Troškimas pakinkyti gamtą: paskolų kiekis saulės elektrinėms augo 7 kartus

Dėl pernai fiksuotų rekordinių elektros kainų „Swedbank“ stebėjo energijos efektyvumo sprendimų ir saulės elektrinių finansavimo bumą. Nuo sausio iki lapkričio buvo paskolinta virš 10 mln. eurų, kai pernai per tą patį laikotarpį suma siekė 1,4 mln. eurų.

solar system 2939551 640Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Kaip pastebi Tomas Pulikas, „Swedbank“ vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktorius, daugiausiai paskolų saulės elektrinėms įsigyti buvo išduota baigiantis praėjusių metų vasarai, kai buvo paskirstyta valstybės teikiama parama.  

„Išaugusios energinių išteklių kainos gyventojus paskatino dažniau apsvarstyti galimybę investuoti į namų energinio efektyvumo didinimo sprendimus. Matome reikšmingai padidėjusį skaičių gyventojų, kurie skolinasi lėšų saulės elektrinių, šilumos siurblių įsigijimui ar šildymo sistemų atnaujinimui. Gyventojai vertina ilgalaikę perspektyvą suprasdami, kad ilgainiui tai padės ne tik gerokai sutaupyti, bet ir prisidės prie aplinkos tausojimo“, − sako T. Pulikas.

„Swedbank“ duomenys rodo, kad vidutinė paskolos suma, kurią gyventojai skolinasi saulės elektrinei įsirengti, per metus paaugo maždaug ketvirtadaliu – nuo 6,6 tūkst. iki 8,2 tūkst. eurų. Vidutinis tokios paskolos grąžinimo laikotarpis taip pat padidėjo nuo 5,8 iki 6,9 metų.

„Atsižvelgus į dabartines elektros kainas, saulės elektrinė gali atsipirkti per 4-7 metus, todėl matydami naudą gyventojai renkasi investuoti į nuosavą elektros gamybos būdą. Pastebime, kad vis daugiau paskolų saulės elektrinėms suteikiama ne tik Vilniuje, bet ir regionuose – Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Tauragės apskrityse“, – komentuoja „Swedbank“ atstovas.

Paskola saulės elektrinei gali finansuoti tiek nuosavos, tiek nutolusios saulės elektrinės iš saulės parkų įsigijimą, taip pat šilumos siurblių (pavyzdžiui, oras-oras, oras-vanduo, žemė-vanduo, vanduo-vanduo), elektros energijos kaupiklių įsirengimą. 

Skaičiuojama, kad, pavyzdžiui, įsirengus šilumos siurblį, elektros energijos sąnaudos šildymui gali sumažėti iki 5 kartų. Tiesa, kaip pastebi T. Pulikas, namo šildymas ar vėsinimas yra kompleksinis sprendimas, todėl vienas įrenginys, nepriklausomai nuo jo našumo, nebūtinai ženkliai pagerins būsto energinį naudingumą. Todėl žemo energinio naudingumo namų savininkams dažnai tenka galvoti ne tik apie įrenginių, bet ir namo konstrukcijos elementų atnaujinimą.

Pasak T. Puliko, suteikiant paskolą saulės elektrinei, kaip ir kitais gyventojų finansavimo atvejais, bankas vadovaujasi atsakingo skolinimo nuostatais. Pagrindiniai reikalavimai klientams yra tvarios ir reguliarios pajamos, o jau turimi finansiniai įsipareigojimai, įskaitant naujai suteikiamą paskolą, neturėtų viršyti 30-40 proc. namų ūkio mėnesio pajamų.

Top