„Finora Bank“ smulkioms ir vidutinėms įmonėms suteiks 18 mln. eurų INVEGOS garantuotų paskolų

Specializuotas bankas „Finora Bank“ pasirašė sutartį su valstybės valdoma finansų įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) dėl 18 mln. eurų paskolų garantijų. Šios valstybės garantuojamos paskolos, anot banko vadovo, leis pagerinti finansavimo prieinamumą verslui.

finoraNuotrauka: © Finora bank

Sutartis pasirašyta pagal priemonę „Portfelinės garantijos 3“. Pagal šį susitarimą „Finora Bank“ smulkioms ir vidutinėms įmonės suteiks paskolų už 18 mln. Eur, o INVEGA garantuos 80 proc. paskolų grąžinimą. Priemonė leis bankui suteikti paskolas geresnėmis sąlygomis, paskolinti daugiau lėšų tiems projektams, kurie be valstybės garantijos neturėtų kuo papildomai užtikrinti paskolos grąžinimo.

„Esame jaunas žaidėjas rinkoje, tad ši priemonė mums yra svarbus žingsnis, siekiant suteikti kuo platesnes finansavimo galimybes smulkiam verslui Lietuvoje. Šiuo metu bendra ekonominė situacija šalyje nėra paprasta, todėl tokios priemonės ypač reikalingos. Smulkios ir vidutinės bendrovės gali jaustis užtikrintai žinodamos, kad savo veiklą toliau galės palaikyti ir plėsti naudojantis lengvesnėmis finansavimo sąlygomis. Šios garantijos priemonės dėka verslas galės gauti finansavimą su santykinai nedideliu užstatu arba visai be jo“, - teigia „Finora bank“ vadovas Aurelijus Šveikauskas.

„Tebesitęsiančių iššūkių kontekste yra svarbus valstybės ir finansų įstaigų bendradarbiavimas teikiant finansavimą verslui, kad jis galėtų ir toliau tęsti savo veiklą. Teikdama garantijas, valstybė prisiima didelę dalį verslo kredito rizikos už suteikiamą finansavimą, o tai šiuo atveju padrąsina finansų institucijas skolinti aktyviau“, – sako INVEGOS Priemonių valdymo skyriaus vyresnioji projektų vadovė Sigita Rutkauskaitė.

Pagal programą „Portfelinės garantijos 3“ finansavimas gali būti teikiamas kredito linijoms, paskoloms ir finansinei nuomai (lizingui).

Didžiausia galima paskolos ar lizingo sandorio suma siekia 1,875 mln. Eur. Tiesa, kai kuriems verslo sektoriams taikomi mažesni limitai. Štai, įmonėms, vykdančioms krovinių vežimo keliais veiklą, maksimali paskolos suma sudaro 937,5 tūkst. Eur. Bendrovių, užsiimančių pirmine žemės ūkio produktų gamyba, atveju – 234 375 Eur, o žuvininkystės ir akvakultūrų veiklą vykdančios bendrovės galės pasiskolinti iki 281 250 Eur.

Maksimalus investicinės paskolos ir finansinės nuomos terminas sudaro 120 mėn., apyvartinės paskolos – 60 mėn., o kredito linijos – 36 mėn.

„Per pastaruosius 10 metų paskolų prieinamumas smulkiam verslui Lietuvoje dėl valstybės garantijų, naujų, specializuotų žaidėjų finansų sektoriuje didėjimo, stipriai gerėjo. INVEGA aktyviai ieško naujų verslo pagalbos formų ir bendradarbiauja su finansų įstaigomis, kad kartu galėtume suteikti bendrovėms daugiau galimybių augti“, - konstatuoja A. Šveikauskas.

Top