Lietuvos bankas: komerciniai bankai nežymiai griežtino skolinimo standartus

Taip pat LB apklausa atskleidė, kad bankai šiek tiek prasčiau vertino įmonių ir namų ūkių finansinę būklę, tačiau reikšmingo pasklausos susitraukimo ar teikimo standartų griežtinimo dar nenumato.

euro laivelis0ilgasAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Apklausa rodo, kad bankai prognozuoja šiek tiek mažėsiančią paskolų paklausą, nors skolinimo standartai iš esmės keistis neturėtų. Jie taip pat ėmė atsargiau vertinti statybos ir nekilnojamojo turto sektorius. Vis dėlto bankai numato, kad būsto kainos ir toliau kils“, – sako Lietuvos banko Makroprudencinės analizės skyriaus vyriausioji ekonomistė Viktorija Grybauskaitė.

Pasikeitęs rizikos vertinimas dėl rusijos karo prieš Ukrainą 2022 m. antrąjį ketvirtį lėmė, kad bankai įmonėms nežymiai griežtino paskolų standartus. Tiesa, pokytis buvo švelnesnis, nei tikėtasi pirmąjį šių metų ketvirtį. Paskolų įmonėms sąlygos taip pat truputį griežtėjo, o namų ūkiams – nekito. Vertindami artimiausios ateities perspektyvą, keli bankai vis dar numatė tikėtiną skolinimo standartų griežtinimą, tačiau dauguma teigė, kad skolinimo įmonėms ir namų ūkiams standartai iš esmės nesikeis. 

Paskolų įmonėms paklausa augo dėl didėjančio apyvartinių lėšų poreikio, investicijų finansavimo poreikis buvo šiek tiek sumažėjęs. Namų ūkių paskolų paklausa pastaraisiais ketvirčiais ir toliau buvo stabili – reikšmingų pokyčių nefiksuota nei būsto, nei vartojimo paskolų segmentuose. Tiesa, kredito paklausos lūkesčiai yra šiek tiek suprastėję – keli bankai prognozavo mažėsiančią paskolų įmonėms (ypač ilgesnės trukmės) ir būstui paklausą, o vienas bankas mano, kad mažės vartojimo ir kitų paskolų paklausa. Kylant bazinėms Europos Centrinio Banko nustatomoms palūkanų normoms, dalis bankų įžvelgė galimą kredito rizikos padidėjimą vartojimo ir būsto paskolų portfeliuose. 

Daugumos ekonomikos sektorių finansinė padėtis dažniausiai buvo vertinama vidutiniškai, o raida – stabiliai, tačiau bendrai, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, vertinimas tapo prastesnis. 2022 m. antrąjį ketvirtį bankai palankiausiai vertino prekybos įmonių ir namų ūkių finansinę padėtį. Nuo pandemijos labiausiai nukentėjusiems viešbučiams ir restoranams bankai vis dar labiausiai ribojo skolinimą. Tiesa, palyginti su praėjusiu ketvirčiu, šio sektoriaus finansinė padėtis buvo įvertinta geriau. Tuo tarpu statybos ir nekilnojamojo turto sektorių finansinės būklės vertinimas suprastėjo. 

Būsto kainoms vis dar sparčiai kylant, o pirkėjų lūkesčiams – neblėstant, visi apklausoje dalyvavę bankai nurodė būsto rinkoje įžvelgiantys disbalansus. Bankų lūkesčiai dėl būsto kainų iš esmės nesikeitė – dauguma jų tikėjosi, kad per artimiausius metus brangs ir naujos (5–10 %), ir senos (iki 5 %) statybos būstas. Vienas bankas nurodė, kad naujos statybos būsto kainos galėtų trauktis iki 5 proc.

Apklausoje dalyvavo keturi Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai ir penki užsienio bankų filialai. 

Bankų apklausos apžvalga

Top