Medicinos bankas suteikė finansavimą Šakių rajone veiklą pradėjusiam saulės parkui

Prieš pat naujus metus Šakių rajone, Valių kaime elektros energiją pradėjo gaminti Gulbinų saulės parkas. Gaminantys vartotojai, įsigiję dalį šio parko, žaliąją energiją į namus gaus jau šį mėnesį. Finansuoti atsinaujinančios energetikos projektą greičiau ir paprasčiau padėjo nacionalinės plėtros įstaigos „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) suteikta garantija. Vystytojui UAB „Ekomodus“ finansavimą suteikė Medicinos bankas.

photovoltaic 2138992 1280Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Buvusioje Gulbinų gyvulininkystės komplekso teritorijoje vystytojai išvalė buvusių statinių liekanas, išlygino sklypą bei įrengė laikančias konstrukcijas, ant kurių sumontavo beveik 2 tūkst. saulės modulių. Taip pat pastatyti 5 inverteriai (įtampos keitikliai) ir įrengta modulinė transformatorinė. 

Pasak UAB „Ekomodus“ direktoriaus Giedrius Kiškionio, Gulbinų saulės projektas buvo įdomus inžinerinis kelias, kurio metu per 9 mėnesius apleistas, akį rėžiantis ir beveik sąvartynu virtęs gyvulininkystės kompleksas virto šiuolaikišku, švarią atsinaujinančią energetiką gaminančiu objektu. 

Energiją naudos gyventojai ir SVV
Gulbinų saulės parko bendra galia siekia apie 1200 kW – per metus jis pagamins kiek daugiau nei 1200 tūkst. kilovatvalandžių elektros energijos, kurios pakaktų net 1000 namų ūkių apsirūpinti elektros energija ištisus metus. 

Būsimieji nuotolinės elektrinės naudotojai – tipiniai šalies namų ūkiai bei nedidelės įmonės. Planuojama, kad Gulbinų saulės parkas tarnaus apie 30 metų.

„Sklandus ir greitas šio projekto įgyvendinimas leido ne tik greičiau pradėti tiekti į rinką tvariai pagamintos elektros energijos. Šio projekto dėka taip pat sutvarkyta apleista priemiesčio teritorija ir pastatyta šalies energetinę nepriklausomybę stiprinanti infrastruktūra, kuri šiandien yra kaip niekad aktuali“, – sako G. Kiškionis.

Pasinaudojo valstybės garantija
Šis UAB „Ekomodus“ vykdomas projektas buvo iš dalies finansuojamas 480 tūkst. Eur paskola, kurią suteikė UAB Medicinos bankas, prioritetą savo paskolų portfelyje teikiantis atsinaujinančiai energetikai. Finansavimą gauti paprasčiau padėjo INVEGOS suteikta 340 tūkst. Eur. individuali garantija.

INVEGOS teikiamos garantijos padeda spręsti nepakankamo užstato problemą ir leidžia platesniam ratui verslų gauti finansavimą greičiau ir patrauklesnėmis sąlygomis. Įstaigos Verslo finansavimo direktorė ir Investicijų vertinimo skyriaus vadovė Aistė Čepulė pasakoja, kad Gulbinų saulės elektrinės projektas puikiai atitiko vieną iš ilgalaikių INVEGOS tikslų – skatinti investicijas į įmonių švarios energijos technologijas, technologijų modernizavimą, priemones, skirtas darnioms energijos paslaugoms teikti.

„Siekiame nukreipti investicijas į ekonominę veiklą, kuria nebūtų daromas neigiamas poveikis aplinkai, ji derėtų su bendrais tvarumo tikslais. Taip prisidėsime prie klimato kaitos mažinimo, atsakingo vartojimo ir žiedinės ekonomikos plėtros“, – sako A. Čepulė.  

Planuojama, kad ateityje visi INVEGOS priemonėmis finansuojami projektai turės būti tvarūs. Finansavimo galės tikėtis socialiai atsakingos įmonės, veikiančios skaidriai bei užtikrinančios korupcijos prevenciją.

UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ – LR Vyriausybės įkurta nacionalinė plėtros įstaiga, skirta padėti Lietuvos verslui gauti reikiamą finansavimą. 

INVEGA efektyviai įdarbina mokesčių mokėtojų pinigus, kompetentingai vertina riziką ir orientuojasi į visos šalies gerovę kuriančius verslo projektus: jos suteikiamos garantijos padeda išspręsti nepakankamo ar nepatrauklaus finansų įstaigoms užstato problemą, administruojamos ir tiesiogiai teikiamos lengvatinės paskolos, subsidijų bei rizikos kapitalo priemonės palengvina finansavimo gavimą.

Top