Verslo poreikis finansavimui auga, tačiau paskolų negrąžinančių įmonių kol kas nedaugėja

Spausdinti

Alternatyvus finansuotojas „Noviti finance“ pirmąjį šių metų pusmetį smulkiojo ir vidutinio verslo įmonėms Lietuvoje išdalijo beveik 5,5 mln. Eur paskolų – tai yra 7 proc. daugiau nei ankstesnį pusmetį.

noviti logo 680Nuotrauka: Noviti Finance

Akivaizdžių krizės ženklų šalyje bendrovė kol kas neįžvelgia: įmonės ieško finansavimo ne tik apyvartai, bet ir investiciniams projektams, paskolų patvirtinimo procentas yra aukštas, o paskolų negalinčių grąžinti įmonių skaičius išlieka panašus, kaip ir ankstesniais metais.

Noviti finance“ finansavimą per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje suteikė 400 šalies įmonių. Daugiausia paskolų „Noviti finance“ išdalijo prekybos, gamybos, transporto ir logistikos bei statybų srityje dirbančioms smulkaus ir vidutinio verslo įmonėms.

„Energetinių išteklių brangimas, infliacija, kiti karo Ukrainoje keliami iššūkiai dar labiau didins finansavimo smulkiajam verslui poreikį, tačiau ir pasiskolinti smulkiajam verslui šiuo metu paprasčiau nei bet kada anksčiau. Prie to, kad smulkusis verslas gresiančios krizės akivaizdoje turėtų daugiau finansavimo galimybių, prisideda ir valstybė. Pavyzdžiui, valstybės verslo skatinamoji priemonė „Alternatyva“, skirta per alternatyvius finansuotojus finansuoti verslo investicijas ar padengti apyvartinio kapitalo trūkumą, pratęsta iki kitų metų pabaigos“, – kalba „Noviti finance“ vadovas Linas Armalys.

Bendras „Noviti finance“ paskolų portfelis Lietuvoje ir Latvijoje nuo metų pradžios augo ir birželio pabaigoje pasiekė 17,1 mln. eurų.

Bendrovė skaičiuoja, kad Lietuvoje smulkiojo ir vidutinio verslo įmonės vidutiniškai skolinasi 19 mėnesių laikotarpiui, o kas penkta įmonė grįžta ir, iškilus poreikiui, dėl paskolos kreipiasi ne vieną kartą.

Pastebima, kad pastaraisiais mėnesiais auga vidutinė pageidaujama paskolos suma – balandžio-birželio mėnesiais ji siekė daugiau nei 22 500 eurų.

„Brangstant įrangai bei žaliavoms, smulkiojo ir vidutinio verslo įmonėms reikės vis didesnių paskolų sumų, todėl vidutinė išduodamų paskolų suma turėtų augti. Prognozuojame, kad 2022 metais ji bus 5 proc. didesnė nei pernai. Taip pat tikėtina, kad, augant kainoms, gali augti ir skolinimosi kaina Lietuvoje, tačiau mes sieksime savo teikiamų paskolų nebranginti“, – sako L. Armalys.

„Noviti finance“ pastebi, kad augančios energetinių išteklių kainos bei infliacija įtakos klientų mokumui kol kas nedaro. Paskolų nebegalinčių grąžinti  įmonių skaičius Lietuvoje kol kas išlieka panašus, kaip ankstesniais metais, ir sudaro tik 2,6 proc. nuo visų klientų.

Šiuo metu Lietuvoje ir Latvijoje „Noviti finance“ turi per 1700 klientų. Didžioji dalis jų – įmonės iki 10 darbuotojų.