SEB suteiktų lizingų suma įmonių automobiliams augo trečdaliu

Komerciniam transportui pernai paskolino 158 mln. eurų. Sparčiausiai, net 53 procentais, augo lizingas vilkikų ir priekabų įsigijimui,

topdown gb52924311 1280Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Tokį spartų augimą daugiausiai lėmė dvi aplinkybės. Viena vertus, 2020-aisiais dėl pandemijos ir rinkoje įsivyravusios nežinios daugelis įmonių susidūrė su rimtais veiklos iššūkiais ir lėtino investicijas, tad, gyvenimui ir verslui grįžus į labiau įprastas vėžes, pernai vyko natūralus veiklos šuolis. Kita vertus, komercinio transporto sektorius patyrė tuos pačius išbandymus kaip ir visa automobilių pramonė. Dėl sutrikusių tiekimo grandinių naujų ir naudotų transporto priemonių paklausa ėmė gerokai viršyti pasiūlą, o tai savo ruožtu gerokai kilstelėjo automobilių, ypač vilkikų, kainą“, – komentuoja Vilius Juzikis, SEB banko valdybos narys ir Verslo bankininkystės tarnybos vadovas.

Anot jo, pastaroji tendencija artimiausiu metu ir toliau turės didelę įtaką vežėjų veiklai, nes vilkikų, ypač naudotų, kaina antrinėje rinkoje yra išaugusi iki 30, o kartais – ir iki 40 procentų. Prognozuojama, kad tiekimo grandinė ir padėtis komercinių transporto priemonių rinkoje turėtų stabilizuotis apie 2023–2024 metus.

Dar vienas iššūkis, su kuriuo susiduria vežėjai ir kuris turi įtakos komercinio transporto ir jo lizingo rinkai, yra vasarį įsigaliojęs Europos Sąjungos Mobilumo paketas – vežėjų veiklą Europos Sąjungoje reglamentuojantys įstatymai, labiausiai susiję su kabotažu, komandiravimu ir vairuotojų poilsiu. Pasak V. Juzikio, reikalavimai grąžinti krovinį pristačiusį vilkiką ir vairuotoją į kilmės šalį, kabotažo ir atvėsimo laikotarpio nuostatos, darbo sąlygų reikalavimai kelia daug diskusijų. Tebėra neaišku, nei kaip transporto įmonėms pavyks sukurti veiklos modelį, kuris atitiktų naujuosius reikalavimus, nei kaip užtikrinama jų kontrolė.

„Matyti, kad kai kurios transporto įmonės savo veiklą iš Lietuvos perkelia į Lenkiją, Vokietiją, kitas šalis, tačiau tokie sprendimai paprastai reikalauja didelių investicijų. Pasikeitusi teisinė aplinka ir būtinybė pertvarkyti verslą, išaugusios transporto priemonių ir energijos išteklių kainos vežėjams reiškia augančius veiklos kaštus ir konkurencingumo iššūkius, tad transporto sektoriaus laukia ir svarūs pokyčiai, ir tolesnę įmonių raidą lemsiantys sprendimai“, – teigia V. Juzikis.

SEB banko Verslo bankininkystės tarnybos vadovas pažymi, kad praėjusiais metais šalies transporto įmonės vykdė aktyvią plėtrą. SEB banko klientai lizingu per mėnesį vidutiniškai įsigydavo 135 vilkikus ir 105 puspriekabes. Populiariausi SEB banko klientų įsigyjami vilkikai 2021 metais buvo „Mercedes Benz“. Šio gamintojo transporto priemonių įsigyta dvigubai daugiau negu antroje vietoje pagal populiarumą likusių DAF. Populiariausi puspriekabių gamintojai pernai ir toliau buvo „Schmitz Cargobull“ ir „Krone“.

V. Juzikio teigimu, tikėtina, kad ir nepaisant kylančių iššūkių, 2022 metai taip pat bus sėkmingi šalies transporto sektoriui. Ypač – stambiausioms jo įmonėms, pasižyminčioms dideliu plėtros potencialu ir veiklos efektyvumu, kurį pasiekti leidžia reikšmingos investicijos į IT sprendimus bei susitelkimas į klientų aptarnavimo kokybę.

Top