Išaugus nebankinio finansavimo poreikiui INVEGA pratęsia skolinimosi terminą pagal priemonę „Alternatyva“

Nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) pratęsė skolinimosi terminą per alternatyvius finansuotojus pagal priemonę „Alternatyva“ iki 2023 m. gruodžio 31 d. Kaip ir anksčiau, smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) atstovai galės kreiptis į finansų tarpininkus dėl paskolos investicijoms ar apyvartinėms lėšoms finansuoti.

Ieva Petkevičiūtė Nuotrauka: INVEGOS Priemonių valdymo skyriaus vyresnioji projektų vadovė Ieva Petkevičiūtė © INVEGA

Priemonė „Alternatyva“ yra viena iš populiariausių INVEGOS priemonių. Iš viso nuo priemonės įgyvendinimo pradžios finansų tarpininkai suteikė beveik 2,7 tūkst. paskolų už daugiau kaip 140 mln. Eur. Toks susidomėjimas alternatyviais finansuotojais atsirado ne be priežasties, o priemonės „Alternatyva“ aktualumą patvirtina ir paskolas išduodantys finansų tarpininkai. Pasak „Noviti Finance“ vadovo Lino Armalio, smulkieji verslai iki 10 darbuotojų sudaro 84 proc. Lietuvos įmonių, jų vidutinė imamų paskolų suma yra 10-20 tūkst. Eur, tokias įmones aktyviausiai finansuoja alternatyvieji finansuotojai.

„Stebime, kad pastaraisiais metais vis daugiau įmonių kreipiasi į „Noviti Finance“ ir kitus nebankinius alternatyvius finansuotojus. Net ir pasibaigus pandemijai, paraiškų skaičius nesumažėjo. Atvirkščiai – su kiekvienu pusmečiu paraiškų vis daugėja. Verslai aiškiai pajuto alternatyvių finansuotojų privalumus – lankstumą, greitį, pastangas įsigilinti į kiekvieno kliento situaciją“, – sako L. Armalys.

Verslo domėjimąsi alternatyviu finansavimu pastebi ir „Factris LT1” pardavimų vadovė Gabija Zdanevičienė: „Verslai šia paskolų priemone domisi labai aktyviai. Priemonė buvo paleista į gyvenimą 2020 m., tačiau užklausų dėl finansavimo sulaukiame kiekvieną savaitę, klientai domisi, ar dar turime laisvų lėšų.

Be to, priemonė patraukli ne tik klientams, bet ir finansų tarpininkams – nes finansų tarpininkai gali atliepti SVV poreikius, o pati komunikacija su INVEGA yra greita, efektyvi, todėl džiaugiamės šiuo bendradarbiavimu. Tikimės, kad INVEGA ir ateityje sukurs panašių priemonių, kurios leistų finansų tarpininkams teikti finansavimą Lietuvos verslams palankesnėmis sąlygomis.“

Audriaus Beniulio, „SME Finance“ pardavimų vadovo Lietuvoje, nuomone, priemonės galiojimo pratęsimas reikšmingai prisidės prie SVV palaikymo.

„INVEGOS priemonė „Alternatyva“ buvo viena iš keleto priemonių, prasidėjus COVID-19 pandemijai, kuri iš esmės reikšmingai prisidėjo prie alternatyvių finansuotojų galimybių toliau sėkmingai finansuoti bei palaikyti smulkųjį verslą net ir esant didžiuliam neapibrėžtumui rinkoje. Ši priemonė, ypač antroji jos dalis („Alternatyva“ de minimis pagalbos sąlygomis), ir vėlesniu laikotarpiu, kai pandemija atslūgo ir prasidėjo nauji iššūkiai rinkoje, išliko ypač populiari tarp SVV dėl to, jog ji leidžia suderinti patrauklias komercines sąlygas ir alternatyvių finansuotojų lankstumą.“

Tai, kad alternatyvūs finansuotojai yra svarbūs rinkos žaidėjai ir tokiais išliks ateityje, patvirtinta ir INVEGOS Priemonių valdymo skyriaus vyresnioji projektų vadovė Ieva Petkevičiūtė.
Įvertinus Rusijos karo Ukrainoje keliamus iššūkius bei finansavimo, ypač smulkiajam verslui, poreikį, buvo nuspręsta pratęsti paskolų teikimo SVV per alternatyvius finansuotojus terminą.

„Alternatyvūs finansuotojai operatyviai atliepia rinkos poreikius suteikdami reikiamą finansavimą smulkiajam verslui. Įvertinus Rusijos karo Ukrainoje keliamus iššūkius bei finansavimo, ypač smulkiajam verslui, poreikį, buvo nuspręsta pratęsti paskolų teikimo SVV per alternatyvius finansuotojus terminą iki 2023 metų pabaigos, kad krizės metu verslui, patiriančiam sunkumus skolinantis iš tradicinių finansuotojų, būtų prieinamos visos finansavimo galimybės toliau sėkmingai vykdyti bei plėsti savo veiklą“, – sako I. Petkevičiūtė.

Pasak INVEGOS atstovės, verslai, kurie domisi paskolos teikimo sąlygomis, gali kreiptis į tuos finansų tarpininkus, kurie turi pasirašę sutartį su INVEGA dėl bendradarbiavimo (finansų tarpininkų sąrašas kreipiantis de minimis pagalbos sąlygomis ir rinkos sąlygomis). Paskolos teikia finansų tarpininkai, todėl verslui papildomai į INVEGĄ kreiptis nebereikia.

Top