Amžina dilema dėl būsto: pirkti ar nuomotis?

Artėjant rugsėjui tūkstančiai studijuoti pradėsiančių jaunų žmonių pajudės į didmiesčius, o jiems bei jų tėvams jau kyla dilema: nuomoti ar įsigyti būstą? Specialistų vertinimai rodo, kad šiuo metu finansiškai naudingiau yra studentui tinkamą būstą įsigyti imant paskolą, o ne nuomotis.

modern 2752471 960 720Asociatyvi nuotrauka iš pixabay,com

Kaunas – vienas iš daugiausiai studentų kasmet sulaukiančių Lietuvos miestų. Šiame mieste modeliuojant situaciją, kuomet naujo, nedidelio būsto kaina yra apie 90 tūkst. eurų, o paskolos laikotarpis – 30 metų, mėnesio įmoka gaunasi vidutiniškai maždaug 280 Eur. Skaičiuojant 1200 Eur pajamas vienam žmogui didžiausia galima mėnesio įmoka apie 480 Eur.

Pasak NT brokerės Rūtos Barros, Kaune vykdančios tiek būstų pardavimą, tiek nuomą, šiuo metu tokio buto nuoma mėnesiui šiame mieste mėnesiui kainuotų nuo 400 Eur priklausomai nuo būsto lokacijos ir dydžio. „Atsižvelgiant į šios dienos būsto nuomos tendencijas, kai keli metai iš eilės būsto nuomos kainos kyla ir pasiūla mažėja, privalumą teikčiau būsto įsigijimui. Netgi jei pasibaigus studijoms būstas nėra reikalingas, jis visada gali būti kaip investicija nuomai ir vėliau gali būti išnuomotas“, - sakė R. Barros.

„Įsigijus nedidelį, taip vadinamą pusantro kambario naujos statybos būstą, po 4–6 m. galima tikėtis pakilusios jo vertės. Be to, toks butas gali būti tinkamas ir pirmaisiais nedidelės jaunos šeimos gyvenimo metais. Dažnai pirmiesiems gyventojams išsikrausčius, butas perleidžiamas ar išnuomojamas kitiems studijuoti atvykusiems šeimos nariams, giminaičiams.

Arba, susiklosčius tam tikroms aplinkybėms, toks butas gali būti tinkamas ir vienišam senjorui gyventi. Tokio būsto įsigijimas tėvams yra gera investicija, o vaikams – saugi savarankiško gyvenimo pradžia“, - nuosavybės privalumus vardijo NT plėtojimo bendrovės „Centromera“ direktoriaus pavaduotoja Vaida Šidlauskienė.

„Pusantro kambario“ butais yra vadinami vieno kambario 33–35 kv. m. butai su atskira erdve miegamajam ar darbo iš namų zonai bei vientisa virtuvės–svetainės zona. Pasak V. Šidlauskienės, dabar tokio tipo butai itin populiarūs.

„Tokio būsto populiarumą, lemia tai, kad jis yra universalus ir tinka gan plačiam spektrui žmonių nuo studentų, jaunų šeimų iki senjorų porų. Ypač didelį susidomėjimą jais dabar jaučiame mūsų įgyvendinamame „Pušų apartamentų“ projekte Kaune, Kaniūkuose, netoli Lampėdžio ežero. Tokiais būstais labai domisi ir žmonės grįžtantys iš užsienio – tiek sau, tiek investicijai“, - pasakojo pašnekovė.

Top