galėdamas pasirašyti šią svarbią paskolos sutartį, kuria bus remiama naujų atsinaujinančios energijos išteklių plėtra Lietuvoje“, – sako EIB viceprezidentas Thomas Östrosas, atsakingas už veiklą Lietuvoje. „Be to, kad skatiname energetinę nepriklausomybę, didžiuojamės galėdami prisidėti prie Lietuvos perėjimo prie mažo anglies dioksido kiekio technologijų ekonomikos ir siekio tapti žalia valstybe.“

Top