Norite metus gyventi turtingiau? 7 nesudėtingi žingsniai to siekimui

Asmeninio finansų valdymo svarba ypač išryškėjo pastaruoju metu. Paaugus pragyvenimo išlaidoms ir beveik nepakitus atlyginimui tenka mokytis leisti pinigus protingai.

pinigai pinigine2Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Tačiau neretai sau duoti pažadai taupyti ar keisti finansinę elgseną gana greitai pasimiršta, kaip ir daugelis kitų Naujųjų metų rezoliucijų. Ką daryti, kad šiemet viskas būtų kitaip, ir kokių nesudėtingų pokyčių reikia imtis, kad gautume apčiuopiamos naudos?

Kaip rodo tyrimai, apie 80 proc. Naujųjų metų proga užsibrėžtų tikslų apleidžiami dar net nesulaukus vasario. Dažniausiai taip nutinka todėl, kad keliame sau per daug nerealius ir nekonkrečius tikslus. Nesėkmę gali lemti ir „viskas arba nieko“ mąstysena, o taip pat pernelyg akcentuojamas tikslo siekimas, o ne įpročio kūrimas.

Siūlome 7 nesudėtingus, tačiau naudingus žingsnius, kurie gali prisidėti prie efektyvesnio finansų valdymo bei asmeninio tobulėjimo.

1 žingsnis – svajonės link. Jau sutarėme, kad pasiekti tikslų neretai sukliudo tai, jog jie yra nerealistiški ir nekonkretūs. Pavyzdžiui, metų pradžioje nusprendžiame taupyti pinigų automobiliui, tačiau jei neapsibrėžiame konkrečios sumos ir laiko, per kiek tai realu įgyvendinti – tikslą pasiekti sudėtinga. Viskas galiausiai gali baigtis tuo, kad nuspręsime, jog progresuojame nepakankamai greitai ir pasiekti tikslo mums nebepavyks.

Tam, kad pavyktų, tikslai turi būti realistiški ir aiškiai pamatuojami. Tarkime, nusimatome, kad sutaupysime 1 tūkst. eurų norimai kelionei, ir racionaliai įvertinę savo biudžetą, matome, kad taupymui per mėnesį galime skirti 100 eurų. Vadinasi, savo tikslą galime pasiekti prieš kitas Kalėdas.

2 žingsnis – finansiškai sumaniau. Jei visiškai neturime santaupų tiems atvejams, kuomet netikėtai sumažėja pajamos ar padidėja išlaidos, pirmuoju mūsų žingsniu turėtų tapti finansinio rezervo kaupimas.

Tačiau jei finansine pagalve jau esame pasirūpinę, pats metas pagalvoti apie dalies savo pajamų įdarbinimą jas investuojant. Pradžioje tai gali būti ir nedidelės sumos. Pavyzdžiui, investuoti į tokias priemones, kaip investiciniai fondai, galima ir nuo vieno euro, tad žengti šį žingsnį sudėtinga nebus. Tiesa, labai svarbu tai daryti periodiškai.

3 žingsnis – tvariau. Gali atrodyti, kad norint gyventi tvariau, reikia imtis išties ryžtingų žingsnių – visiškai nebenaudoti plastiko, keisti savo mitybą ar atsisakyti automobilio. Šie sprendimai būtų itin puikūs, tačiau kita vertus, ir maži pokyčiai gali turėti reikšmingos įtakos.

Tad metams prasidėjus pravartu peržiūrėti nenaudojamus daiktus, juos atnaujinti ir vėl naudoti arba parduoti. Taip prailginsime daiktų naudojimo laiką ir sugeneruosime mažiau atliekų. Dažniau vaikščiodami pėsčiomis sutaupysime pinigų ir nekenksime aplinkai. O pradėję sudarinėti savaitės ar bent kelių dienų meniu ir reikalingų produktų sąrašą, apsipirkinėsime protingiau ir išmesime mažiau maisto.

4 žingsnis – išmaniau. Dažnai vengiame skaičiuoti savo išlaidas ir sudarinėti asmeninį ar šeimos biudžetą dėl poros priežasčių – manome, kad tam reikia daug laiko, be to, prisibijome pamatyti, kokiems nebūtiniems dalykams išleidžiame dalį savo pajamų.

Tačiau biudžeto sudarymas ir jo valdymas nereiškia ilgų vakarų analizuojant „Excel“ lenteles. Ypač dabar, kai išlaidas sekti ir biudžetą sudaryti padeda išmanūs sprendimai. Taigi, dabar puikus metas parsisiųsti ir imti naudoti finansų valdymo programėlę arba peržiūrėti sugrupuotas išlaidas savo interneto banke.

5 žingsnis – sąmoningiau. Impulsyvus pirkimas – viena iš priežasčių, kodėl kartais nesuprantame, kur dingsta mūsų pinigai, ir dėl ko nuolat jaučiamės jų turintys per mažai. Todėl kiekvieną kartą prieš pasinaudojant pardavėjų „akcija“ ar „labai geru pasiūlymu“, reikėtų stabtelėti ir užduoti sau klausimą − ar tai iš tiesų reikalingas, ieškotas ir planuotas daiktas, ar viso labo galimybė patenkinti momentinį savo vartojimo norą.

Vengti impulsyvių pirkinių padės ir ėjimas į parduotuvę su sąrašu. Jei apsipirkinėjame internetu, pravartu neskubėti pirkti prekės – palikti ją kuriam laikui virtualiame krepšelyje, o po to dar kartą apgalvoti, ar daiktas mums tikrai reikalingas.

6 žingsnis – efektyviau. Sutaupyti savaime nereiškia kažko būtinai atsisakyti, nes kartais tam pakanka skirti šiek tiek laiko ir atrasti pigesnių alternatyvų. Taigi, metų pradžia – puikus laikas peržiūrėti visus įsipareigojimus, paslaugų ir produktų prenumeratas. Galbūt kitas tiekėjas mums gali pasiūlyti geresnę kainą, o gal paaiškės, kad kažkuriomis paslaugomis apskritai nesinaudojame pakankamai, kad vertėjų jas pasilikti.

7 žingsnis – tobulėjimo link. Galiausiai, planuojant savo metų tikslus svarbu nepamiršti džiaugsmo ir asmeninio tobulėjimo. Supratimas, kad per metus paaugome ir šiandien turime geresnius profesinius įgūdžius ar asmeninius gebėjimus nei vakar, yra labai apdovanojantis. Ne tik emociškai – tai gali reikšti ir geresnes karjeros bei atlygio galimybes.

Top