„Kalėdų seneliai“ dažniau būna moterys - SEB

Nors dėl infliacijos šventinės dovanos šiemet bus gerokai brangesnės negu pernai, lietuviai Kalėdų dovanų biudžeto didinti nenusiteikę. Svari dovanų biudžeto dalis teks vaikams, o šeimose atsakomybę už Kalėdų senelio dovanų maišo pripildymą daugiausia prisiims moterys, rodo SEB banko užsakymu atliktas tyrimas. 

euro5Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Liūto dalis – vaikams

Apklausos duomenimis, daugiau negu pusė gyventojų šiemet šventinėms dovanoms planuoja išleisti nuo 50 iki 250 eurų. Daugiau negu 250 eurų ketina išleisti 8 proc. gyventojų, o viršyti 500 eurų ribą – 2 procentai. 

Dosniausias Kalėdų Senelis, atrodo, bus vaikams. Penktadalis vaikų turinčių apklaustųjų teigia, kad daugiau negu pusė viso suplanuoto biudžeto skirs būtent vaikų dovanoms, ketvirtadalis tėvų  mažiesiems nudžiuginti skirs  30–50 proc. viso dovanų biudžeto. 

„Beveik pusė gyventojų (46 proc.) nusiteikę šventėms išleisti tiek pat, kiek ir pernai. Infliacijai įkopus į aukštumas, tai reiškia, kad teks mažinti ir riboti savo lūkesčius. Tai ypač svarbu daryti su vaikais – iš anksto pasikalbėti, kodėl svarbu išsirinkti vieną dovaną, aptarti, ko mažieji tikisi, suderinti jų norus su šeimos biudžeto galimybėmis“, – sako Sigita Strockytė-Varnė, SEB banko asmeninių finansų ekspertė. 

Daugiau negu pernai dovanoms šiemet išleisti ketina kas dešimtas gyventojas. Trečdalis sako, kad įprastas išlaidas dovanoms mažins. 

Anot S. Strockytės-Varnės, nors žiemos šventės ateina kasmet, joms pasiruošti ir jų planuoti vis dar neįprantame: kas penktas lietuvis sako, kad nežino, kiek skirs dovanoms, nes dar nepradėjo planuoti.

Kalėdų Senelio vaidmuo dažniau tenka moterims

„Šiemet apklausos metu pabandėme išsiaiškinti, kas šeimoje yra atsakingas už dovanų pirkimą, ruošimą ir pakavimą. Paklausus poroje gyvenančių asmenų, 57 proc. moterų ir 7 proc. vyrų patvirtino, kad pasirūpinti dovanomis yra jų atsakomybė. Dar įdomiau buvo vertinti atsakymus tų gyventojų, kurie pažymėjo, kad tai bendra partnerių atsakomybė: taip manė pusė tokį atsakymą pateikusių vyrų, tačiau tik kas penkta moteris“, – pastebi S. Stockytė-Varnė. 

Anot jos, vadinasi, vis dar didesnė dalis pasiruošimo šventėms rūpesčių tenka moterims, be to, šeimoje ne visada būna iki galo aišku, kas kuo rūpinasi.

„Kad šventinis pasiruošimas neužgultų vienų pečių, netaptų vargu, visada pravartu aiškiai nustatyti, kokią atsakomybę kas prisiima, bei, žinoma, kartu šeimoje paskirti tam aiškų biudžetą“, – sako SEB banko atstovė. 

Ir parduotuvėse, ir internetu 

Tyrimo duomenimis, dovanų gyventojai vienodai dažnai ieško  ir įprastuose prekybos centruose, ir elektroninėse parduotuvėse. Kalėdinėse mugėse įkvėpimo dovanoms ieškos 12 proc. apklaustųjų, o patys dovanas gaminti ketina 14 proc. gyventojų. 

„Gaminti dovaną pačiam gali būti tinkamas būdas norint sutaupyti ir nudžiuginti artimąjį nuoširdžiu dėmesiu. Sutaupyti šventinėms dovanoms galėtume ir pradėdami jas pirkti anksčiau, tačiau dažniausiai gyventojai dovanas vis dar perka paskutinį mėnesį – gruodį. Taip teigia kiek daugiau negu trečdalis gyventojų. Įdomu tai, kad Kalėdų Senelio maišams užpildyti dovanomis didžiųjų išpardavimų nuolaidomis sako besinaudojantis mažiau negu kas penktas – 17 procentų“, – pastebi SEB banko atstovė. 

Anot jos, nemažą dalį neplanuoto šventinio biudžeto gali sudaryti ne tik pati dovanos, bet ir jos pakavimo kaina, todėl svarbu atsakingai ir kūrybingai pasižiūrėti į šį procesą. 

„Apklausa atskleidžia tvarų gyventojų požiūrį: daugiau negu pusė apklaustųjų sako, kad dovanoms pakuoti naudoja turimas priemones ar tas pakavimo medžiagas, kurios liko nuo anksčiau gautų dovanų. Tai jau seniai nebėra gėda. Priešingai – tai rodo mūsų tvarų požiūrį, gebėjimą taupyti “, – pabrėžia S. Strockytė-Varnė. 

Tyrimą SEB banko užsakymu atliko bendrovė „Norstat“, apklausta 1000 18–74 metų gyventojų visoje Lietuvoje šių metų lapkričio mėnesį. 

Top