Tyrimas: 1 iš 6 smulkių ir vidutinių įmonių Lietuvoje susiduria su reikšmingai vėluojančiais mokėjimais

Beveik šeštadalis (15 proc.) šalies smulkiųjų ir vidutinių verslų susiduria su vėluojančiais mokėjimais, kurie sudaro didesnę nei 15 proc. įmonės pajamų siekiančią dalį. Tokius duomenis atskleidžia skolų valdymo bendrovės „Easy Debt Service“ užsakymu atlikta įmonių apklausa. Sparčiai auganti infliacija ir geopolitinė situacija klientų bei partnerių skolas gali tik dar labiau auginti.

RasaButkuviene EDSNuotrauka: „Easy Debt Service“ vadovė Rasa Butkuvienė © „Easy Debt Service“  

„Verslui stojantis ant kojų po Covid-19 pandemijos, prieš kelis mėnesius prasidėjęs karas Ukrainoje kelia naujų klausimų. Sutrikusios tiekimo grandinės, išaugusios energijos, žaliavų kainos, bendra auganti infliacija gali lemti skolų, su kuriomis susiduria įmonės, augimą.

Žibalo į ugnį gali šliūkštelėti ir, tikėtina, augsiančios palūkanų normos. Mažoms įmonėms, neturinčioms didesnių finansinių rezervų, tai gali tapti iššūkiu“, – pažymi skolų valdymo bendrovės „Easy Debt Service“ vadovė Rasa Butkuvienė. 

Tyrimo duomenimis, 68 proc. šalies smulkiojo ir vidutinio verslo susiduria su vėluojančiais mokėjimais, kurie sudaro iki 10 proc. įmonės pajamų, 17 proc. respondentų teigia, kad vėluojantys mokėjimai sudaro 11–15 proc. įmonės pajamų.

Likusių situacija – sudėtingesnė: 8 proc. pažymi, kad vėluojantys mokėjimai sudaro net 16–25 proc. siekiančią įmonės pajamų dalį, 7 proc. susiduria su daugiau nei 25 proc. įmonės pajamų siekiančiomis klientų ir partnerių skolomis.

Labiausiai veikiamos – mažesnės įmonės

Tyrimo duomenimis, vėluojantys mokėjimai daro įtaką 70 proc. smulkaus ir vidutinio verslo įmonių finansinei būklei. Tiesa, beveik pusė – 45 proc. – teigia, kad kol kas ši įtaka nedidelė. 

Didelę arba labai didelę vėluojančių mokėjimų įtaką įmonės finansinei situacijai teigia jaučiantys 25 proc. apklaustų verslo atstovų. Dažniau tai įmonės, kuriose dirba iki 20-ties darbuotojų.

„Mažos įmonės neturi didelių finansinių rezervų, jiems būtinas nuolatinis pinigų srautas, todėl bet koks jo pristabdymas turi įtakos ir įmonės veiklai. Ilgainiui tai gali pakenkti jų finansiniam stabilumui“, – pažymi R. Butkuvienė.

Pažeidžiamiausi – nuo žaliavų priklausantys sektoriai

Žvelgiant į tyrime dalyvavusių įmonių veiklos sritį, pastebima, kad didžiausią įtaką vėluojantys mokėjimai daro gamyba bei fizinių paslaugų teikimo veikla užsiimančioms įmonėms. 

Beveik trečdaliui (29 proc.) gamybos bendrovių vėluojančių mokėjimų įtaka finansinei būklei yra didelė. Tai, kad vėluojantys mokėjimai turi labai didelę įtaką įmonės finansinei situacijai, nurodo 13 proc. fizines paslaugas teikiančių įmonių.

Pasak R. Butkuvienės, tikėtina, kad nestabili geopolitinė situacija ir sutrikimai tiekimo grandinėse padidins smulkių ir vidutinių gamybos bei fizinių paslaugų įmonių pažeidžiamumą. Tiekimo grandinės sutrinka dėl įvairių veiksnių – nutraukti ryšiai su šalimis agresorėmis, blokuojami Ukrainos uostai, Kinijos „nulio Covid-19 atvejų“ politika.

Rizika kyla ne tik dėl vėluojančių partnerių bei klientų atsiskaitymo, bet ir dėl pačių įmonių veiklos stabilumo operuojant pastebimai išaugusių kainų aplinkoje.

Trys patarimai didesniam stabilumui

Pasak R. Butkuvienės, nuo žaliavų itin priklausomos įmonės, kurios jau šiandieną tapo pažeidžiamos ne tik dėl vėluojančių mokėjimų, bet ir dėl sutrūkinėjusių tiekimo grandinių, turėtų skirti itin daug dėmesio tiekėjų portfelio diversifikacijai.

Taip bus sumažinama rizika dėl žaliavų trūkumo. Tiesa, kaip pažymi „Easy Debt Service“ vadovė, reikėtų turėti mintyje, kad tai – daug laiko ir žmogiškųjų išteklių reikalaujantis procesas, tad jo atidėlioti nereikėtų.

„Jei susidarė ilgalaikės skolos, verta imtis priemonių jas atgauti ne tik bandant bendradarbiauti su klientu, bet ir kreipiantis pagalbos į tai galinčias padaryti institucijas. Gali būti, kad vėluojantis atsiskaityti klientas ar partneris įsiskolinęs ir kitiems, tad bus linkęs mokėti tiems, kurie darys šiek tiek daugiau spaudimo.

Efektyviau skolą gali padėti išieškoti skolų valdymo įmonės, teismai ar antstoliai, jei su klientu buvo pasirašyti vekseliai“, – sako R. Butkuvienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad reikšmingesnių įsiskolinimų iš klientų ar partnerių neturinčios įmonės taip pat turėtų padaryti savus namų darbus. Pasak jos, kiekviena įmonė turėtų skirti laiko skolų susidarymo prevencijai. Reikėtų nusimatyti tvarką, kas kiek laiko bus peržiūrimi klientų įsipareigojimai ir jiems apie juos bus primenama.

Smulkiojo ir vidutinio verslo įmonių tyrimą 2022 m. balandžio 4–22 dienomis „Easy Debt Service“ užsakymu atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Tyrimo metu buvo apklausti 313 respondentai. 

Top