Lietuvos kredito reitingas pagal „S&P Global Ratings“ išlieka A+

Tarptautinė kredito reitingų agentūra „Standard & Poor's“ paliko Lietuvai anksčiau skirtą A+ kredito reitingą su neigiama perspektyva. Agentūros skaičiavimais šiemet Lietuvos ekonomika kitais metais augs 1.6 procentais, kai sulėtės infliacija ir sustiprės užsienio paklausa.

SP logoNuotrauka: © Standard & Poor's

„Aukšto Lietuvos kredito reitingo išlaikymas nepaisant iššūkių, su kuriais karo kontekste susiduria šalies ir visos Europos ekonomika, dar kartą įrodo mūsų ūkio atsparumą ir viešųjų finansų tvarumą. Vyriausybė, savo ruožtu, yra įsipareigojusi ir toliau vykdyti apdairią, tvarią ir ekonomikos augimą remiančią fiskalinę politiką“, – teigia finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Standard & Poor’s“ pažymi, kad nepaisant išaugusių išlaidų, ypač susijusių su gynyba ir energetiniu saugumu, valstybės skola išlieka pakankamai nedidelė. Analitikai taip pat teigiamai vertina Lietuvos energetinį saugumą, neimportuojant energijos iš rusijos, efektyvų šalies ekonominės politikos formavimą, narystę euro zonoje. 

Agentūros ekspertų teigimu, užsitęsęs rusijos karas prieš Ukrainą gali turėti neigiamą poveikį Lietuvos ekonomikai, o tai lemia neigiamos skolinimosi perspektyvos išlaikymą.

Paskutinį kartą „Standard & Poor’s“ Lietuvos reitingą peržiūrėjo pernai gruodį, kai paliko galioti 2020 m. vasarį suteiktą „A+“ ilgalaikio skolinimosi reitingą, perspektyvą pakeitę iš stabilios į neigiamą. Savo sprendimą jie tada daugiausia motyvavo užsitęsusiu karu Ukrainoje ir neigiamu poveikiu regiono ekonomikoms.

Naujausią kredito reitingų agentūros pranešimą galite rasti čia.

Kita tarptautinė kredito reitingų agentūra „Fitch Ratings“ prieš porą savaičių dar kartą patvirtino anksčiau Lietuvai suteiktą „A“ ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą. Tą patį kredito reitingą – „A (aukštą)“ su stabilia perspektyva – lapkritį mūsų šaliai paliko ir „DBRS Morningstar“ kredito reitingų agentūra. „Moody’s Investment Service“ pernai balandį Lietuvai yra patvirtinusi 2021 m. vasarį suteiktą ilgalaikio skolinimosi reitingą „A2“ (stabili perspektyva).

 Daugiau informacijos apie Lietuvos kreditų reitingus rasite čia.

Papildoma informacija:

Kredito reitingas – rodiklis, suteikiantis investuotojams (kreditoriams) koncentruotą informaciją apie skolininko gebėjimo vykdyti savo finansinius įsipareigojimus lygį. Aukštas kredito reitingas rodo mažesnę riziką, kad skolininkas (emitentas) nevykdys įsipareigojimų, ir atitinkamai mažesnę skolinimosi kainą.

„S&P Global Ratings“ priklauso įtakingų kredito reitingų agentūrų grupei, tarp kurių –  „Fitch Ratings“ ir „Moody's Investors Service“. Kredito reitingams išreikšti jos vartoja tam tikrą klasifikaciją ir simbolius bei nustato kredito vertę besiskolinančioms valstybėms ir bendrovėms naudodama standartizuotus kredito reitingus.

Top