„Luminor“ priklausantys elektroninių parduotuvių pardavėjai: paklausa nemažėja

„Luminor“ bankui priklausančios mokėjimo sprendimus elektroninėms parduotuvėms siūlančios įmonės „Maksekeskus“ apyvarta per pastaruosius porą metų išaugo daugiau nei dvigubai, o įmonė mato, kad prekių ir paslaugų pasiūla tiek fizinėse, tiek elektroninėse parduotuvėse tampa vis svarbesnė.

modestas juonysNuotrauka: „Luminor“ banko Lėšų valdymo departamento vadovas Baltijos šalims Modestas Juonys © „Luminor“

„Luminor“ banko Lėšų valdymo departamento vadovas Baltijos šalims Modestas Juonys pastebi, kad per pandemiją praktiškai kiekviena verslo sritis pajuto taikytų ribojimų poveikį, bet elektroninės prekybos srityje tai reiškė precedento neturintį augimą.

„Jei prieš COVID‑19 pandemiją elektroninės prekybos sektorius augo 25‑30 proc. per metus, tai per koronaviruso krizę buvo galima pastebėti augimą ne procentais, o kartais“, – sako M. Juonys.

Elektroninių verslų mokėjimų apdorojimo bendrovės „Maksekeskus“ vadovas Lietuvai Eugenijus Toleikis šių dienų elektroninės prekybos plėtros tendencijas vertina labai optimistiškai.

„Kalbant tik apie skaičius, matome, kad lyginant elektroninės prekybos plėtrą su pandemijos laikotarpiu, apyvartos yra šiek tiek sumenkusios. Tačiau jeigu lygintume apyvartą su priešpandeminiu laikotarpiu, tai matytume didžiulį augimą“, – sako „Maksekeskus“ vadovas Lietuvai. Jis pastebi, kad daugelis įmonių, ypatingai smulkių ir vidutinių, per dvejus pandemijos metus jau yra perkėlęs savo veiklą į internetą, tačiau jis nepastebi, kad smuktų susidomėjimas elektronine prekyba, atvirkščiai – sulaukiama labai daug pradedančių verslų dėmesio, kurie pradeda veiklą būtent nuo elektroninės prekybos.

Į klausimą, ar elektroninė prekyba dar augs, „Maksekeskus“ vadovas Lietuvai tvirtina, kad būtinai, tik jau ne taip sparčiai ir ne taip greitai.

„Prognozuočiau, kad kurį laiką, – metus ar dvejus, – elektroninė prekyba išsilaikys panašiame lygyje, kuriame yra dabar, o pradėjus atsigauti ekonomikai, augimo tempai grįš į priešpandeminį lygį“, – sako E.Toleikis.

Jei 2019 metais „Maksekeskus“ apyvarta buvo 2,73 mln. eurų, tai 2021 metais ji siekė 6,09 mln. eurų. Elektroninės prekybos apimtys per kelis mėnesius šoktelėjo tiek, kiek normaliomis aplinkybėmis būtų užaugę per kelerius metus. Jei iki pandemijos elektroninėse parduotuvėse dažniau lankėsi jaunesnio amžiaus žmonės, tai per pandemiją apsipirkti elektroninėje parduotuvėje iš esmės išmoko visos gyventojų grupės.

Šių metų liepą „Luminor“ bankas Baltijos šalyse užbaigė sandorį, kuriuo įsigijo 99 proc. Baltijos šalyse pirmaujančios mokėjimo sprendimus elektroninėms parduotuvėms siūlančios įmonės „Maksekeskus AS“ akcijų. „Maksekeskus“ siūlo saugius ir patogius mokėjimo sprendimus bei kitas su elektronine prekyba susijusias paslaugas elektroninėms parduotuvėms ir jų klientams Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje bei Suomijoje. Įmonė pastaraisiais metais sparčiai augo ir jos paslaugomis naudojasi daugiau nei 3100 aktyvių prekybininkų Baltijos šalyse.

Top