Verslo paskolų jau yra atidėta maždaug už milijardą eurų

Spausdinti

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius teigia, kad visi Lietuvos komerciniai bankai jau yra atidėję apie milijardą eurų paskolų. Verslininkai žino apie šį bankų moratoriumą ir gana noriai naudojasi jo galimybėmis.

team 3373638 640Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Kol kas labai sunku atskirti moratoriumo statistiką nuo ne moratoriumo, bet galiu pasakyti, kad atidėtų paskolų vertė jau yra apie 1 mlrd. eurų. (...) Įmonės žino apie šitą moratoriumą, jaučiasi, kad jos jį sveikina, ne viena jau yra juo pasinaudojusi“, – BNS sakė M. Zalatorius.

LBA pirmadienį moratoriumą pristatė Šiaulių bei Panevėžio krašto pramonininkų asociacijų nariams. 

„Šnekamės su visomis verslo interesų grupėmis, kad kuo daugiau verslų sužinotų apie galimybę visiems, turintiems paskolų iki 5 mln. eurų, jas atidėti, kad išloštų laiko ir sugebėtų pergrupuoti savo verslą“, – tvirtino M. Zalatorius.

Pasak jo, iki liepos 1 dienos kiekvienas verslas gali nuspręsti, ar jam naudotis šiomis „kredito atostogomis“.

„Jei verslas nusprendžia naudotis šia galimybe, jis turi pusę metų pergrupuoti savo verslą nuo liepos pradžios. Mano nuomone, tai yra ilgas laiko tarpas, išmintingą vadybą turintis verslas sugeba per pusę metų persiorientuoti veikti naujomis sąlygomis“, – tvirtino M. Zalatorius.

Jis pabrėžė, kad bankai suteikia ir ilgesnius atidėjimus kai kuriems klientams, jei jiems tokių atidėjimų reikia.

„Moratoriumas yra bendra taisyklė, kurią mes visi nusistatėme, o dar labiau pagerinti sąlygas kiekvienas bankas gali individualiai“, – aiškino LBA prezidentas.

Atsižvelgdami į koronaviruso COVID-19 iššūkius verslui, finansų rinkos dalyviai bendru moratoriumu įsipareigojo, nekeisdami sutarčių sąlygų ir palūkanų, iki 6 mėnesių atidėti paskolų mokėjimus to pageidaujančioms įmonėms. Moratoriumas įsigaliojo balandžio 24 dieną ir galioja iki liepos 1 dienos.

Šiuo metu prie moratoriumo yra prisijungę 15 kredito rinkos dalyvių. Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) pirmadienį paragino ir kitus kol kas to nepadariusius paskolų rinkos dalyvius.

„Kiekvieno Lietuvos finansų ir kredito bendruomenės nario įsitraukimas ir pagalba dėl finansinių įsipareigojimų peržiūros besikreipiančioms įmonėms ir jų darbuotojams gali būti lemiamas akistatoje su neigiamais Covid-19 padariniais verslui ir darbo vietoms”, – pranešime pabrėžė LPK vykdomasis direktorius Ričardas Sartatavičius.

Bankai bei kitos finansų įstaigos taip pat yra pasirašiusios moratoriumą dėl laikino paskolų atidėjimo privatiems klientams – nekeičiant sutarties sąlygų ar palūkanų, būsto paskolų įmokos jiems gali būti atidėtos iki vienerių metų, o lizingo ir vartojimo paskolų – iki pusmečio.