Turto paveldėjimas: kaip jį paveldėti nenukenčiant finansiškai

Artimojo žmogaus mirtis yra emociškai sunkus momentas, tačiau tuo pat metu reikia atlikti formalumą, kuris gali tapti ir galvos skausmu - palikimo priėmimą. Ką reikia žinoti prieš priimant paveldėtą turtą?

pinigai pinigine2Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Palikimo dalimis priimti nepavyks

Pirmiausia svarbu suprasti, kad žmogaus skolos po mirties savaime nedingsta, o artimieji, priimdami mirusiojo palikimą, kartu prisiima atsakomybę ir už visus galimus jo finansinius įsipareigojimus – skolas už komunalines paslaugas, pradelstas paskolų įmokas ir pan. Kitaip tariant, jei nusprendėte priimti jums skirtą palikimą, turėsite priimti jį su visomis skolomis arba atsisakyti jo visai.

Turto įpėdiniams nereikia vykdyti tik asmeninio pobūdžio finansinių velionio prievolių. Pavyzdžiui, priėmę palikimą nebūsite įpareigoti toliau mokėti alimentų, skirtų vaikų išlaikymui. Tačiau jei alimentų mokėjimai buvo pradelsti, skola bus išieškoma iš paveldėto turto.

Apsaugoti asmeninį turtą padeda paveldimo turto apyrašas

Velionio skolų grąžinimas gali pasirodyti ne itin reikšminga problema, jei suma siekia kelis šimtus eurų, tačiau kartais susikaupę pradelsti mokėjimai būna didesni ir už paveldėto turto vertę. Tokiu atveju, pritrūkus lėšų įsiskolinimų grąžinimui, už juos asmeniniu turtu atsakytų paveldėtojas. 

Kad mirusiojo skolos nevirstų neprašytu finansiniu nešuliu, priimti palikimą reikėtų pagal antstolio sudarytą turto apyrašą. Šis dokumentas veikia kaip saugiklis, kad visos velionio skolos bus padengiamos tik iš paveldimo turto – jei jo neužteks, savo kišenių ištuštinti nereikės.

Turto apyraše turi būti nurodytas visų daiktų, sudarančių palikimą, sąrašas ir jų vertė. Taip pat įvardijamos visos mirusiojo skolos, nurodant jo kreditorius.

Kreditoriams – 3 mėnesiai pareikšti pageidavimus

Po žmogaus mirties artimieji apie jo skolas gali sužinoti ne iš karto – siekiant apsaugoti paveldėtoją nuo staigmenų ir suteikti galimybę įvertinti realią paveldimo turto situaciją, įstatymai numato, kad kreditoriai dėl skolų grąžinimo turėtų kreiptis per 3 mėnesius nuo palikimo atsiradimo dienos, t.y. nuo žmogaus mirties. Per tokį patį laiką dėl paveldėjimo priėmimo turi apsispręsti ir turto įpėdinis. 

Jei 3 mėnesių laikotarpį kreditoriai praleidžia dėl svarbių priežasčių, kreipimąsi gali atnaujinti tik teismas. 

Ką daryti, kad skolos po mirties nesikauptų

Pasitaiko atvejų, kai iki mirties žmonės atsakingai vykdo savo finansinius įsipareigojimus, tačiau dėl artimųjų neapdairumo po mirties jų vardu ima kauptis skolos. Faktą apie asmens mirtį valstybinės įstaigos, pavyzdžiui, „Sodra“, Valstybinė mokesčių inspekcija ar bankai iš „Registrų centro“ gauna automatiškai, tačiau ši informacija pasiekia ne visas bendroves ir organizacijas. 

Kad praėjus keliems mėnesiams po artimojo mirties netektų nustebti dėl sąskaitų už mobilųjį ryšį ar kitas kasdienes paslaugas, mirusiojo artimieji apie asmens mirtį nedelsdami turėtų informuoti visus jiems žinomus fizinius ir juridinius asmenis, kuriems velionis buvo įsipareigojęs finansiškai, pateikdami mirties liudijimą.

Kaip finansiškai apsaugoti artimuosius

Nors būnant gyvu ir nesiskundžiant rimtomis sveikatos problemomis galvoti apie nenumatytus gyvenimo scenarijus nesinori, kiekvienam vertėtų turėti planą, kaip galėtume savo artimiesiems palengvinti tvarkymąsi su pasikeitusiomis gyvenimo aplinkybėmis ir finansiniais įsipareigojimais, kuriuos paliksime po mirties. 

Pirmiausia, apsvarstykite gyvybės draudimo galimybę. Mirties atveju gyvybės draudimo išmoka artimiesiems padėtų padengti jūsų skolas ir įveikti kitus finansinius sunkumus. Gyvybės draudimas ypač svarbus tada, kai likę šeimos nariai yra finansiškai priklausomi nuo jūsų pajamų. 

Taip pat būtų naudinga raštu išdėstyti visų savo finansinių įsipareigojimų statusą ir nurodyti kreditorius – tokiu būdu artimieji bus apdrausti nuo netikėtumų ir galės aiškiai suprasti esamą finansinę padėtį. 

Top