„Luminor“ iš EIB portfelio įmonėms Baltijos šalyse paskolino per 211 milijonų eurų

Visas Luminor paskolų portfelis smulkiam ir vidutiniam verslui sudaro 660 mln. EUR, iš jo beveik trečdalį sudaro EIB lėšos.

bendradarbiavimas94Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Finansavimas suteiktas iš viso 2034 įmonėms – per 9 mėnesius daugiau nei 84 mln. EUR pasiskolino 893 Lietuvos įmonės. Garantijas šiam portfeliui teikia Europos investicijų bankas (EIB), o šių paskolų skolinimo marža yra 25 baziniais punktais mažesnė nei standartinė atitinkamoms sutartims taikoma marža.

„Luminor“ bankas pirmasis Lietuvoje sudarė bendradarbiavimo sutartį su Europos investicijų banku. Finansavimas gali būti nukreiptas visoms smulkiojo ir vidutinio verslo paskoloms – paskoloms investicijoms, kredito linijoms, lizingo sutartims. Paskolos paskirtis turi būti investicijos arba apyvartinis kapitalas, o jos trukmė sudaryti ne mažiau nei dvejus metus. Šiuo metu minimali paskolos suma yra 200 tūkst. EUR, tačiau šis reikalavimas nėra taikomas lizingo sutartims. 

„Pradėjus teikti finansavimą verslas buvo gana atsargus – susidomėjimo netrūko, tačiau realių sutarčių skaičius didėjo pamažu. Visgi, žvalgyba truko neilgai ir šiuo metu finansavimo procesas yra labai intensyvus. Pažymėtina, kad aktyviausiai iš šio portfelio skolinasi žemės ūkio sektoriaus įmonės – Estijoje joms suteikta bemaž pusė viso finansavimo, Lietuvoje šis sektorius taip pat aiškus lyderis. Tik Latvijoje didmeninės prekybos sektoriaus įmonės pasiskolino daugiau – žemės ūkis liko antroje vietoje.  Tokia tendencija labai nestebina – žemės ūkis imlus finansams ir jame labai ryškus cikliškumas, todėl lėšų poreikis čia didžiausias tuomet, kai pajamų gaunama mažai“, - sakė „Luminor“ Verslo klientų skyriaus vadovas Vytis Žegužauskas.

Pasak jo, visose trijose šalyse finansuotos sritys labai nesiskiria – EIB portfelis paklausus transporto sektoriuje, mažmeninėje ir didmeninėje prekyboje, automobilių nuomos, statybos paslaugų, sandėliavimo bei logistikos srityse. 

Norėdami pasinaudoti „Luminor“ ir EIB siūlymu, klientai turi atitikti tam tikrus kriterijus – būti registruoti Europos Sąjungoje, turėti smulkios ar vidutinės įmonės statusą, o įmonės veikla neturėtų būti įtraukta į netinkamų finansuoti veiklų sąrašą. Prie netinkamų finansuoti veiklų priskiriama lošimų, tabako, su ginklais ir amunicija susijusi veikla. 

Projektas, kuriam teikiama „Luminor“ paskola su EIB garantijomis turi būti ekonomiškai, ekologiškai, techniškai ir finansiškai pagrįstas. Bendras projekto dydis turi sudaryti ne daugiau nei 25 mln. EUR, o EIB parama ir mažesnė paskolos marža gali būti taikoma iki 12,5 mln. EUR.

Top