VMI: Verslas ir savarankiškai dirbantieji laiku negrąžino 34 mln. eurų atidėtų mokesčių

Pandemijos metu atidėtų mokesčių suma siekia 4,5 proc visos sumos. 24 mln. eurų bandoma išieškoti priverstinai.

102030Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Iki rugsėjo 1-osios nutraukta 24,1 mln. eurų vertės sutarčių dėl mokestinių paskolų be palūkanų – tai reiškia, kad vėluojant sumokėti atidėtus mokesčius verslas ar gyventojai neprašė laukti ilgiau ar keisti kitas sąlygas.

„Nevykdant įsipareigojimų ir nesikreipiant dėl sąlygų pakeitimo dėl 24,1 mln. eurų sudarytos sutartys be palūkanų nutrauktos“, – komentare BNS sakė VMI Nepriemokų administravimo departamento direktorė Džiuginta Balčiūnienė.

Pasak jos, dėl šių skolų jau pradėtas priverstinis išieškojimas iš bankų sąskaitų arba per antstolį.

VMI duomenimis, iš viso pandemijos metu susitarta dėl 749,3 mln. eurų mokesčių atidėjimo be palūkanų: 9,5 tūkst. įmonių leista vėliau sumokėti 734,1 mln. eurų, o 3,1 tūkst. savarankiškai dirbančių gyventojų – 15,2 mln. eurų. 

Pagal sudarytas sutartis šiuo metu mokesčių mokėtojai dar turi sumokėti 177,5 mln. eurų atidėtų mokesčių.

Laiku nesumokėję ir prašantys keisti mokėjimo grafiką laikomi vėluojančiais, jie valstybės biudžetui šiuo metu skolingi beveik 10 mln. eurų.  

„Pagal sudarytas mokestines paskolų sutartis šiuo metu vėluojama sumokėti 9,9 mln. eurų. 9,5 mln. eurų vėluoja sumokėti įmonės, 0,4 mln. eurų – gyventojai“, – sakė D. Balčiūnienė.

Jos teigimu, sutartys be palūkanų sudaro 71 proc. visų šiuo metu galiojančių mokestinių paskolų sutarčių.

Sutartys dėl atidėjimo ir mokėjimo dalimis paprastai sudaromos dvejiems, išskirtiniais atvejais – iki penkerių metų, anksčiau yra teigusi finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Lietuvoje šiuo metu mokestinę nepriemoką turi 370,9 tūkst. mokesčių mokėtojų – 57 tūkst. įmonių ir 313,9 tūkst. gyventojų, kurie skolingi 638 mln. eurų.

Top