Nuo pirmadienio Vyriausybės taupymo lakštų išplatinta už 23,1 mln. eurų

Per pirmąsias keturias Vyriausybės taupymo lakštų (VTL) emisijos platinimo dienas gyventojai rezervavo VTL iš viso už 23,1 mln. eurų, sudaryta 1890 sutarčių. Už šią naują vienerių metų trukmės VTL emisiją bus mokama 3,7 proc. metinių palūkanų. Ji bus platinama iki rugpjūčio 21 d. imtinai, išperkama – 2024 m. rugpjūčio 22 d. 

taupymo lakstaiNuotrauka: Vyriausybės taupymo lakštų įsigijimo sutartis © Finansų ministerija

VTL platinami per Finansų ministerijos pasirinktus platintojus – „Swedbank“ arba SEB. Per minėtą laikotarpį „Swedbank“ sudaryta 1514 sutarčių įsigyti VTL už 19,6 mln. eurų, SEB – 376 sutartys už 3,5 mln. eurų. Šie VTL bus apmokami rugpjūčio 22 d.

Kiekvienas, norintis įsigyti VTL, tą gali padaryti per Finansų ministerijos pasirinktus platintojus, „Swedbank“ arba SEB, jų internetiniame banke keliais mygtukų paspaudimais. SEB sudarys galimybę VTL įsigyti ir banko padaliniuose (daugiau informacijos čia ir čia).

Kai ateis laikas VTL išpirkti, investuotojui nieko nereikės daryti – pinigai už išpirktus VTL ir jam priklausančios palūkanos automatiškai bus pervesti į tą pačią sąskaitą, iš kurios buvo padarytas apmokėjimas už įsigyjamus VTL.

VTL yra Vyriausybės vertybiniai popieriai, kuriuos gali įsigyti tik fiziniai asmenys.  Tai saugi investicija generuojanti grąžą, panaši į terminuotus indėlius banke, tik šiuo atveju gyventojai savo santaupas patikėtų Vyriausybei. Savo ruožtu Vyriausybei VTL yra galimybė formuoti dar vieną skolinimosi priemonę – pasiskolinti iš gyventojų tiesiogiai ir tokiu būdu pritraukti kitur neinvestuotas santaupas.

VTL palūkanų normos kiekvienai emisijai nustatomos atsižvelgiant į atitinkamos trukmės Vyriausybės valstybės vardu skolinimosi palūkanų normos vidurkį, jos nustatomos ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki taupymo lakštų platinimo pradžios ir skelbiamos kartu su kitomis  VTL emisijos platinimo sąlygomis Finansų ministerijos svetainėje čia

Preliminarus VTL išleidimo grafikas atnaujinamas kas mėnesį ir taip pat skelbiamas Finansų ministerijos svetainėje čia

Dažniausiai užduodamus klausimus rasite čia

Top