„Luminor“ banko ekspertė: atidėlioti būsto įsigijimą nėra prasmės

Spausdinti

Sudėtinga geopolitinė situacija sukėlė daug netikrumo tiek pasaulinėje ekonomikoje, tiek žmonių, planuojančių įsigyti būstą, sąmonėje. Tačiau ekspertų nuomone, sprendimas atidėti būsto įsigijimą nėra ekonomiškai pagrįstas. Tikėtina, kad delsiant, būsto įsigijimo kaštai gali kilti, teigia specialistai.

nt rinka sasd323Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Daugelis žmonių dvejoja, ar dabartinis metas tinkamas įsigyti būstą, nes šiuo metu, kai kyla vartojimo produktų kainos, nekilnojamasis turtas gali atrodyti pakankamai saugi investicija. Jei svarstote, ar dabar laikas statyti ar įsigyti namus, atkreipkite dėmesį, jog kyla tiek statybinių žaliavų bei medžiagų, tiek darbų kainos, todėl statybos ateityje neturėtų pigti. Visgi svarbu paminėti ir tai, kad sprendimas įsigyti būstą turi būti racionalus, o ne pagrįstas emocijomis, o nusprendus įsigyti būstą su paskola, svarbu atsakingai įvertinti savo ar šeimos finansinę padėtį ir perspektyvas“, –  sako „Luminor“ banko būsto kredito produkto vadovė Žydra Rakauskaitė.

Nors dėl dabartinių sukrėtimų kai kuriuose projektuose pastebima tiekimo sutrikimų, keičiami kai kurie terminai, tačiau, ekspertų teigimu, esminių neigiamų pokyčių nekilnojamojo turto ir statybų sektoriuose šiuo metu nėra. Gali būti, kad trumpuoju laikotarpiu kiek sumažės naujų nekilnojamojo turto projektų apimtys, tačiau bendro nuosmukio statybų sektoriuje neprognozuojama.

Pasak Ž. Rakauskaitės, dėl tiekimo trikdžių dalis statybų projektų gali trukti ilgiau ar būti atidėti, tačiau staigaus kritimo nenumatoma. „Taip pat tikėtina, kad naujas nekilnojamasis turtas gali brangti sparčiau nei senos statybos būstai, ir tai, kad daugiau dėmesio nukryps  į senų namų renovaciją ir jų energetinio efektyvumo didinimą“, – prognozuoja Ž. Rakauskaitė.

Be to, didėjant atotrūkiui tarp vidutinio darbo užmokesčio ir būstų didžiuosiuose miestuose kvadratinio metro kainos, kai kuriems gyventojams nekilnojamasis turtas  Vilniuje ar Kaune gali tapti finansiškai sunkiau prieinamas. 

„Luminor“ banko specialistų nuomone, šias permainas ypač pajus ketinantys įsigyti pirmąjį nekilnojamąjį turtą.

„Sukaupus pradinį įnašą ir radus tinkamą būstą, nereiktų atidėlioti sprendimo jį įsigyti. Kreipiantis būsto paskolos, svarbu prisiminti ir tai, kad gali kilti EURIBOR palūkanų norma, dėl ko gali padidėti paskolos grąžinimo mėnesio įmokos“, –  pabrėžia „Luminor“ banko būsto kredito produkto vadovė Ž. Rakauskaitė.

Apie „Luminor“

 

„Luminor“ yra pirmaujantis nepriklausomas bankas Baltijos šalyse ir trečias pagal dydį finansinių paslaugų tiekėjas regione. Mes aptarnaujame asmenų, šeimų ir verslo finansinius poreikius. Kaip ir mūsų namų rinkos – Estija, Latvija ir Lietuva – mes esame jauni, dinamiški ir žvelgiantys į ateitį.