„Portfelinės garantijos 3“ palengvina ir pagreitina SVV finansavimą su valstybės garantija

Verslas jau gali kreiptis į alternatyvų finansuotoją UAB „Factris LT1“ dėl portfelinės garantijos, kuria bus garantuojama paskolos bei kredito linijos dalis.

Gabija Zdanevičienė Factris pardavimų vadovė Baltijos šalims wNuotrauka: Gabija Zdanevičienė „Factris“ pardavimų vadovė Baltijos šalims © „Factris“

Su nacionaline plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) pasirašyta sutartis dėl priemonės „Portfelinės garantijos 3“ finansuotojui suteikia dalinę apsaugą ir leidžia paprasčiau teikti paskolas bei kredito linijas smulkiam ir vidutiniam verslui (SVV), kurie neturi užstato. Pagal šią priemonę SVV gali gauti iki 1,875 mln. Eur finansavimą, o visos priemonei skirtos lėšos leis suteikti 600 mln. Eur vertės garantijų.

Gabija Zdanevičienė, „Factris“ pardavimų vadovė Baltijos šalims, atkreipia dėmesį, kad šį kartą priemone gali pasinaudoti įvairesnės veiklos verslai, nors jiems maksimalios paskolos sandorio sumos ir mažesnės, nei numatyta maksimali.

Finansavimas gali būti teikiamas kredito linijos ir paskolos sandorio formomis. Portfelinė garantija garantuoja 80 proc. paskolos ar kredito linijos sumos grąžinimą finansų tarpininkui. Šis dydis taikomas kiekvienam į finansų tarpininko portfelį įtrauktam sandoriui, tačiau bendra INVEGOS išmokų suma negali viršyti viršutinės išmokų sumos ribos.

Naudojantis priemone „Portfelinės garantijos 3“ investicinės paskolos maksimalus terminas gali būti 10 m., apyvartinės paskolos – 5 m., o finansavimo kredito linijos forma – 3 m.

Ir INVEGOS atstovai, ir finansavimą teikiantys rinkos dalyviai akcentuoja, kad valstybės suteiktos portfelinės garantijos įmonėms leidžia sutaupyti laiko, nes, kreipdamasis tiesiai į atrinktus finansų tarpininkus dėl finansavimo, verslas gali tikėtis gauti paskolą be atskiro kreipimosi į INVEGĄ. „Portfelinių garantijų atveju visus sprendimus dėl kreditavimo priima INVEGOS atrinktas finansų tarpininkas, į INVEGĄ papildomai nereikia kreiptis“, – pažymi Sigita Rutkauskaitė, INVEGOS vyresnioji projektų vadovė.

Priemonė „Portfelinės garantijos 3“ verslui ateina į pagalbą būtent tuomet, kai jis, kreipdamasis dėl finansavimo į finansų įstaigą, neturi pakankamai užtikrinimo priemonių. Naudojantis priemone finansavimas suteikiamas su valstybės garantija, o tai – ir greičiau, ir paprasčiau. „Verslui finansavimo terminai dažniausia būna ypač aktualūs, o portfelinės garantijos juos padeda gerokai sutrumpinti bei palengvina ir pagreitina finansavimo kelią, finansavimą gali gauti daugiau verslų“, – tikina „Factris“ pardavimų vadovė Baltijos šalims.

Priemonei „Portfelinės garantijos 3“ skirta 90 mln. Eur. Ši suma SVV leis suteikti daugiau kaip 600 mln. Eur vertės garantijų už paskolas. Priemonė palengvina finansavimo gavimą SVV, kai šis, kreipdamasis į tradicines finansų įstaigas, susiduria su problema dėl nepatrauklaus ar nepakankamo užstato gauti finansavimą. Finansavimas gali būti panaudotas investicijoms ar apyvartinėms lėšoms. „Portfelinės garantijos 3“ planuojamos teikti, kol bus paskirstytos jai skirtos lėšos, bet ne ilgiau kaip iki 2023 m. pabaigos.

„Factris“ su INVEGA pradėjo bendradarbiauti 2020 m., kai dalyvavo įgyvendinant priemonę „Portfelinės garantijos paskoloms 2“. Tuomet per 6 mėnesius su šia priemone sudaryta finansavimo sutarčių už daugiau kaip 8 mln. Eur. Šiuo metu „Factris“ taip pat teikia finansavimą pagal INVEGA priemones „Portfelinės garantijos faktoringo sandoriams 2“, „Alternatyva“, yra pasirašęs dalinio palūkanų kompensavimo sutartį.

Top