Europos investicinis bankas su Finansų ministerija paskelbė apie naują paramą mažoms ir vidutinėms įmonėms

Parama bus skiriama iš Europos garantijų fondo. Garantijų sutartys leis paskirstyti 364 mln. eurų ekonominių sunkumų dėl koronaviruso patyrusioms įmonėms.

cheese 2785 640Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Dėl garantijų su „Faktoro“, „Finora Kreditas“, „Orion Leasing“, „PayRay Bank“ ir SEB banku, Lietuvos mažoms ir vidutinėms įmonėms galės kreiptis dėl paskolų naujomis, palankesnėmis sąlygomis, pranešė EIF, Europos investicijų bankas ir Finansų ministerija. 

„Esu įsitikinęs, kad lėšos, kurios bus suteiktos Lietuvos įmonėms, ypač mažosioms ir vidutinėms įmonėms, pasinaudojant EIF garantijomis, reikšmingai prisidės prie privataus sektoriaus ir visos ekonomikos darnaus vystymosi“, – pranešime sakė finansų viceministras Mindaugas Liutvinskas. 

EGF sukūrė Europos investicijų banko (EIB) grupė ir ES valstybės narės kaip atsaką į pandemiją. Juo siekiama padidinti įmonių galimybes gauti kreditą.

„Tai leidžia bankams skolinti ne tik nukentėjusioms, bet ir augančioms ar jaunoms įmonėms, kad jos galėtų rasti būdą išeiti iš krizės“, – pranešime teigė EIF vykdomasis direktorius Alainas Godardas.

Pagal garantijų sąlygas už kiekvieną į portfelį įtrauktą tinkamą finansuoti paskolą bus garantuojama 70 proc. kredito sumos. Finansų tarpininkai savarankiškai valdys ir administruos paskolų portfelį, jie patys priims ir galutinį sprendimą dėl finansavimo suteikimo.

Bendras garantuojamo naujo finansavimo portfelis yra maždaug 364 mln. eurų. Kiekvieno tarpininko teikiamų paskolų dydis skiriasi ir gali būti nuo 10 tūkst. iki 6 mln. eurų, priklausomai nuo to, su kuriuo banku įmonės pasirinks bendradarbiauti. 

„Faktoro“ vietos įmonėms suteiks iki 24 mln. eurų, „Finora kreditas“ ir „Orion“ – po 30 mln. eurų, SEB bankas – iki 50 mln. eurų, o „PayRay“ iš viso iki 280 mln. eurų (pavasarį bendrovė su EIF buvo pasirašiusi susitarimą dėl 50 mln. eurų).

Top