Vyriausybės taupymo lakštų išplatinta už 63,8 mln. eurų

Pirmadienį baigėsi Vyriausybės taupymo lakštų (VTL) emisijos platinimas – gyventojai įsigijo VTL už 63,8 mln. eurų, sudaryti 4143 sandoriai. Už šią naują vienerių metų trukmės VTL emisiją gyventojams bus mokama 3,7 proc. metinių palūkanų.

taupymo lakstaiNuotrauka: Vyriausybės taupymo lakštų įsigijimo sutartis © Finansų ministerija

„Džiaugiamės, kad gyventojai susidomėjo taupymo lakštais ir aktyviai į juos investavo. Emisijos rezultatai rodo, kad žmonės pasitiki valstybe ir taupymo lakštus mato kaip alternatyvų, saugų investavimo būdą, įdarbinant sukauptas santaupas. Vyriausybė, savo ruožtu, žmonių investuotas lėšas naudos valstybės funkcijoms finansuoti. Šiemet planuojame dar bent dvi emisijas, tad progų gyventojams įsigyti taupymo lakštų bus ir daugiau“, – sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.  

Šiemet atnaujinus VTL platinimą, pirmosios emisijos VTL gyventojai galėjo įsigyti rugpjūčio 7-21 d. Ši emisija bus išperkama 2024 m. rugpjūčio 22 d. VTL platinami per Finansų ministerijos atrinktus platintojus – „Swedbank“ ir SEB bankus.

Per minėtą laikotarpį „Swedbank“ sudarytos 3306 sutartys įsigyti VTL už 49,3 mln. eurų, SEB – 837 sutartys už 14,5 mln. eurų. Dažniausiai į VTL investuotos tokios sumos kaip 20 tūkst. eurų, 10 tūkst. eurų, 5 tūkst. eurų, 2 tūkst. eurų, 1 tūkst. eurų.

Preliminariame VTL išleidimo grafike numatoma, kad antra emisija bus platinama rugsėjo 4-18 d., išperkama – 2024 m. rugsėjo 19 d. Grafikas atnaujinamas kas mėnesį ir taip pat skelbiamas Finansų ministerijos svetainėje čia

Palūkanos šiai emisijai bus nustatomos ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki taupymo lakštų platinimo pradžios ir skelbiamos kartu su kitomis  VTL emisijos platinimo sąlygomis Finansų ministerijos svetainėje čia. VTL palūkanų normos nustatomos kiekvienai emisijai atskirai, atsižvelgiant į atitinkamos trukmės Vyriausybės valstybės vardu skolinimosi palūkanų normos vidurkį.

VTL yra Vyriausybės vertybiniai popieriai, kuriuos gali įsigyti tik fiziniai asmenys. Tai saugi ir generuojanti grąžą investicija, panaši į terminuotus indėlius komerciniame banke, tik šiuo atveju gyventojai savo santaupas patiki Vyriausybei. Savo ruožtu Vyriausybei VTL yra galimybė formuoti dar vieną skolinimosi priemonę – pasiskolinti iš gyventojų tiesiogiai ir tokiu būdu pritraukti kitur neinvestuotas santaupas.

Kiekvienas, norintis įsigyti VTL, emisijos platinimo metu tą gali padaryti per Finansų ministerijos pasirinktus platintojus, „Swedbank“ arba SEB, jų internetiniame banke keliais mygtukų paspaudimais. SEB sudarys galimybę VTL įsigyti ir banko padaliniuose (daugiau informacijos čia ir čia).

Kai ateis laikas VTL išpirkti, investuotojui nieko nereikės daryti – pinigai už išpirktus VTL ir jam priklausančios palūkanos automatiškai bus pervesti į tą pačią sąskaitą, iš kurios buvo padarytas apmokėjimas už įsigyjamus VTL.

Dažniausiai užduodamus klausimus apie VTL rasite čia

Top