Kaip tinkamai palyginti vartojimo paskolas?

Jei svarstote imti vartojimo paskolą, pirma vertėtų atlikti namų darbus. Tinkamas pasiruošimas padės nepermokėti ir užsitikrinti, kad imama paskola iš tiesų yra jums tinkamiausiai. Prieš imant vartojimo paskolą, Lietuvos bankas rekomenduoja įvertinti savo paskolos grąžinimo galimybes, kreiptis į kelis vartojimo kredito davėjus ir palyginti skirtingus pasiūlymus. Tai paskolos gavėjui leidžia įvertinti tikrąsias skolinimosi sąlygas ir pasirinkti geriausiai biudžetą atitinkantį paskolos pasiūlymą.

konkurencijaAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Po to, kai yra įvertinamas turimas biudžetas ir perspektyvos grąžinti kreditą laiku, skirtingų paskolų palyginimas yra pagrindinė užduotis, kurią turi įgyvendinti kiekvienas ketinantis imti vartojimo paskolą. Tačiau priešingai nei gali būti manoma, norint įvertinti tikrąsias skolinimosi sąlygas, neužtenka viso labo palyginti nurodytą palūkanų normą.

Produktyvus ir efektyvus paskolų palyginimas susideda iš kelių žingsnių.

Kokią paskolą pasirinkti?

Vartojimo paskola dažniausiai yra tik viena iš paslaugų, kurią galima rinktis. Be bendros paskirties vartojimo paskolų, taip pat galima gauti specializuotas, konkrečios paskirties paskolas.

Prie tokių paskolų galima priskirti skirtas automobiliui įsigyti ar finansuoti būsto remontą. Pagrindinės paskolos sutarties sąlygos tarp šių paskolų nesiskiria, tačiau kredito davėjai dažnai pritaiko skirtingas kainodaras specializuotos paskirties vartojimo paskoloms.

Prieš imant vartojimo kreditą reikėtų įvertinti ir lizingą (išperkamąją nuomą). Lizingas, arba pirkimas išsimokėtinai, siūlo mažiau lankstumo. Jis yra susietas su konkrečia preke ar paslauga, todėl negali būti panaudotas kitoms paskirtimis.

Lizingas taip pat gali pareikalauti pradinio įnašo. Bet skirtingai nuo vartojimo paskolos, lizingas dažniausiai yra pigesnė paslauga. Jei jūsų prioritetas yra kuo mažesnės palūkanos, tuomet prieš imant įprastą vartojimo paskolą, verta apgalvoti ir galimą lizingo panaudojimą.

Vartojimo paskolos kainos palyginimas

Norint tikslingai palyginti vartojimo paskolas ir konkrečiai jų kainą, neužtenka įvertinti tik nurodytą metinę palūkanų normą. Tai – tik vienas iš „mokesčių“, kurios reikia mokėti vartojimo kredito davėjui. Dalies pastarųjų kainodara yra tokia, kad palūkanų mokėjimai net nesudaro pagrindinės visų už paskolą mokamų mokesčių dalies.

Tikslingas vartojimo kredito kainų palyginimas galimas tik vertinant bendrą vartojimo kredito gavėjo mokamą sumą (BVKGMS) ir bendrą vartojimo kredito kainos metinę normą (BVKKMN).

Tai yra skaičiai, kuriuos rasite kiekvienoje vartojimo paskolos sutartyje. Jie nurodo tikslią kainą, kurią reikės sumokėti už kreditą. BVKGMS nurodo bendrą mokėtiną sumą, o BVKKMN – kainą, išreikštą metine norma.

BVKKMN visada yra didesnė už nurodytą metinę palūkanų normą, nes į BVKKMN apskaičiavimą be palūkanų yra įtraukiami ir kiti mokesčiai (sutarties sudarymo, administravimo ir kiti). Tai leidžia daug tiksliau įvertinti tikrąją kredito kainą ir tiksliau atlikti vartojimo paskolų palyginimą.

Atsakingas skolinimasis

Atminkite, kad svarbu ne tik tinkamai palyginti vartojimo ar kitas paskolas. Dar svarbiau yra tinkamai įvertinti savo finansinę padėtį, galimybes tvarkingai ir laiku atlikti kredito įmokas bei grąžinti paskolą per sutartyje numatytus terminus.

Paskolos sutarties sąlygų nevykdymas gali turėti trumpalaikių ir ilgalaikių neigiam pasekmių (pvz. neigiamai paveikti kredito istoriją). Todėl yra svarbu laikytis atsakingo skolinimo rekomendacijų, tinkamai palyginti paskolas ir įvertinti realias savo galimybes paskolą grąžinti laiku.

Užs. Nr. 20230413

Top