Seime – siūlymas mokėjimų įstaigoms leisti atidaryti klientų lėšų

Seimas svarstys siūlymą leisti mokėjimų ir elektroninių pinigų įstaigoms tvarkyti specialius asmens duomenis. Taip siekiama Lietuvos banko licenciją turinčioms įstaigoms leisti atidaryti klientų lėšų apsaugos sąskaitas Lietuvoje.

eurai monetos22Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Finansų ministrė Gintarė Skaistė antradienį Seimui pristatė tai numatančias Mokėjimo įstatymo pataisas. Jei jos bus priimtos, mokėjimo paslaugų teikėjai ir operatoriai bei kiti subjektai, užtikrinantys svarbų viešąjį interesą, galės tvarkyti vartotojų specialių kategorijų asmens duomenis.

Taip pat siūloma, kad klientų lėšos galėtų būti saugomos ir užsienio valstybės kredito įstaigos filiale kitoje ES narėje.

„Tikslas yra sudaryti galimybę mokėjimų ir elektroninių pinigų įstaigoms apsaugoti klientų lėšas dar vienu būdu, tai yra leidžiant jas laikyti ne tik kredito įstaigose Lietuvoje, bet taip pat ir užsienio valstybėse kredito įstaigos filiale kitoje valstybėje ir tuo pačiu įgyvendinti Europos Sąjungos reglamentą“, – pristatydama projektą sakė G. Skaistė.

Projektams po pateikimo pritarė 108, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 13 Seimo narių. Siūlymus svarstys Biudžeto ir finansų komitetas, Seimo posėdyje projektus svarstyti numatoma spalio 11 dieną.

Projektų aiškinamajame rašte rašoma, kad pagal galiojančius įstatymus finansų įstaigos privalo apsaugoti jų klientų lėšas, atskiriant jas nuo kitų fizinių ar juridinių asmenų lėšų. Jos turi būti laikomos atskiroje sąskaitoje Lietuvos ar kitos valstybės narės kredito įstaigoje, Lietuvos banke arba kitos ES narės centriniame banke.

Tačiau Lietuvos banko licenciją turinčios elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigos patiria sunkumų atidarydamos klientų lėšų apsaugos sąskaitas Lietuvoje.

Top