SEB bankas suteikė 14 mln. eurų vertės žaliąsias paskolas projektams „Westhub“ ir „Westhub25“

SEB bankas suteikė dvi ilgalaikes 14 mln. eurų vertės paskolas nekilnojamojo turto plėtros bendrovei „Kamida NT“, kuri Kaune jau realizavo A klasės logistikos centrą „Westhub“ ir greta stato sandėliavimo centrą „Westhub25“. Energetiškai tvarių nekilnojamojo turto projektų, esančių šalia Kauno Vakarinio aplinkkelio, finansavimas atitinka SEB žaliųjų obligacijų programos kriterijus.

SEB LogotypesNuotrauka: © SEB

„Sparčiau judėti žaliąja kryptimi nekilnojamojo turto plėtros bendrovę paskatino pastarųjų metų įvykiai, kai dėl energetikos kainų šuolio išaugo išlaidos už komunalines paslaugas ir bendros veiklos sąnaudos, taip pat tapo sunku nuspėti būsimas išlaidas energijai. Todėl dabar iš atsinaujinančių šaltinių visą savo veiklai būtiną energiją gaunantis logistikos centras su biurų pastatu nuomininkams turi didelių privalumų rinkoje. Tikime, kad šios investicijos užtikrins įmonės logistikos ir sandėliavimo centrų konkurencingumą ir kartu padės siekti šalies žaliosios energetikos tikslų“, – apie Kaune finansuojamus žaliuosius projektus kalba Eglė Dovbyšienė, SEB banko valdybos narė ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė.

Tenkindama didėjantį investuotojų poreikį savo lėšas skirti klimato kaitą mažinantiems verslo projektams SEB grupė dar 2008 metais kartu su Pasaulio banku sukūrė žaliųjų obligacijų koncepciją. 2017 metais SEB išleido savo pirmąsias 500 mln. eurų vertės žaliąsias obligacijas, o 2022 metais buvo išleista nauja net 1 mlrd. eurų siekianti obligacijų emisija. Pritrauktos lėšos investuojamos į didelę įtaką tvarumui darančių įvairių verslo sektorių projektus.

„Prieš pradėdami „Westhub“ projektą, užsibrėžėme ambicingą tikslą – sukurti žaliausią logistikos centrą Lietuvoje. 15 500 kv. metrų logistikos centre atsisakėme energijos, išgaunamos iš iškastinio kuro. Visą A++ energinės klasės pastatų eksploatacijai reikiamą energiją generuoja saulės elektrinė, taip pat įdiegtos pažangios energijos vartojimą mažinančios technologijos. Orientuojamės į ilgalaikius tiekimo grandinės lyderių poreikius veiklą vykdyti efektyviai ir tvariai, o judriausia šalies magistralių sankirta užtikrina patogumą, operatyvumą, mažesnes laiko sąnaudas. Taip pat svarbu aukščiausios klasės darbo vietos administracinės paskirties pastate ir aplink sklandžiai veikianti paslaugų ekosistema“, – dėsto bendrovės „Kamida NT“ direktorė Greta Zavackė. Bendrovės įgyvendintas projektas „Westhub“ šiuo metu siekia gauti žaliųjų pastatų vertinimo sertifikatą BREEAM „Very good“. Šiam projektui skirta SEB banko 10 mln. eurų paskola.

Kitas nekilnojamojo turto plėtros bendrovės projektas „Westhub25“ iš banko gaus 4 mln. eurų paskolą, kuri padės sklandžiai užbaigti objekto statybas ir jau šiemet pasiūlyti patalpas nuomininkams. Projekte numatyta, kad energetiškai tvaraus 4 260 kv. m. sandėliavimo centro patalpos geriausiai turėtų tikti mažesnėms įmonėms, kurių sandėliavimo poreikis yra iki 1 000 kv. metrų. „Westhub25“ yra užsitikrinęs didelę elektros galią, tad nuomininkai gali vystyti gamybos veiklą. Bendrovės duomenimis, „Westhub25“ projektas bus baigtas ir nuomininkams atiduotas naudotis trečią šių metų ketvirtį. Pirmąją žaliąją nekilnojamojo turto paskolą verslui Baltijos šalyse SEB bankas suteikė taip pat Kaune – biurų kompleksui „Kauno dokas“ finansuoti.

Bendrovė „Kamida NT“ priklauso įmonių grupei „Kamida Group“. Duris atvėrusiame „Westhub“ logistikos centre yra įsteigta įmonių grupės „Kamida Group“ administracija, nuomojamos sandėliavimo ir biuro patalpos „Kamida NT“ klientams.

Top