Vyriausybė skolinasi iš žmonių toliau: išplatinta dar viena taupymo lakštų emisija

Pirmadienį baigėsi aštuntos Vyriausybės taupymo lakštų (VTL) emisijos platinimas. Per 186 sandorius gyventojai įsigijo VTL už 3,3 mln. eurų, sudaryta. Už šią vienerių metų trukmės emisiją bus mokama 3,3 proc. metinių palūkanų. 

taupymo lakstaiNuotrauka: Vyriausybės taupymo lakštų įsigijimo sutartis © Finansų ministerija

Pernai atnaujinus VTL platinimą, per aštuonias emisijas gyventojai įsigijo VTL už 193,2 mln. eurų.

Aštuntos emisijos VTL gyventojai galėjo įsigyti kovo 4-18 d. Ši emisija bus išperkama 2025 m. kovo 19 d. VTL platinami per Finansų ministerijos atrinktus platintojus – „Swedbank“ ir SEB bankus.

Per minėtą laikotarpį „Swedbank“ sudarytos 136 sutartys įsigyti VTL už 2,5 mln. eurų, SEB – 50 sutarčių už 0,8 mln. eurų.

Preliminariame VTL išleidimo tvarkaraštyje numatoma, kad devinta emisija bus platinama 2024 m. balandžio 8-22d., išperkama – 2025 m. balandžio 23 d. Tvarkaraštis atnaujinamas kas mėnesį ir skelbiamas Finansų ministerijos svetainėje

VTL palūkanų normos kiekvienai emisijai nustatomos atskirai, atsižvelgiant į atitinkamos trukmės Vyriausybės valstybės vardu skolinimosi palūkanų normos vidurkį, jos nustatomos ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki taupymo lakštų platinimo pradžios ir skelbiamos kartu su kitomis  VTL emisijos platinimo sąlygomis Finansų ministerijos svetainėje

VTL yra Vyriausybės vertybiniai popieriai, kuriuos gali įsigyti tik fiziniai asmenys.  Tai saugi ir grąžą generuojanti investicija, panaši į terminuotus indėlius banke, tik šiuo atveju gyventojai savo santaupas patikėtų Vyriausybei. Savo ruožtu Vyriausybei VTL yra galimybė formuoti dar vieną skolinimosi priemonę – pasiskolinti iš gyventojų tiesiogiai ir tokiu būdu pritraukti kitur neinvestuotas santaupas.

Kiekvienas, norintis įsigyti VTL, tą gali padaryti per Finansų ministerijos atrinktus platintojus, „Swedbank“ arba SEB, jų internetiniame banke. SEB sudaro galimybę VTL įsigyti ir banko padaliniuose (daugiau informacijos čia ir čia).

Kai ateis laikas VTL išpirkti, investuotojui nieko nereikės daryti – pinigai už išpirktus VTL ir jam priklausančios palūkanos automatiškai bus pervesti į tą pačią sąskaitą, iš kurios buvo padarytas apmokėjimas už įsigyjamus VTL.

Daugiau informacijos apie VTL galite rasti specialioje skiltyje „Dažniausiai užduodami klausimai“.

Top