Finansinė gerovė – kaip ją užtikrinti?

Neretai finansinė padėtis yra vienas iš veiksnių, keliančių stresą ir nerimą. Reikėtų žinoti, jog finansinės padėties nenusako tik tai, kiek žmogus uždirba, šią sąvoką taip pat apibrėžia: kam skiriami pinigai, kaip jie valdomi kasdien ir kokie sprendimai priimami. Jei šioje srityje nesijaučiate užtikrintai, tačiau jums svarbi jūsų finansinė gerovė, pateiksime pagrindinius patarimus, kaip ją užtikrinti ir pritraukti. 

pinigai pinigine2Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Tiksliai žinokite, kur išleidžiate pinigus

Norint užsitikrinti finansinę gerovę, pirmiausia rekomenduojama tiksliai žinoti, kam pinigai yra išleidžiami. Stebėkite savo pajamas ir išlaidas. Tai galite padaryti, kasdien viską susirašydami į užrašus ar naudodami specialias biudžeto valdymo programėles telefone. Kai aiškiai matysite, kam ir kiek per mėnesį išleidžiate, lengviau nustatysite sritis, kur išlaidas būtų galima sumažinti ir savo gerovę padidinti. 

Susiplanuokite savo biudžetą ir jo laikykitės

Biudžeto susidarymas taip pat yra puikus žingsnis, siekiant finansinės gerovės. Pasistenkite jį suskirstyti į tris grupes: gaunami pinigai, būtinosios išlaidos (finansiniai įsipareigojimai, sąskaitos, maistas) ir papildomos išlaidos (pramogos, kelionės, drabužiai ir kt.). Visa tai susirašykite į lentelę biudžeto planavimui skirtame sąsiuvinyje ar kompiuteryje, Excel skaičiuoklėje. Tokiu būdu galėsite matyti realų vaizdą, kiek pinigų jums lieka mėnesio pabaigoje. Juos galėsite skirti santaupoms. 

Sumažinkite turimas skolas

Jei turite kokių nors finansinių įsipareigojimų ar skolų, dabar yra geras laikas susidaryti planą, kaip jas galėtumėte sumažinti. Tiksliai žinokite, kiek ir kam esate skolingi, kokios yra paskolos sąlygos ir palūkanų normos. Laiku apmokėkite sąskaitas ir, iki kol grąžinsite skolas, venkite naujų pirkinių išsimokėtinai, paskolų ir greitųjų kreditų. Tokiu būdu visų skolų grąžinimo procesas truks trumpiau, galėsite daugiau pinigų atsidėti taupymui ir ramiau jausitės. 

Pasinaudokite papildomomis saugumo priemonėmis

Tuo atveju, jei dirbate darbą, kur atsiskaitymai vykdomi grynaisiais pinigais, pagalvokite ir apie apsisaugojimo priemones. Ne paslaptis, jog padirbtų banknotų vis dar pasitaiko, o neatpažinti jie gali pridaryti daug finansinės žalos jums. Puiki priemonė nuo to apsisaugoti – pinigų tikrinimo aparatas, kuriuo akimirksniu patikrinsite visus gautus banknotus. Šie prietaisai yra patvirtinti Europos Centrinio Banko, todėl jie yra tikslūs ir juos naudoti saugu. 

Vadovaudamiesi šiais patarimais, nesunkiai pasieksite finansinę gerovę. Svarbiausia – noras ir pasiryžimas keisti tam tikrus savo įpročius!

Top