INVEGA daugiau kaip 400 mln. Eur finansavimą jau suteikė 4700 ūkio subjektų

Investicijų ir verslo garantijos be suteikto finansavimo į ūkio subjektus dar pritraukė 266,6 mln. Eurų privačių lėšų, Didžioji dalis ūkio subjektų pagalbos sulaukė INVEGOS kreditais per finansų tarpininkus (1453) ir tiesioginėmis INVEGOS paskolomis (1122).

invegaNuotrauka: © Invega

INVEGA per 9 šių metų mėnesius daugiau nei 4700 verslo, žemės ūkio ir viešojo sektoriaus klientų suteikė 400,5 mln. Eur finansavimą ir į įvairius ūkio subjektus pritraukė 266,6 mln. Eur privačių lėšų. 

„Mūsų šalies verslas jau išmoko prisitaikyti prie naujos realybės ir sąlygų, kuomet ateitis turi labai daug nežinomųjų.

Nepaisant globalių ir makroekonominių iššūkių, stebime, kad tiek įmonės, tiek žemės ūkio ir viešojo sektoriaus subjektai toliau įgyvendina suplanuotus projektus bei investuoja į tvaresnius sprendimus, leidžiančius prisitaikyti prie ekonominių neapibrėžtumų ir išlaikyti konkurencingumą ateityje.

Reikšmingos INVEGOS suteiktos lėšos indikuoja apie tokio finansavimo poreikį šalia jau veikiančių privačių finansų rinkos dalyvių teikiamų paslaugų.

Artimoje ateityje INVEGA pasiūlys Lietuvos įmonėms ir ūkininkams dar daugiau finansinių sprendimų, skirtų skatinti investicijas į tvaresnius veiklos modelius, energetinės šalies nepriklausomybę bei padėsiančius skatinti inovacijas ir eksporto didėjimą“, – sako INVEGOS generalinis direktorius Dainius Vilčinskas.

aAktyviausiai naudojosi garantijomis ir paskolomis

Ketvirčio rezultatai parodė, kad didžiausią dalį iš 400,5 mln. Eur sumos sudarė garantijos, kurios padeda gauti finansavimą įmonėms, neturinčios pakankamai užstato. Per tris šių metų ketvirčius 237 mln. Eur paskolų sumai suteiktos garantijos už 182 mln. Eur ir sudaryta daugiau kaip 1,2 tūkst. sutarčių su įvairiais ūkio subjektais.

INVEGOS individualiomis garantijomis pasinaudojo beveik 680 ūkio subjektų, kuriems suteikta garantijų už 78,2 mln. Eur.

Portfelinėmis garantijomis pasinaudojo beveik 520 subjektų, už kurių paskolas garantuota 104,4 mln. Eur. Daugiausia garantijų sutarčių per šį laikotarpį buvo sudaryta su žemės ūkio sektoriaus įmonėmis – iš viso sudaryta daugiau kaip 560 sutarčių už 46,9 mln. Eur. 

Aktyviai šiais metais ir toliau buvo naudojamasi INVEGOS paskolomis, teikiamomis tiek tiesiogiai per INVEGĄ, tiek per finansų tarpininkus. Per šiuos metus INVEGA sudarė daugiau nei 2000 paskolų sutarčių už 147,2 mln. Eur. Daugiausia paskolų suteikta per finansų tarpininkus – iš viso sudaryta beveik 1920 sutarčių už 79,6 mln. Eur.

„Didžiausią portfelio dalį sudarė vienos populiariausių INVEGOS paskolų, teikiamų per alternatyvius finansuotojus, – „Avietė“ ir „Alternatyva“. 

Iš visų INVEGOS priemonių šis finansavimo būdas verslui jau yra tapęs vienas efektyviausių ir greičiausių būdų finansuoti svarbiausias apyvartinio kapitalo išlaidas – sumokėti atlyginimus, atsisakyti tiekėjams, apmokėti energijos sąnaudas ir pan.“, – komentuoja D. Vilčinskas.

INVEGA ir toliau šį ketvirtį aktyviai prisidėjo prie startuolių ir novatoriškų įmonių ekosistemos stiprinimo, investuojant iš rizikos kapitalo fondų. Skaičiuojama, kad per šiuos metus INVEGA 78 verslams ir startuoliams iš viso finansavo 10,6 mln. Eur rizikos kapitalo investicijų.

Išliko susidomėjimas ir INVEGOS kompensacijų priemonėmis. Per šiuos tris metų ketvirčius kompensacijomis pasinaudojo daugiau kaip 2200 įvairių ūkio subjektų, kurie neatlygintinai gavo 48,5 mln. Eur. Viena populiariausių kompensacijų priemonių – dalinis palūkanų kompensavimas, kuriuo pasinaudojo daugiau nei 1200 verslų ir kuriems buvo kompensuota 13,2 mln. Eur, bei 436 ūkininkai, kuriems už faktiškai sumokėtas palūkanas grįš 5,1 mln. Eur.

Net 30 mln. Eur subsidijų forma pasiekė savivaldybes ir viešojo sektoriaus įmones, iš kurių daugiausia lėšų buvo skirta energetinio efektyvumo bei vandentvarkos projektams finansuoti.

Svarbūs pripažinimo metai

Šis ketvirtis INVEGAI reikšmingas ir dėl to, kad po atlikto ES standartų vertinimo audito sulaukė svarbaus tarptautinio pripažinimo – Europos Komisija (EK) pripažino INVEGĄ finansine partnere, gavusia teisę tiesiogiai bendradarbiauti su EK ir valdyti ES biudžeto lėšas.

Pasak įmonės D. Vilčinsko, šis EK pripažinimas atveria galimybes pasinaudoti iki šiol neprieinamais finansavimo šaltiniais, kuriuos bus galima nukreipti svarbioms Lietuvos ekonomikos sritims finansuoti.

Veiklą šį ketvirtį pradėjo ir naujas įstaigos padalinys – Žaliųjų finansų institutas, kuris veiks kaip pagrindinis Lietuvos žinių ir kompetencijų centras žaliųjų finansų srityje. Šiuo metu naujasis instituto vadovas Audrius Šilgalis buria specialistų komandą su kuria pradės instituto veiklą žaliųjų finansų srityje.

Darbus pradėjo ir naujasis INVEGOS vadovas D. Vilčinskas su neseniai suformuota vykdančiąją valdybą, kurių likusių metų prioritetu išlieka sėkmingas ir sklandus konsolidacijos darbų užbaigimas.

Top